Decodom 0 2974x

Vitrína je ozdobou obývačky

Vitrína je viac ako len obyčajná odkladacia skrinka. Ide o kus nábytku, ktorý môže pekne dotvoriť interiér a stať sa dokonca jedným z jeho najzaujímavejších prvkov. 

Vitrína sa od ostatných skriniek odlišuje tým, že má aspoň časť plochy otvorenej alebo zasklenej, a preto výborne poslúži aj ako „výkladná“ skriňa – v jej policiach si tak nájdu miesto predmety, ktoré pre vás majú hodnotu a radi by ste sa z pohľadu na ne tešili každý deň. Vystaviť si v nej môžete napríklad keramiku, porcelán, knihy či rodinné fotografie.

Uplatní sa takmer v celej domácnosti

Vitrína si nájde svoje miesto prakticky v celej domácnosti. Je pevnou súčasťou obývacej izby, kde je zvyčajne priamou súčasťou obývacej zostavy. Práve obývačka je miestnosťou, kde trávime väčšinu času a zvyčajne prijímame aj návštevy, preto sem takáto skrinka jednoducho patrí.

Uplatní sa však aj vo väčšej hale či pracovni, kde výborne poslúži ako domáci archív či knižnica. Alternatíve so zasklenými plochami sa však vyhnite v detskej izbe, kde môže dôjsť k úrazu aj v prípade, že je použité bezpečnostné sklo.

Vitríny sú aj pevnou súčasťou našich kuchýň. Otvorené alebo zasklené plochy sú zaujímavou alternatívou minimalisticky poňatých kuchynských liniek, ktoré pracujú iba so zatvorenými plochami. Skrinka so zasklenými plochami pristane najmä kuchyniam v tradičnom a vo vidieckom štýle, verzia s otvorenými plochami zase pekne dotvorí modernú kuchyňu, kde je väčšina kuchynského náčinia vystavená na obdiv.

Ako vyberať?

Pri výbere konkrétnej skrinky zvážte celkových charakter interiéru svojej domácnosti. Ak je ladený v tradičnou duchu alebo vo vidieckom štýle, voľte klasickú vitrínu v bielej farbe alebo v prírodnom odtieni dreva, ktorá do priestoru vkusne zapadne. Zaujímavým riešením v modernom interiéri môže byť použitie farebného kontrastu.

Obývačky Decodom

Moderná obývačka z Decodomu sa stane centrom Vášho rodinného života.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj priestorové možnosti. V menších miestnostiach uprednostnite skôr výškové skrinky, vo väčších nájdu uplatnenie aj rozložitejšie modely s väčšou šírkou.

V ponuke nájdete bohatý sortiment rôznych riešení s kombináciami plných a otvorených, resp. zasklených plôch, s rôznymi typmi úchytiek alebo úplne bez nich. Štýlovým riešením môže byť vitrína na viac či menej výrazných nožičkách.

Čoraz väčšiu obľubu si popri stojacich vitrínach získavajú tie umiestnené na stene, vďaka ktorým pôsobí priestor vzdušnejšie. Závesné skrinky predstavuje vizuálne mimoriadne atraktívny prvok, ktorý môže byť aj naozaj zaujímavým solitérom.

Decodom tip

S množstvom predmetov to v otvorených, resp. zasklených plochách zbytočne nepreháňajte. Vyberajte prvky, ktoré spolu vzájomne harmonizujú a držte sa hesla „Menej je viac“.

Od materiálu k osvetleniu

Pri výbere konkrétnej skrinky klaďte dôraz aj na materiálové spracovanie. Vitríny sa podobne ako väčšina nábytku do obývacích izieb vyrábajú najmä z laminovanej alebo dyhovanej drevotriesky s rôznou povrchovou úpravou. K devízam tohto materiálu patrí najmä to, že je ľahký a naozaj nenáročný na bežnú údržbu.

Ak chcete, aby vystavené predmety naozaj vynikli, stavte na LED osvetlenie vitríny, ktoré sú často už priamou súčasťou skrinky a nie je teda potrebné kupovať ich samostatne. Ak zvolíte aj vnútorné poličky zo skla, budete mať z porcelánu či keramiky pocit, akoby to boli skutočné artefakty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.