Petra Podobová 0 4925x

Poznáte svoj obľúbený štýl nábytku?

Máte radi interiér s drevom, alebo radšej sklo a kameň?  Preferujete romantické kvetinky, či elegantné prvky? Páči sa vám prútený nábytok a medené doplnky alebo radšej tehlové obklady či drevené rámy? Rustikálny, rurálny či provensálsky štýl? Viete, aký je v nich rozdiel? Alebo preferujete radšej moderný či klasický štýl? My sme sa pozreli na rozdiely v týchto štýloch a pripravili sme pre vás konkrétne príklady a fotografie kuchýň z Decodomu. Verím, že budú pre vás inšpiráciou na zistenie, ktorý štýl je ten váš.

MODERNÝ ŠTÝL

Ide o minimalistický štýl, ktorého popularita v posledných rokoch veľmi rastie.   Základom tohto štýlu je jednoduchosť, čistota, funkčnosť a vzdušný priestor. Nábytok charakterizujú  jasné, priame línie s absenciou dekoratívnych prvkov. Predné plochy nábytku sú v uni farbách, v lesku alebo v mate. Materiálmi, ktoré sa používajú pri tomto štýle sú sklo, kovové doplnky, dekory s imitáciou  surového betónu a kameňa na obkladových paneloch alebo pracovných doskách.  Z hľadiska skladby kuchyne majú skrinky  najmodernejšie vychytávky, kompaktné energobloky s  integrovanými spotrebičmi, zásuvky s tlmením, výklopy s elektrickou podporou otvárania, či dvierka s pusch systémom.  Moderný štýl reprezentujú aj bezúchytkové kuchyne s integrovaným horizontálnym a vertikálnym kovovým profilom.

Z hľadiska dispozície je kuchyňa s obývačkou riešená v otvorenom priestore, ktorý môže byť opticky predelený kuchynským pracovným ostrovom. Nájdeme pri nej aj barové sedenie alebo veľký jedálenský stôl. Kuchyňa a obývačka v modernom štýle má minimum doplnkov a dekorácií. Tie sú nahradené napríklad zeleňou, resp. živými rastlinami.  Strohosť tohto štýlu, môže pôsobiť na niekoho neosobne až chladne, napriek tomu je tento štýl veľmi vyhľadávaný hlavne v mestských novostavbách.

KLASICKÝ ŠTÝL

Klasický štýl sa vyznačuje nadčasovou eleganciou a trvácnym dizajnom. Interiér zariadený v tomto štýle nie je nikdy výstredný. Charakteristickou vlastnosťou je harmónia a elegancia dosiahnutá vďaka vhodne vybranému nábytku a doplnkom. Klasický nábytok bol kedysi ponúkaný hlavne v drevinových dekoroch. Dnes sa najmä pri  kuchyniach používajú neutrálne pastelové tóny ako biela, magnólia, kašmír, fjord,  pre odvážnejších odtiene šedej až po čiernu. Tmavé odtiene krásne vyniknú pri kazetovom tvare dverí typickom pre tento štýl.

Dizajnéri v kuchyniach kombinujú spomenuté prvky, materiály a farby  s textúrou elegantného mramoru  alebo  drevín v prírodných odtieňoch. Kombinujú sa tu masívne stoly doplnené čalúnenými kresielkami a visiacim lustrom.  Typickými znakmi klasického štýlu sú okrem tvaru dverí a farebnosti sólo poličky , presklené dvierka s mriežkou,  závesné systémy na vešanie kuchynského náradia až po hrnčeky na rannú kávu, príborníky s malými zásuvkami na drobnosti. Dôležitú úlohu zohrávajú aj úchytky. Môžu to byť  moderné knopky alebo madielka v trendových odtieňoch, ako sú patinovaný cín, bronz, vintage čierna alebo meď. Svoje miesto v týchto kuchyniach má aj  keramický obklad najčastejšie v tvare tehličiek.

Súhra spomenutých prvkov interiéru v klasickom štýle vytvára nadčasovosť a pocit útulnosti.

RUSTIKÁLNY ŠTÝL

Nájdete ho v mestách aj na vidieku, v bytoch aj v chalupách. Obľúbený je pre prirodzenosť a komfort. Využívajú sa pri ňom dekoratívne prvky, drevené trámy, tehlové obklady, doplnky z prírodných materiálov ako prútie či keramika, ručne tkané textílie z bavlny, ľanu alebo vlny. Nábytok v rustikálnom štýle je v prírodných odtieňoch dreva, najčastejšie dub alebo orech,  ktoré vydržia aj niekoľko generácií. Tento štýl charakterizuje  tvar dverí s oblúkovým záfrezom, mosadzné, medené alebo cínové úchytky, rôzne dekoračné prvky ako štýlová rímsa pre horné skrinky, závesné poličky, ozdobné pilastre. Povrchová úprava materiálov býva vždy matná, lesk tu nenájdete. Textílie použité v interiéri na sedačke, závesoch, sedákoch stoličiek majú jednoduché vzory ako pásik, kocka alebo tiež rastlinné motívy v prírodných odtieňoch .

Na otvorených poličkách v kuchyni majú svoje miesto sklenené dózy rôznych tvarov, keramické misky, nádoby, kvetináče s čerstvými bylinkami. Na stenách môžu byť  zavesené rôzne medené panvice, formy na pečenie a kuchynské doplnky.

Obývačka v rustikálnom štýle zvykne byť zariadená solitérnymi kusmi nábytku,  ak je to možné, priestoru kraľuje krb. Prepojenie s prírodou umocňuje terasa, ktorá hlavne počas letných dní  opticky prepája interiér s exteriérom plným zelene.

RURÁLNY ŠTÝL

Rurálny alebo vidiecky štýl má podobné znaky ako rustikálny štýl, od ktorého ho odlišuje menšia zdobenosť. Aj pre tento štýl je typická prepojenosť s prírodou. Dekor vanilky v prevedení patina a prírodné odtiene dreva sú najtypickejšie pre tento štýl. Prvky, ako sú príborníky s drobnými zásuvkami a presklené vitríny, sú vo vidieckom štýle veľmi  trendy. Je to miesto na  kuchynský porcelán a poháre. Ak to priestor dovoľuje, dôležitým prvkom vo vidieckej kuchyni je ostrov. Jeho veľkosť závisí od funkcie, ktorú plní. Buď je to umývanie, varenie, rozšírená pracovná plocha alebo priestor na stolovanie. Každopádne je centrom diania v celom priestore. Treba spomenúť aj  zabudované spotrebiče, ktoré tiež do rurálnych kuchýň patria. Výrobcovia dnes ponúkajú najrôznejšie retro a vintage edície chladničiek, elektrických rúr, digestorov až po kávovary.

Veľké rurálne kuchyne zvyknú mať osadený masívny keramický drez s klasickou mosadznou batériou, ktorý je vďaka svojmu dizajnu jej dominantným prvkom. Odporcom tohto štýlu sa môže zdať, že priestor je zahltený rôznymi predmetmi a dekoráciami. To však nie je pravda. Každá vec tu má svoju funkciu a miesto s dôrazom na jej využitie ako aj emočnú hodnotu pre svojich majiteľov. Sólo ušiak otočený do záhrady, kytica dopestovaných kvetov vo váze  alebo len rozkvitnutý konárik, má svoju  významnú úlohu vo vidieckom dome, ktorý  vďaka všetkým spomenutým detailom pôsobí veľmi útulne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.