Petra Podobová 0 5092x

Ako vytvoriť kuchyňu pre kreatívnu ženu?

Klára, mladá žurnalistka, zbožňuje pečenie. Recepty na zdravé sladkosti a dezerty aj vytvára a sníva o vlastnom podniku s pečením a dodávaním sladkostí. Býva v malom bytíku so svojím spolubývajúcim psíkom Bastym. Zaujíma sa o všetko nové, trendy vo varení, móde, ale aj v životnom štýle. Vždy je IN, ale predsa len iná ako všetci. Keď ma oslovila, aby som jej vytvorila kuchyňu, bola to pre mňa ako dizajnérku radosť aj výzva zároveň. Od začiatku bolo jasné, že pri svojej kuchyni na mieru bude mať veľa požiadaviek a že to nebude žiadny štandard. Úložný priestor, tvar kuchyne, miesto na písanie článkov a tiež priestor pre Bastyho.

Trendová biela je nadčasová, dobre sa kombinuje s ostatnými prvkami v interiéri, ale kreatívna Klára potrebuje niečo iné, čo chce odvahu. Má rada farebný svet, a preto si povedala, že kuchyňa bude farebne dominantná a ostatné prvky interiéru sa budú dolaďovať k nej. Vybrali sme model kuchyne IMA2 v odtieni oxid červený, pripomínajúci tmavú farbu terakoty, a skombinovali sme ju s bledým odtieňom dreva dub halifax. Integrované úchytky, kovové konštrukcie otvorených regálov a spotrebiče sme ladili do čiernej. Do zóny varenia sme dali na stenu keramický obklad, ktorý sa dobre udržuje, a do pracovnej časti drevené obkladové panely.

Kuchyňa v tvare U s polostrovom rozdeľuje otvorený priestor na zónu varenia a oddychu. Veľkosť kuchyne nám umožnila, že otvorené zásuvky v polostrovnej časti otočenej do priestoru sa využívajú v jedálni. Nielen dizajn, ale aj ergonómia boli dôležitým parametrom. Maximum skriniek  som osadila zásuvkami s plnovýsuvom a brzdou. V skrinkách je všetko pekne a prehľadne usporiadané, protišmykové gumy zabraňujú pohybu. V rohovej skrinke s praktickými výsuvnými ladvinkami majú svoje miesto odšťavovač, smoothie mixér, ryžovar, rôzne formy na pečenie. Všetko je pekne usporiadané a nachystané na použitie.

Ekológia zohráva v Klárinom živote veľkú rolu. Jej snahou je redukcia všetkého, čo nepotrebuje, snaží sa recyklovať, čo už nepoužíva, a čo sa už naozaj nedá využiť žiadnym  spôsobom, separuje, preto separačný kôš na odpad bol pre ňu veľmi dôležitý. Tým, že rada pečie, 2 kompaktné rúry osadené do energobloku nemohli chýbať.

Klára trávi v kuchyni nekonečné hodiny, skúša nové recepty, dolaďuje ich do dokonalosti a hneď sa to snaží zapísať a nafotiť, všetko pod dohľadom Bastyho, ktorý má v kuchyni svoje miestečko na oddych. Vyriešili sme, kde umiestnime pelech tak, aby nezavadzal,  a kde uložíme jeho hračky, vodítko, misky, proste všetko potrebné. Preto voľnú stenu kuchyne som dispozične rozdelila na miesto pre Bastyho a kútik, kde Klára môže pracovať na notebooku, kde má poličky naplnené knihami a na stene sú fotky s priateľkami, Bastym a koláčikmi.

Verím, že riešenie kuchyne a pracovného priestoru tiež prispeje k naplneniu Klárinho pracovného sna o vlastnej výrobni koláčov a tiež k inšpirácii na vydarené články.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.