Decodom 0 4148x

Zdravý spánok a hygiena pre pekný deň

Ako udržiavať matrac hygienicky čistý?

Naši prarodičia spávali na slamníkoch. Slama, prípadne iné plnivo sa každoročne menila. Naši predkovia si mohli dovoliť ten luxus mať každý rok nový matrac. Moderná doba priniesla nové materiály. Slamníky boli nahradené matracmi, na ktorých spíme mnoho rokov, bez toho aby sme o nich príliš starali. Naše matrace sa za roky používania plnia nečistotami, zvyškami kože, telesných tekutín, žijú v nich baktérie, plesne a roztoče. Po piatich rokoch užívania matraca tieto nečistoty tvoria 2 kg hmotnosti matraca. Pri vankúši je situácia ešte horšia, po dvoch rokoch užívania vankúša tvoria tieto nečistoty 1/3 jeho hmotnosti.

Ako teda udržiavať matrac hygienicky čistý? Matrac by mal byť potiahnutý membránovým chráničom, ktorý zamedzí prenikaniu tekutín a nečistôt do jadra, ale nezabráni voľnému prestupu pár skrz matrac. K tomuto účelu sú úplne nevhodné chrániče z polyetylénu alebo PVC, pretože neumožňujú voľné prúdenie vzduchu matracom a spôsobujú nadmerné potenie.

Dôležitým hľadiskom pre obstaranie chrániča matraca je preto maximálna priedušnosť. Španielska značka Velfont® ponúka prestieradlá a matracové chrániče s najmodernejšou ultra tenkou polyuretánovou membránou Neotherm®. Priedušnosť membrány Neotherm® je podobná priedušnosti bavlneného tričká. Vrchný materiál je zo 100% bambusového froté alebo 100% organickej bavlny.

Vďaka používaniu chráničov s vysokou priedušnosťou je zaistený maximálny užívateľský komfort a zároveň vynikajúca ochranná funkcia. S chráničmi Velfont® bude každý matrac stále čistý a bez škvŕn, bez alergénov a roztočov. Chrániče sú dostupné nielen na matrace, ale aj na vankúše.

public_almohada-dalia-ambiente-velfont-sesion-2-1791

Ako často prať prikrývky a vankúše

Prikrývky by mali byť vyprané 2x ročne. Vankúše je potrebné prať častejšie, najlepšie 3 – 4x ročne. Každoročné vypranie prikrývok a vankúšov by malo patriť k hygienickému štandardu každej domácnosti.

Spálňa alergika by mala byť vybavená bariérovým chráničom matraca a certifikovanými antialergickými lôžkovinami alebo lôžkovinami vhodnými pre alergikov prateľným na 60 ° C. Treba pamätať na to, že po vypraní roztoče prikrývku a vankúš osídlia do troch mesiacov. Ak teda alergik nemá antialergické lôžkoviny, v ktorých sa roztoče nemôžu vyskytovať, musí vankúš aj prikrývku vyprať minimálne 4x ročne na 60 ° C.

matracový chránič

Ako ale udržiavať vankúše z pamäťových pien, ktoré sa prať nesmú? Jedinou možnosťou je trvalé potiahnutie vankúše hyper priedušným membránovým vankúšovým chráničom, ktorý zabráni prestupu potu, odlupujúcich sa čiastočiek kože a prachu do jadra vankúša. Chránič možno umiestniť pod originálny poťah vankúša alebo na vankúš. Používaním chrániča sa významne predĺži životnosť a zabráni vzniku nepekného zápachu. Vankúšové chrániče Velfont® s hyper priedušnou membránou Neotherm® sú najlepšou voľbou pre jeho ochranu. Super tenká membrána je nepostrehnuteľná. Vrchný materiál je zo 100% bambusového froté alebo 100% organickej bavlny.

Matrace

Široký výber matracov, vankúšov a postelí pre zdravý spánok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.