Decodom 0 2641x

Vždy čerstvé a zdravé potraviny

Chladnička je neodmysliteľnou súčasťou našej domácnosti. Bez nej si už skladovanie potravín dokážeme predstaviť len veľmi ťažko. Aj v chladničke by však mali platiť určité pravidlá pre odkladanie a skladovanie potravín. Môžeme povedať, že chladnička ako každý skladovací priestor by mala mať svoju logistiku. Ak ju budeme túto logistiku dodržiavať, bude nám slúžiť spoľahlivo a plniť svoju úlohu tak ako má a ako výrobca garantuje.

Ako ušetriť?

V dnešnej dobe šetrenia elektrickej energie a zvyšujúceho sa tlaku na hospodárne zaobchádzanie s potravinami by sme si mali práve chladničku vyberať do novej kuchyne s veľkým dôrazom. Jednak treba pamätať na to, že chladnička je jeden z mála spotrebičov, ktorý ide 24 hodín a 7 dní v týždni – teda non-stop. Pri výbere sa na nás doslova vyvalí veľmi veľké množstvo rôznych modelov, ktoré disponujú viacerými užitočnými funkciami. Predovšetkým od týchto prídavných funkcií záleží v konečnom dôsledku cena chladničky. Výšku plánovanej investície do tohto spotrebiča treba dôkladne zvážiť a skôr sa snažiť ušetriť na inom mieste, nakoľko sa vám vložená investícia začína vracať takmer okamžite v podobe kvalitne vychladených potravín – nášho každodenne konzumovaného jedla.

História chladničky

Na poznatok, že chladením sa životnosť potravín predlžuje prišli ľudia už v staroveku. Na tento účel používali pivnice, komory, debny s potravinami, ktoré ponárali do studenej vody, kusy ľadu. Až v roku 1901 prišiel s prvým patentom na chladničku Focard-Chateau pozostávajúcu zo štyroch do seba vložených skriniek s izolačnými vrstvami vyplnenými ľadom.

Čo patrí do chladničky a čo nie?

Veľa z nás skladuje v chladničke takmer všetko a mieša v priestore chladničky čerstvé potraviny so staršími. Medzi potraviny, ktoré často končia v chladničke, hoc to nepotrebujú patrí napríklad exotické ovocie, uhorky, paradajky, fazuľa či dokonca chlieb. Často krát si neuvedomujeme, že chlad týmto potravinám nepomáha, ale práve naopak – skracuje ich trvanlivosť a znižuje ich kvalitu. Do chladničky by sme nemali vkladať ani ovocie a zeleninu, ktoré ešte potrebuje dozrieť.

Ako regulovať teplotu?

Teplota v chladničke je priamo závislá na teplote okolia. Preto platí pravidlo, že v letných mesiacoch nastavujeme teplotu v chladničke na nižšiu hodnotu. Rovnako ak máme chladničku vo vykúrenej miestnosti. S tým sa však zvyšuje aj výkon kompresora a energetická náročnosť chladničky. Preto je dôležité aj umiestnenie chladničky.

Nakoľko ihneď po zakúpení spotrebujeme asi len asi 20% nakúpených potravín, jedným zo základných pravidiel pre ukladanie potravín do chladničky je, že čerstvé potraviny by sme mali ukladať do zadnej časti chladničky.

Ako správne chladiť?

Ďalším dôležitým pravidlom je, že teplota v chladničke by sa mala pohybovať v rozmedzí od 0 do 8˚C. Určite by nemala dosahovať mínusové teploty, nakoľko by mohlo dôjsť k čiastočnému zmrazeniu a tým následne k zníženiu kvality až znehodnoteniu skladovaných potravín. Treba mať na pamäti, že – tak ako v miestnosti – aj v chladničke teplý vzduch stúpa hore a teda v hornej časti chladničky a vo dverách bude najteplejšie.

Do chladničky nevkladáme ešte teplé varené jedlo. Teplota z neho zvyšuje celkovú teplotu v chladničke, prenáša sa na okolité potraviny a zvyšuje sa tým riziko ich skazenia. V neposlednom rade tým zvyšujeme aj spotrebu elektrickej energie chladničky

Základom správneho chladenia je skutočnosť, že v jednotlivých výškových úsekoch chladničky je rôzna teplota:

  • spodná časť chladničky – tzv. „nulová zóna“ s teplotou 0-2˚C vhodná na krátkodobé skladovanie čerstvého mäsa, rýb a mäsových výrobkov
  • dolné zásuvky s teplotou 3˚C vhodné na skladovanie čerstvej zeleniny a ovocia (pre zaujímavosť – led osvetlenie v chladničke predlžuje fotosyntézu a to má za následok zachovanie vitamínov a antioxidantov v skladovaných potravinách)
  • stredná časť chladničky s teplotou 3-5˚C vhodná na skladovanie mliečnych výrobkov, dezertov, vareného jedla, nealko nápojov a piva
  • horná časť chladničky s teplotou 5-8˚C vhodná na skladovanie masla, niektorých syrov a vína
  • čo sa týka dverí chladničky (teplota 5-8˚C), te sú vhodné na skladovanie nápojov v spodnej časti; vajec, masla a syra vo vrchnej časti

Chladničky Decodom

Ponúkame voľne stojace aj zabudované chladničky a mrazničky.

A ako to robíte vy?

Pre zaujímavosť – niektoré zdroje uvádzajú pri skladovaní vajec dva fakty:

  • vajcia ukladáme do plastových vložiek vo dverách chladničky na to určených špičkou dolu

alebo

  • dvere s otvorenými plastovými vložkami pre vajcia nie sú na skladovanie vajec najvhodnejšie z toho dôvodu, že pri otvorení dverí chladničky je toto miesto, kde teplota najrýchlejšie stúpa a ohrozuje trvanlivosť vajec aj kvôli striedaniu tejto teploty (otvorenie dverí – teplota stúpa, zatvorenie dverí – teplota klesá)

No a potom si teda vyberte kam s vajíčkami :-).

Bez ohľadu na to či do dverí alebo nie – ešte jedno pravidlo sa s nimi spája. Nemali by byť skladované v papierových vložkách nakoľko práve tieto podporujú pri poškodení vajíčka a pri rozdiele teploty v predných a zadných častiach chladničky vznik a rozvoj mikroorganizmov, pre ktoré je práve táto papierová vložka  vhodná začiatočná živná pôda.

Vedeli ste, že…?

Nielen správna teplota ale aj správna vlhkosť je pre jednotlivé typy potravín skladovaných v chladničke veľmi dôležitá. Ak nie je dodržaná, potraviny podliehajú skaze ešte rýchlejšie ako vplyvom samotnej teploty. Ideálna vlhkosť pre chladenie jednotlivých typov potravín, ktorú dosiahneme práve vhodným rozmiestnením potravín do jednotlivých priestorov po výške chladničky:

  • mliečny výrobky – vlhkosť v rozmedzí 70 – 80%
  • mäso a ryby – vlhkosť v rozmedzí 85 – 90%
  • zelenina a ovocie – vlhkosť v rozmedzí 90 – 95%

Akú logistiku zvoliť?

Správnym zvolením miesta pre jednotlivé potraviny predlžujeme ich životnosť. Nehovoriac o tom, že v nesprávne chladených potravinách dochádza k vzniku histamínu, ktorý spôsobuje silné alergické reakcie a môže vážne ohroziť zdravie človeka.

Taktiež platí, že chladnička by mala byť naplnená maximálne na 70-80%, aby boli medzi skladovanými potravinami medzery. Tieto medzery zabezpečia plynulú cirkuláciu vzduchu medzi nimi a tým potraviny udržíme dlhšie čerstvé.

Prospešné pre logistiku v každom odvetví – a teda aj v chladničke je osvojiť si systém FIFO (First In First Out – prvý dnu, prvý von). To znamená, že materiál (v našom prípade potraviny by sa mal byť obsluhovaný (teda z chladničky odchádzať) v takom poradí v akom do systému (chladničky) vstúpil. Ešte jednoduchšie povedané – cieľom FIFO je míňať a vyberať z chladničky ako prvé potraviny najstaršieho dáta, resp. najkratšej trvanlivosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.