Petra Podobová 0 3070x

Svetlo robí divy

Osvetlenie dodáva interiéru charakter, vytvára svetelnú atmosféru a  výrazne vplýva na náladu a psychiku človeka.

Výber svietidiel rozhodne nie je ľahkou úlohou a netreba ho podceňovať. Svietidlo je totiž výrazným prvkom interiéru a má schopnosť ho ozvláštniť a zatraktívniť, no naopak, z atraktivity mu dokáže  aj ubrať. Nehovoriac o tom, že svoju praktickú úlohu, a teda byť efektnou náhradou prirodzeného svetla, musí plniť prvotriedne.  Dizajn samotných svietidiel by mal štýlovo ladiť s ostatnými funkčnými a dekoračnými prvkami v priestore.

Tak ako všetko aj dizajn svietidiel podlieha trendom a neustále sa inovuje. Svietidlo je viac-menej súčasťou interiéru a nábytku, a tak neraz detaily, farby, materiály sú identické. Jednoduché línie, industriálne prvky sa prenášajú aj do svietidiel. Čierny kov, priznané visiace žiarovky s výrazným vláknom, alebo rôzne retro tvary sa opäť vracajú. Technologické inovácie idú závratnou rýchlosťou, možnosť ovládania svetiel pomocou smartfónu alebo tabletu je jednou z nich.

Pri výbere osvetlenia by sme mali vždy pamätať na 3 základné funkcie, ktoré by malo osvetlenie spĺňať.

Prvou je zabezpečiť orientáciu v priestore, druhou je osvetľovanie jednotlivých činností, ktoré v rámci interiéru vykonávame, a v neposlednom rade zabezpečovať nasvietenie priestoru a  zvýraznenie zaujímavých prvkov v interiéri.

Pokiaľ je miestnosť tmavšia, nemá dostatok prirodzeného svetla, je potrebné ju nasvietiť vhodným osvetlením. Pri výbere je dôležité, o aký priestor sa jedná, na čo ho používame a aké funkcie by to svetlo malo spĺňať.

Svetlo v interiéri ovplyvňujú aj farby stien, materiálov, nábytku, ale aj  ich povrchy. Platí, že tmavé farby, matné a  štrukturované povrchy  svetlo pohlcujú a lesklé, bledé povrchy svetlo rozptyľujú a odrážajú.

Správne zvoliť a nakombinovať jednotlivé svietidlá v priestore nie je vôbec ľahké. Preto uvedieme pár poznatkov. Aby svetlo bolo vyvážené, vždy to musí byť kombinácia viacerých typov:

1. Základné, hlavné, alebo môžeme ho nazvať centrálne je to stropné svetlo v strede miestnosti, visiaci luster alebo led panely  určené na rovnomerné nasvietenie priestoru. Jeho funkciou je navodiť prirodzené svetlo v miestnosti.

2. Pracovné svetlo účelové, slúžiace na dosvietenie alebo na určitý účel- svetlo na čítanie, na osvetlenie pracovnej plochy v kuchyni, v kúpeľni, na prácu pri počítači. Do tejto kategórie spadajú stolové lampy, led svietidlá integrované do zrkadla alebo umiestnené pod hornými skrinkami v kuchyni.

3. Svetlo doplnkové, alebo ho môžeme nazvať náladové, navodzuje pocit pohody počas relaxácie. Je to nepriame osvetlenie v nikách, podsvietenie nábytku, svetlo, ktoré upozorňuje, resp. zdôrazňuje určité architektonické objekty v priestore. Do tejto kategórie spadajú bodové svetlá, nástenné lampy, stojanové svietidlá.

Osvetlenie musí mať nielen príjemnú farbu ale aj dostatočnú intenzitu.

Sú tri základné odtiene bielej. V interiéri sa odporúča  teplá biela (3000K, 2700K, 2500K Kelvinov), ktorá navodzuje pocit pohody  a relaxu. Farba tohto svetla sa približuje ku klasickej farbe plameňa horiacej sviečky. Najviac svetelných zdrojov, či už LED alebo FLUO sa vyrába práve v tejto farbe.

Do administratívnych priestorov je ale vhodnejšie svetlo s vyššou teplotou, ideálne 4.000 Kelvinov- nazývané chladná resp. studená biela. Svetlo s ešte vyššou teplotou chromatičnosti až okolo 6500 Kelvinov- denná biela- vyvoláva pocity aktivity a navyše cez deň ladí so svetlom, ktoré do objektu prichádza zvonku. Tento odtieň odporúčam okrem moderných interiérov, kde dominuje kov, betón, šedé odtiene, sklo, aj do priemyselných a výrobných priestorov. Platí pravidlo, že s narastajúcim počtom kelvinov je farba belšia, až s nádychom do modra.

Pri výbere žiaroviek je potrebné sledovať svietivosť, inak povedané intenzitu, ktorá  vplýva na atmosféru, akú chceme dosiahnuť. Tá sa vyjadruje svetelným tokom v lúmenoch /lm/. Aby intenzita svietidla bola dostatočná, musíme zabezpečiť na každý m2 svetelný tok aspoň 200 lm. Práve na základe rozlohy miestnosti si všímajte pri svietidle parameter svetelného toku a vyberajte si také, ktoré je vzhľadom na plochu dostačujúce.

Svetelnú intenzitu meriame luxmetrom, jednotkou je lux. Rozdielne miestnosti vyžadujú rôznu intenzitu osvetlenia v náväznosti na funkciu a činnosti, ktoré v danom priestore vykonávame. Chodba 70 lx, schodisko 30 lx, kúpeľňa 150 lx, kuchyňa, obývačka 250-350 lx, priestor na čítanie a na domáce práce 500 lx.

Typy svetelných zdrojov používaných v domácnostiach:

Žiarovky- sú zdroje svetla, kde svetlo vzniká rozžeravením volframového vlákna elektrickým prúdom. Norma stanovuje životnosť žiarovky na 1000 hodín. Sú lacné, ale nevydržia dlho. Čiastočným vylepšením sú halogénové žiarovky, ktoré majú vyšší merný výkon, menšie rozmery, lepšie farebné podanie.

Žiarivky- Sú nízkotlakové výbojky v tvare rúrok- nazývané neónky. Na rozsvietenie žiariviek sa používa tlmivka a štartér. Životnosť je vyššia, 7500 hodín. Majú nižšiu spotrebu energie, ale produkujú chladnejšie svetlo (s vyššou teplotou).

Led svetelné zdroje- najpoužívanejšie. Ponúkajú kombináciu nízkej spotreby, vyššieho svetelného výkonu a širokého farebného spektra.

Jednotlivé priestory v byte majú svoje špecifiká a to ovplyvňuje ich nasvietenie.

Obývačka- je zvyčajne centrom v byte, najväčším priestorom, miestom, kde trávite najviac času a kde sa musíte cítiť príjemne. Veľmi záleží na atmosfére, ktorú tam svetlo vytvorí. Do sadrokartónu zabudované LED panely alebo stropné svietidlá tvoria základné svetlo, ktoré navrhujem doplniť dominantným visiacim lustrom nad jedálenským stolom v prípade otvorenej dispozície. Alternatívou sú aj rôzne lankové a lištové systémy.

Kútik s relaxačným kreslom obklopený knihami nasvieti najlepšie stojanová lampa s otočným alebo sklopným reflektorom. Celkovú atmosféru dopĺňajú police, niky v rámci nábytku s integrovaným osvetlením. Jednotlivé svietidlá by mali mať samostatné vypínače.

Ak chcete mať obývačku ešte útulnejšiu, zvoľte svietidlá s možnosťou regulácie nielen farby, ale aj intenzity.

Kuchyňa- priestor so špecifickými požiadavkami. Najdôležitejšie je dôkladné nasvietenie pracovnej plochy, úspornými LED svietidlami integrovanými pod horné skrinky. Centrálne svietidlo musí byť umiestnené tak, aby si kuchár pri práci nevrhal svojím telom tieň na pracovnú plochu. Pri výbere digestora je potrebné tiež zvážiť integrované svetlo, aby dostatočne osvetľovalo plochu varnej dosky.

Jedáleň- nasvietenie stola najčastejšie visiacim lustrom, jedným väčším centrálnym alebo v prípade veľkého stola môže byť viacej svietidiel na jednom ramene. V ponuke sú rôzne dizajnové kúsky. Umiestnenie svietidla by malo byť min. 60cm nad stolom, resp. nad úrovňou očí sediacich osôb.

Spálňa- pokiaľ v spálni len spíte, do priestoru stačí umiestniť jedno centrálne svetlo. Je dobré, ak sa dá regulovať jeho intenzita. Svetlo na čítanie po bokoch postele sa dá vyriešiť: stojanovou lampičkou, alebo nástenným otočným svietidlom, alebo aj visiacim po bokoch postele. Dôležité je nezabudnúť na možnosť regulácie, resp. vypínania svetla priamo z postele.

Chodba, schodisko- väčšinou priestor bez priameho denného svetla. Najlepšie riešenie je bodové osvetlenie, alebo svetlá na koľajniciach, ktoré sa dajú natáčať podľa potreby a sú umiestnené pozdĺž celej chodby. Vzhľadom ku krátkemu pobytu v tomto priestore je vhodné voliť svietidlá, ktoré svietia hneď. Na schodisku, ale aj chodbe, hlavne v noci, oceníte malé bodové  svetlá na bokoch stien alebo schodov, ktoré vám pomôžu lepšie sa orientovať v priestore.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.