Decodom 0 3979x

6 tipov, vďaka ktorým docielite kvalitný spánok

Aj spánok má svoje pravidlá. Aby bol naozaj kvalitný a ráno ste sa nebudili unavený, netreba veľa.

1 Dostatočná dĺžka

Potreba spánku sa v súčasnosti neraz podceňuje, výrazným spôsobom však ovplyvňuje celé   fungovanie človeka – v dospelosti sa odporúča spať 7 až 9 hod. denne. Vždy počúvajte vlastné telo a ak večer začnete pociťovať únavu, vypnite seriál a choďte radšej spať.

2 Správna klíma

Aby bol spánok naozaj kvalitný, odporúča sa spálňu dobre vyvetrať. Teplotu v miestnosti je ideálne nastaviť na 18 °C. Pri takejto teplote sa váš organizmus neprehreje a zároveň nedôjde k jeho podchladeniu.

3 Konzumácia pred spaním

Na kvalitu spánku vplýva aj večerné pojedanie, preto sa odporúča 3 až 4 hod. pred spaním nekonzumovať žiadne ťažké jedlá a zároveň sa vyhnúť kofeínu i alkoholu. Ak máte problém zaspať, pomôže pohár teplého mlieka.

4 Ticho a tma

Ľudské teplo aj počas spánku vníma hluk i svetlo, preto je dobré pred spaním miestnosť zatemniť, resp. zatvoriť dvere. K umocneniu kvalitnejšieho spánku môže prispieť aj spiaca maska na oči a štuple do uší, ktoré výborne poslúžia aj v novom prostredí.

5 Matrac a rošt

Výberu matraca a roštu venujte náležitú pozornosť. Ich vplyv na kvalitu spánku je naozaj obrovský. Navštívte predajňu, vyskúšajte si jednotlivé varianty a až potom dobre zvážte, aký typ vám najlepšie vyhovuje.

Decodom spálne

Interiér spálne musí pôsobiť harmonicky a farby v spálni by mali ladiť. V ponuke nájdete moderné, klasické a štýlové spálne.

6 Textílie

Nemalý vplyv na kvalitu spánku, ale aj dobrý pocit pri zaspávaní, resp. zobúdzaní zohrávajú lôžkoviny. Oplatí sa investovať do kvalitných materiálov, ktoré zabezpečia adekvátny tepelný komfort a dobre absorbujú vzniknutú vlhkosť.

Decodom tip

Ak sa chystáte na spánok, je vhodné vytvoriť si malý rituál, ktorý budete pravidelne opakovať. K obľúbeným patrí napríklad čítanie knižky či počúvanie hudby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.