Petra Podobová 0 6488x

Aká je ideálna kuchyňa pre mužov?

Mýty, že kuchyňa je výhradne ženská zóna, už roky neplatí. Reštaurácií s Michelin hviezdičkou pod vedením muža šéfkuchára je neporovnateľne viac ako tých, kde je šéfkou žena. Ale aj v bežnom živote sú muži skvelí kuchári a veľkému množstvu mužov nerobí problém variť pre rodinu či partnerku. Mnohí muži majú varenie ako svoje hobby. Trend domáceho a zdravého varenia objavuje aj mladšia generácia, ktorá k nemu pristupuje dokonca veľmi moderným spôsobom, keď  svoje výtvory prezentuje aj na sociálnych sieťach.

Prístup mužov a žien ku kuchyni je diametrálne odlišný. Kuchyňa mužov musí mať mužskú atmosféru. Muži v porovnaní so ženami, kladú väčší dôraz na dizajn, kvalitu, komfort a samozrejme na najmodernejšie technologické vychytávky. Podobne ako luxusné autá aj  ich kuchyne charakterizuje čierna farba, sklo, kov, elegantne, luxusne pôsobiace dreviny.

Typické farby mužskej kuchyne sú odtiene šedej až po čiernu, dekory betónu vo forme obkladov alebo pracovných dosiek,  k tomu  drevodekory v odtieňoch koňaku. Všetko tak trochu s nádychom industriálnosti je mužom blízke -kovové konštrukcie slúžiace ako regál, podpery pod police alebo podnože pod stoly. Úchytky musia mať buď dobrý ergonomický tvar, alebo aktuálny trend- bezúchytkový variant  dvierok  so zapusteným T profilom, alebo s PUSH systémom otvárania. Kvalitné integrované spotrebiče sú pre mužskú kuchyňu nevyhnutnosťou a ak to priestor umožňuje, nechýba tam kávovar a dobre zásobená vinotéka. Mužská kuchyňa nepripúšťa zbytočnosti, všetko má svoje presné miesto a funkciu.

V dnešnom blogu vám ukážeme riešenie jedného takéhoto modelového priestoru. Určený bol pre muža, ktorý žije zatiaľ sám, preto sa rozhodol, že si dopraje chlapskejšiu kuchyňu prepojenú s obývačkou. Vzhľadom na to, že jeho záľuby sú typické mužské, a to technika, šport a cestovanie prepojené s gurmánstvom a jeho veľkým hobby je navyše varenie, všetko sme zakomponovali do interiéru vo forme technologických vychytávok, praktických riešení a dizajnu. Požiadavkou bolo vytvorenie spojeného kompaktného priestoru kuchyne s obývačkou, kde bude dostatok úložného priestoru, miesto na knihy, fotografie z ciest, kreslo na sledovanie TV a barový pult slúžiaci na rýchle stravovanie, pracovný priestor, ale aj miesto na posedenie s kamarátmi.

Vybrali sme kuchyňu XL IRIS čierna polievaná supermat s čiernym T profilom a dekorom dub wotan, pracovná doska aj obklad v betónovom dizajne a k tomu obývačka ALFONZO v tom istom prevedení.  Biele steny, tmavá tapeta, výrazné kreslo v látke s jemnou zamatovou štruktúrou, dizajnové barové stoličky a prírodná koža na podlahe harmonizujú s nábytkom a vytvárajú pocit luxusu. V presvetlenom priestore sa netreba báť tmavých odtieňov.

Riešenie osvetlenia kuchyne bolo tiež dôležitou témou. Podsvietenie horných skriniek je riešené LED svietidlami s dotykovým  vypínačom, ktorý slúži aj na  reguláciu intenzity svetla. Na použitie kávovaru, hriankovača alebo mixéra na smoothie poslúži   integrovaná otočná 2 – zásuvka do pracovnej dosky, ktorej  súčasťou je aj USB port, na nabitie mobilu.

Výber typov skriniek bol navrhnutý s ohľadom na priestor a požadovanú funkciu. Dvierka spodných skriniek vytvárajú jednu líniu, kde je všetko pekne schované. Umývačka riadu, smetný kôš na separáciu odpadu s elektrickou podporou otvárania, skrinka pod varnou doskou s vnútornými zásuvkami a veľmi praktické riešenie rohu s výsuvnými ľadvinovými poličkami LeMans od firmy Kessebőehmer.  Vo vysokom energobloku je zabudovaná kompaktná mikrovlnka s grilom a elektrická rúra v ergonomickej výške. Súčasťou sú zásuvky Tandembox Antaro od firmy BLUM s vnútornými doplnkami slúžiaci na lepšiu organizáciu.

Pri horných výklopných skrinkách sme využili otváranie  dvierok  s elektrickou podporou otvárania, aby sme zachovali bezúchytkový dizajn kuchyne.

Na záver spomeniem už len čerešničku na torte a tou bol výber šikmého odsávača v top dizajne.

Čo by ste povedali, dámy, ak by vás Váš vyvolený pozval na romantickú večeru do takejto kuchyne, kde by vám sám uvaril? Prípadne pre Vás, páni, čo takto pánska jazda s drinkom a kamarátmi v tomto mužskom interiéri?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.