Decodom 0 4400x

Ako by malo vyzerať ideálne rozmiestnenie spotrebičov v kuchyni?

Konkrétne usporiadanie spotrebičov sa môže líšiť, vždy záleží na ergonómii a priestorových možnostiach danej kuchyne. Sú však všeobecné štandardy, ktorých je dobré sa pri vymýšľaní varného centra vo vašej kuchyni držať. Varné centrum zahŕňa varnú dosku, rúru a odsávač pár. Oproti minulým rokom sa zmenila jedna zásadná vec. Spotrebičov pribúda, zabudovávajú sa a rúra sa oddelila od varnej dosky. Využívajú sa takisto inteligentné spotrebiče, ktoré vám ušetria čas a sú dizajnovým doplnkom každej kuchyne. Česká značka MORA vám ponúkne technologicky prepracované a na pohľad krásne spotrebiče. Vaša kuchyňa sa tak stane miestom, kde bude radosť pripravovať každé jedlo.

Varné centrum môže byť súčasťou kuchynskej linky alebo oddeleného varného ostrovčeka. Ergonomické pravidlá vzťahujúce sa na bezpečný a zdravý pohyb pri varení odporúčajú, aby súčet strán v trojuholníku drez, varné centrum a skladovanie potravín nebol dlhší než zhruba 6 m. V okolí varného centra je dobré mať dostatok miesta na odkladanie hrncov a panvíc, plechov. Varné centrum sa neumiestňuje do rohu miestnosti, tým by k nemu bol horší prístup.

Čo sa týka konkrétne spotrebičov, tak v súčasnosti sa najviac využívajú vstavané typy. Vytvárajú tak elegantný dizajn kuchyne a prinášajú praktickosť, pohodlie pri varení, vyššiu bezpečnosť a vysokú úžitkovú hodnotu.

5 tipov na umiestenie jednotlivých spotrebičov

Chladnička by nemala stáť v blízkosti spotrebičov vyžarujúcich teplo. Vhodné je vybrať takú chladničku, ktorá vám uľahčí skladovanie potravín a netvorí sa v nej námraza.

▷ Vstavaná chladnička MORA VCN 1821 s beznámrazovým systémom NoFrost vás zbaví nielen starostí s odmrazovaním, ale disponuje do detailu premysleným vnútorným usporiadaním. Zásuvka VitaBox s kontrolou vlhkosti HumidityControl poskytuje dostatok priestoru a optimálne podmienky pre ukladanie ovocia a zeleniny. Všetko tak zostane svieže, plné vitamínov a živín. Ďalšou praktickou vychytávkou je, že v prípade náhleho výpadku elektrického prúdu dokáže chladnička ešte 16 hodín chladiť a tým udrží potraviny v perfektnom stave.

Vstavané rúry inštalujeme ideálne vo výške očí (nad 80 cm) alebo s ďalším spotrebičom nad seba tak, že vyšší spotrebič je naspodku. Rúra môže byť však aj pod pracovnou plochou, ak nám to priestor nedovolí inak. Vyššie umiestnenie zaistí, že manipulácia s horúcim riadom bude jednoduchšia. Na pečené pokrmy tiež lepšie uvidíte. Vedľa vstavanej rúry by tiež mal byť k dispozícii priestor na odkladanie. Rúru by ste mali vyberať takú, ktorá sa ľahko čistí a je multifunkčná.

▷ Vstavaná multifunkčná rúra MORA VT 779 BX sa ľahko ovláda pomocou prehľadného intuitívneho dotykového panela. Táto výkonná multifunkčná rúra s energetickou triedou „A+“ a objemom rúry 71 l má pätnásť rôznych programov, nielen klasické pečenie, gril s ventilátorom aj bez neho, teplovzdušné pečenie, rýchly predohrev, rozmrazovanie, udržiavanie teploty pokrmu a špeciálny program na čistenie rúry ECO CLEAN, ktorý zaistí bez veľkej námahy vyčistenie vnútrajška rúry a je maximálne ohľaduplný k životnému prostrediu.

Spotrebiče Mora

Ponuka spotrebičov Mora je pre vás pripravená v eshope a predajniach Decodom.

Ak počítate aj s mikrovlnnou rúrou, tá by mala byť umiestnená nad rúrou, s ktorou by mala byť v jednotnom štýle. Skvele sa hodí vstavaná mikrovlnná rúra MORA VMT 452 X. Tá pokrmy dokonale ohreje, ale vďaka grilu ich dokáže aj zapiecť. Jej antikorové vyhotovenie disponuje špeciálne upraveným povrchom, ktorý zabraňuje zanechaniu odtlačkov prstov.

Varné dosky sú v kuchynskej linke často umiestnené samostatne, obvykle vpravo od nej by opäť mali byť voľné prípravné plochy. Na výber máte z niekoľkých druhov dosiek. V súčasnosti sú obľúbené indukčné varné dosky. Indukcia totiž sama osebe nehreje, teplo vzniká iba v priestore dotyku hrnca s varnou doskou a ohrieva sa len dno a vnútrajšok nádoby. Tým sa minimalizujú straty energie a zvyšuje sa účinnosť.

▷ Indukčná vstavaná doska MORA VDIT 656 X má štyri oktagónové zóny s funkciou AreaFlex. Dve zóny možno spojiť vertikálne do jednej, čím vznikne jedna veľká varná plocha na ľavej alebo pravej strane dosky. Plne sa tak dokáže prispôsobiť veľkosti hrnca, v ktorom varíte. Nájdete tu aj veľa vyladených funkcií, ako je funkcia StayWarm, ktorá zaistí udržiavanie konštantnej teploty 70 °C, vďaka ktorej si jedlo zachová pôvodnú chuť a teplotu. Funkcia StopGo dokáže jedným dotykom pozastaviť varenie bez toho, aby ste stratili nastavené parametre. Šetrné rozpúšťanie pri teplote 40 °C zaistí SoftMelt, čo zaiste využijete aj pri šetrnom rozmrazovaní. V prípade nechceného vypnutia varnej dosky môžete použiť funkciu Recall, keď za 5 sekúnd po vypnutí dosky možno vyvolať posledné použité nastavenie na varných zónach.

Na varnú dosku úzko nadväzuje digestor. Výber toho správneho digestora urobí veľa. Nedostatočné odvádzanie pachov a pár pri varení môže spôsobiť veľa problémov. Nezanedbateľný je tiež estetický dojem, pretože niektoré odsávače v kuchyni predstavujú doslova dizajnový šperk. Pre optimálne odsatie pár a zamedzenie úrazu hlavy pri varení je dobré umiestniť digestor nad varnú dosku vo výške 65 až 90 cm. Záleží na tom, akým veľkým priestorom disponujete, ale najlepšou voľbou je komínový digestor.

▷ Komínový odsávač pár MORA OK 997 GX v modernej kombinácii čierneho skla a antikora, s dotykovým ovládaním a s kovovými filtrami odstráni dokonale nielen mastnotu, ale aj pachy. LED osvetlenie perfektne osvieti varnú plochu a vy dokonale vidíte do hrncov či panvíc na pripravovaný pokrm. Digestor možno použiť aj na vnútornú cirkuláciu vzduchu, stačí dokúpiť uhlíkové filtre. Samozrejmosťou je aj spätná klapka.

Umývačka by mala byť umiestnená v tesnej blízkosti drezu, aby bola zaistená správna ergonómia. Na trhu nájdete veľa druhov umývačiek, ktoré sa líšia tým, čo dokážu.

▷ Pri umývačke MORA IM 690 nájdete veľa skvelých funkcií, vďaka ktorým budete mať viac času na seba a svoju rodinu. Disponuje úspornou energetickou triedou A+++. Funkcia SušeniePlus zaistí riad plný lesku a perfektne vysušený. Po ukončení programu dôjde k automatickému pootvoreniu dvierok, tak aby mohla odísť zvyšková para. Vzduch týmto prirodzene prúdi do umývačky a umytý riad všetkých tvarov aj materiálov vám vďaka tomu perfektne uschne. Total AquaStop vás nechá pokojných. Už sa nemusíte báť úniku vody z umývačky a následného vytopenia. Funkcia AquaStop sa v prípade potreby automaticky aktivuje, odstaví prívod vody a zároveň čerpadlo vypumpuje vodu z nádrže umývačky. Vďaka funkcii Odložený štart je možné naprogramovať automatické zapnutie umývačky až 24 hodín vopred, takže čas umývania môžete ideálne prispôsobiť chodu domácnosti. Samozrejmosťou je úsporný ECO program, rýchly 20-minútový program, AUTO program či 1/2 program umývania.

Zdroj: MORA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.