Decodom 0 3400x

Ako vybrať odsávač pár

Kuchyňa bez digestora je ako hrniec bez dobre sediacej pokrievky. Kvalitný odsávač pár totiž eliminuje všetky nepríjemné výpary a pachy pri varení a zároveň predchádza tvorbe plesní. Existuje však nespočetné množstvo rôznych druhov, ktoré sa od seba značne odlišujú. Poradíme vám, ako si vybrať ten správny digestor na mieru šitý pre váš kulinársky kút.

Kuchyňa Tilia je zaujímavá dizajnovou úchytkou, ktorá je integrovaná do hornej hrany dvierok a zásuviek.

Spotrebiče Decodom

S výberom ideálneho odsávača pár vám poradia naši skúsený poradcovia.

Tou najzásadnejšou úlohou dobrého digestora je nesporne odsávanie pachov a vlhkosti z vašej kuchyne. Správny odsávač pár však pohlcuje aj mastnotu, ktorá pri varení spolu s kuchynskými výparmi uniká z hrncov. Ak vás teda trápia lepkavé povrchy stien, spotrebičov a skriniek či nežiaduca vlhkosť, ktorá spôsobuje plesne, je potrebné sa poobzerať po vhodnom digestore. Ako však vyberať, keď sa v problematike neorientujete?

1. Zvoľte si vhodný typ odsávania

Väčšina moderných digestorov dnes už umožňuje nielen odťah nežiaducej pary mimo obytného priestoru, no aj recirkuláciu vzduchu. Odsávače s funkciou recirkulácie (čistenie vzduchu cez filter) sa využívajú hlavne v priestoroch bytových a panelových domov bez možnosti vyvedenia pary von. Naopak, odťahové digestory umiestnime tam, kde komín, ventilačná šachta alebo odťahové potrubie je.

2. Vyberte si druh digestora

Najvyhľadávanejším typom sú rozhodne komínové digestory. Predstavujú výrazný dizajnový prvok miestnosti a môžu predurčiť štýl, v duchu ktorého budete kuchyňu stavať. Už dávno neplatí, že sa hodí iba do veľkých miestností. Napr. typ MORA OV 680 G v elegantnom čierno-antikorovom vyhotovení ľahko umiestnite aj do menších priestorov. Vďaka skosenej prednej časti s dômyselne riešeným priestorom pre hlavu totiž digestor zaručuje bezproblémovú prácu pod ním. Nadchne vás iste aj moderné dotykové ovládanie s množstvom mnohých užitočných funkcií, ako je napr. extra funkcia 24 h, ktorá sa postará o automatické čistenie vzduchu v miestnosti počas 5 minút každú hodinu. Čo sa hodí obzvlášť vtedy, ak cestujete na dlhší čas preč. Ak máte veľkú kuchyňu, nebojte sa priestorovo vyjadriť. Krásnym príkladom veľkého, no elegantne riešeného komínového digestora je model OV 880 G, ktorý bezpochyby moderné priestory ozvláštni. Podobne ako predošlý typ vyniká svojím dizajnom skosenej steny, výkonom 607 m³/h a mnohými inteligentnými funkciami.

Ak varíte radi v priestore, stavte na typ tzv. ostrovčekového digestora. Ten sa umiestňuje nad varný ostrovček v miestnosti a jednoznačne bude výrazným ozdobným prvkom uprostred vašej kuchyne. Okúzliť by vás mohol napríklad náš ostrovčekový digestor MORA OO 463 X s pôsobivým pretiahnutým tvarom a možnosťou programovania dĺžky odsávania praktickou funkciou TIMER. Umožňuje odťah aj vnútornú cirkuláciu vzduchu a poriadkumilovné duše iste poteší možnosťou umývať kovové tukové filtre v umývačke a tým udržiavať odsávač v perfektnom stave.

Do kuchyne, kde nie je priestor nazvyš, je ideálnym riešením podskrinkový digestor. Ten sa totiž inštaluje pod jednu z kuchynských skriniek a ušetrí vám veľa miesta. Odsávač pár MORA OP 622 X ponúka rôzne druhy odťahu. Môžete ho použiť variabilne so zadným odťahom alebo horným odťahom a dva motory zaisťujú silný výkon. Tento druh síce nie je taký výkonný ako vyššie zmienené odsávače pár, no menšej či strednej kuchyni jej výkon úplne postačí.

Ak patríte k minimalistom, iste vás okúzli typ tzv. vstavaného digestora. Za zmienku stojí model MORA OT 911 X, ktorý dokonale splynie s kuchynskou skrinkou a je teda na prvý pohľad takmer neviditeľný.

3. Zamerajte sa na výkon

Tu platí skutočne jednoduché pravidlo – čím väčšiu máte kuchyňu, tým väčší by mal byť výkon odsávača pár. Digestor by mal byť schopný za jednu hodinu vymeniť vzduch v miestnosti až 5× až 10×.

Ako zistiť správny výkon odsávača?

Na základe intenzity používania odsávača bol mal byť schopný v priebehu jednej hodiny vymeniť vzduch v miestnosti 5x až 10x. Výkon adekvátneho spotrebiča pre vašu kuchyňu potom spočítate jednoduchým vzorcom:

Vynásobte rozmery vašej kuchyne v metroch (dĺžka x šírka x výška) = m³

Výsledok vzduch (m³) vynásobte 5 – 10 x (priemerná výmena vzduchu za hodinu)

Výsledná hodnota je odporúčaný výkon odsávača v m³ / h

4. Nechajte rozhodnúť aj hlučnosť

Medzi najtichšie odsávače pár radíme tie odsávacie komínové. Ak vám neumožňuje dispozícia vašej kuchyne odťah, uspokojiť sa budete musieť aj s hlučnejším variantom. Hlučnosť sa potom označuje skratkou dBA a čím nižšie dBA je, tým je, samozrejme, odsávač pár tichší.

5. Rozmyslite si vašu investíciu

Podskrinkové a vstavané digestory si môžete zadovážiť už od 65 €, drahšie sú všetky ostatné varianty, ktoré si zadovážite s ohľadom na ich výkon od 189 €. Samozrejme, že si môžete dopriať aj vysoko elegantné dizajnové odsávače pár, ktoré vás vyjdú na niekoľko desiatok tisícov.

UŽITOČNÝ SLOVNÍČEK

RECIRKULÁCIA:

Ak nie sú vo vašej kuchyni možné stavebné úpravy, ktoré by nepríjemné pary z varenia odviedli do komína, je vhodné zvoliť si digestor vybavený recirkuláciou. Jeho súčasťou sú tzv. uhlíkové filtre, cez ktoré sa vzduch čistí a potom vracia späť do miestnosti.

ODŤAH:

Ak možno paru vyviesť do vonkajšieho prostredia, či už prostredníctvom odťahového potrubia, ventilačnej šachty, alebo komína, zaujímajte sa o digestory s tzv. odťahom. Ten by mal byť čo najkratší a s minimom ohybov, čo predíde hlučnosti a nastaví optimálny výkon.

SPÄTNÁ KLAPKA:

Je súčasťou digestorov s odťahom a vkladá sa na jeho výstupné hrdlo. Pri odťahu pár do ventilačnej šachty, komína alebo odťahového potrubia zabraňuje prenikaniu studeného vzduchu zvonku do miestnosti.

Spotrebiče Decodom

S výberom ideálneho odsávača pár vám poradia naši skúsený poradcovia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.