Decodom 0 1621x

Chcete byť štíhli a fit? Tak nepodceňujte spánok

O dôležitosti spánku sme toho napísali veľa, dnes sa však zameriame na to, ako nedostatok spánku ovplyvňuje prírastok telesnej hmotnosti. Viete, že nedostatok spánku vám môže veľmi skomplikovať či dokonca znemožniť chudnutie?

Prespite sa k lepšej postave

Spánok máme v našich hlavách spojený s odpočinkom v príjemnom teple postele, zababušený do prikrývok. A odpočinok si často spájame s lenivosťou a nečinnosťou. Stratu telesnej hmotnosti máme skôr spojenú so športom a s činnosťami rýdzo aktívnymi. Preto môže byť pre mnohých ľudí veľkým prekvapením, že nedostatok kvalitného spánku môže cestu za vysnívanou postavou veľmi nepríjemne predĺžiť. Prečo to tak je?

Nedostatočný a nekvalitný spánok ovplyvňuje hormóny

Ľudia sa často domnievajú, že je potrebné spať menej, aby človek schudol. Opak je pravdou. Ak chcete schudnúť, nabrať svalovú hmotu a byť jednoducho fit, bez kvalitného odpočinku to nepôjde. Nedostatok spánku sa považuje za jeden z najsilnejších rizikových faktorov rozvoja obezity predovšetkým vďaka faktu, že výrazne ovplyvňuje hladiny troch veľmi dôležitých hormónov. Konkrétne sa jedná o leptín, ghrelín a rastový hormón.

Ak máte radi jednoduché tvary, čistejšie línie a pred experimentmi dávate radšej prednosť klasike, nábytková séria Modesto predstavuje zaujímavé riešenie.

Hormón leptín – Náš regulátor príjmu a výdaja energie

Pomocou hormónu leptín dostáva telo signály, či je žalúdok plný alebo prázdny. Pri nízkej hladine leptínu sme hladní, pri vysokej sa cítime nasýtení. Príroda to zariadila veľmi múdro. Počas spánku hladina leptínu prirodzene stúpa a my tak vydržíme dlho spať bez toho, aby sme sa cítili hladní. Problém však nastáva, keď je spánku nedostatok. V takom prípade sa totiž hladina leptínu môže znížiť až o 20%. Vďaka tomu toho ľudia počas dňa zjedia oveľa viac.

Univerzálny nábytkový program Multi v nadčasovej farbe, pre jednoduché kombinovanie s akýmkoľvek interiérom.

Hormón ghrelín – Dôrazne nám našepkáva, aby sme si rýchlo dali niečo dobré

Tento hormón je veľmi úzko previazaný s leptínom a má za úlohu podporovať chuť k jedlu. Vďaka nedostatku spánku sa hladina ghrelínu môže zvýšiť až o 30%. Takto výrazné zvýšenie ghrelínu  vyvolá veľkú chuť na sladké či na iné veľmi kalorické jedlá. To je dôvod, prečo po bezsennej noci ľudia často „vybielia chladničku“.

Darí sa vám odolať najrôznejším pochutinám len s veľkým vypätím síl? S nízkou hladinou leptínu a vysokou hladinou ghrelínu to bude o to ťažšie.

Matrace Decodom

Ponuku kvalitných matracov nájdete v predajniach a eshope Decodom.

Rastový hormón – Umožňuje obnovu a rast svalových tkanív

Ani kulturistom sa bez spánku nebude príliš dariť dosiahnuť svoje ciele. Rastový hormón sa najviac uvoľňuje v najhlbšej fáze spánku. Počas dostatočného a kvalitného spánku tak dochádza k tej najlepšej regenerácii tela a uvoľní sa najviac rastového hormónu. Kedy teda svaly rastú? No predsa počas spánku.

Univerzálny nábytkový systém Point plus patrí k najpevnejším vo svojej kategórii.

Cvičiť? Ísť sa prejsť? Až keď sa lepšie vyspím…

Druhým veľmi podstatným a jednoducho vysvetliteľným dôvodom, prečo nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje proces chudnutia, je únava. Nevyspatí ľudia sa preukázateľne oveľa menej hýbu. To je logické i pochopiteľné, ale často sa tak dostávajú do bludného kruhu. Pohyb, ideálne na čerstvom vzduchu, kvalitný spánok len podporuje a je súčasťou správnej spánkovej hygieny.

Cvičenie či beh (alebo aspoň krátka prechádzka) na čerstvom vzduchu prospeje spánku i telu.

Chcete zdravo schudnúť a udržať si postavu?

Nebojte sa, nemáme v úmysle ponúkať vám zázračné tabletky na chudnutie. Záverom by sme snáď len mohli odporučiť dodržiavanie správnej spánkovej hygieny, aby ste sa dobre vyspali, dostatok pohybových aktivít a mierny kalorický deficit. Držíme palce!

Zdroj: Materasso – blog

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.