Decodom 0 4361x

Ako prať športové veci, aby prežili do ďalšej zimy?

Po dlhom dni na svahu či v prírode je pranie tá posledná vec, na ktorú myslíte. Práčky však dnes už ponúkajú špeciálne programy pre funkčné oblečenie, ktoré nielen ušetria čas, ale pomôžu športové oblečenie zachovať v dobrej kondícii čo najdlhšie.

Bez ohľadu na to, či vaša práčka disponuje špeciálnym programom alebo nie, platí niekoľko zásad, ktoré je vhodné pri praní športových vecí dodržiavať. Určite viete, že funkčným veciam neprospieva aviváž a že ich nemáte prať na vysokej teplote. Ako sa o nich starať, aby vydržali a nestratili svoju funkčnosť, čo najdlhšie?

Prášok alebo gél?

Keď sa neviete rozhodnúť, či je lepšie využívať na pranie prášok alebo gél, zapamätajte si, že vo všeobecnosti platí: svetlá bielizeň a škvrny rastlinného pôvodu – prášok a farebné tkaniny, mastné škvrny – prací gél. Ten však nie je účinný pri vysokých teplotách. Najlepšie je, keď sa budete riadiť dávkovaním, ktoré je štandardne uvedené na výrobku a rozhodne nie je vhodné ho prekračovať. Bielizeň nebude čistejšia a predĺži sa aj dĺžka prania.

Pre technické bundy či funkčné oblečenie je mimoriadne dôležité, aby prací prostriedok neobsahoval látky ako sú bielidlá, aviváže či opticky rozjasňujúce látky. Spôsobujú zníženie schopnosti rýchleho odvodu vlhkosti či úplnú stratu schopnosti konkrétneho materiálu odpudzovať vodu.

Ďalším faktorom, ktorý môžete ovplyvniť výberom pracieho prostriedku je tvrdosť vody. Platí – čím je voda tvrdšia, tým viac pracieho prostriedku sa používa, aby bola voda zmäkčená a dosiahol sa žiadaný výsledok prania.

Výber programu, ktorý vyperie a zároveň ušetrí

Všeobecne sa odporúča triediť oblečenie podľa farby a tkaniny. Ak na to však nemáte čas a chuť, množstvo práčok už ponúka špeciálny program na zmiešanú bielizeň. Ten umožňuje prať až 7 kg rôznych tkanín rovnakej farby pri teplote 30 °C. Najviac elektrickej energie práčka spotrebuje práve pri ohrievaní vody, preto je vhodné prispôsobiť teplotu stavu odevu, ktorý sa chystáte prať.

Málo znečistené či prepotené veci určite nie je potrebné prať na 60°C.Práve na takéto prípady ponúka práčka gorenje W98F65I/Ikrátky 17 minútový program s nízkou teplotou 30°C, čo bielizni stačí a vy ušetríte na energii. Ak máte oblečenie čisté, ale napáchnuté, napr. z reštaurácie, stačí použiť program na zmäkčovanie, ktorý trvá len 15 minút a pomocou aviváže ho zbavíte nepríjemných pachov. Bielizeň predpierajte len vtedy, ak je to naozaj nevyhnutné. Náklady na energiu vám môžu usporiť aj špeciálne funkcie ako odložený štart či množstevná automatika – TotalWeightControl, ktorej senzor nastaví všetky parametre prania podľa množstva bielizne v bubne.

Pravidlá pri praní neštandardných vecí:

  1. Najideálnejšie na pranie sú v prípade obuvi plátenné tenisky, rozhodne sa neodporúčajú prať koženú či semišovú obuv.
  2. Šnúrky pred praním tenisiek vytiahnite. Tie môžete vyprať s bežným oblečením.
  3. Pri praní používajte textilné vrecko na pranie jemnej bielizne. Predídete tak mechanickému poškodeniu pri praní.
  4. Tenisky perte samostatne, max pri 40 °C a s gélom na pranie. Na teniskách alebo v ich vnútri tak nezostanú stopy po pracom prášku.
  5. Zvoľte krátky a šetrný program a vyhnite sa dlhému namáčaniu, pretože by sa tenisky mohli rozlepiť.
  6. Pri praní ruksakov a tašiek je dôležité hlavne pozapínať zipsy, pracky a vrecká.
  7. Plavky perte ako funkčné oblečenie, bez použitia aviváže.
  8. Pred praním zapnite gombíky a zipsy, zaviažte stužky a otočte vrecka naopak
  9. Odstráňte všetky kovové sponky, ktoré by mohli poškodiť bielizeň, vnútro práčky alebo upchať odtok
  10. Jemnú bielizeň a malé kusy oblečenia odporúčame vložiť do špeciálneho ochranného vrecka.

Spotrebiče Decodom

Kompletnú ponuku spotrebičov nájdete v predajniach Decodom.

Práčka pre športovcov

Práčka gorenje W98F65I/I sa vyznačuje kapacitou až 9kg a tak zvládne oveľa viac bielizne naraz. Väčšie otvorenie dverí vám umožní ľahko vyprať aj veľké kusy, ktoré ste doteraz doma prať nemohli. Práčka má však štandardné rozmery, a preto sa hodí do každej domácnosti. Na výber je až 31 programov, vrátane programu pre športové oblečenie či rýchleho 17 minútového. SensoCare bubon práčky, vyrobený z najkvalitnejšej ocele s mimoriadne hladkým povrchom, zase zabezpečí, aby bola bielizeň dôkladne vypraná a vypláchaná bez akéhokoľvek poškodenia.

Odbornú spoluprácu pri tvorbe článku nám poskytla spoločnosť Gorenje Slovakia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.