Petra Podobová 0 4742x

5-členná rodina a jej kuchyňa.

Narodenie dieťaťa je vždy veľká zmena, na ktorú je potrebné sa pripraviť. Dieťatku je treba prispôsobiť nielen režim rodiny, ktorá dovtedy žila vo svojom svete – záľuby, priatelia, nekonečný voľný čas, ale aj samotný interiér. Veľakrát je práve toto okamih vytvoriť si niečo svoje, čo bude spĺňať očakávania do budúcna. Je dôležité, aby celkové bývanie bolo krásne, funkčné, ale hlavne bezpečné s ohľadom na deti. Ostré rohy, zásuvky s nebezpečným obsahom (čistiace prostriedky, kuchynské nože, lieky), kotvenie skriniek – všetko musí byť vyriešené.

V dnešnom blogu navštívime priestor kuchyne s obývačkou, kde postupne rastú tri deti. Mladý pár vymenil štartovací byt za väčší. Predsa len deti už  podrástli a nároky rodiny sa zmenili.

Kuchyňa, aby vyhovovala rodine, musí mať miesto na – varenie, hranie detí, písanie úloh, barový pult na rýchlu rannú kávu, oddychovú zónu s pohodlnou sedačkou a dostatok miesta. Jednotliví členovia si vzájomne nebudú zavadzať, aj keď trávia čas všetci spolu. Veľkosť jednotlivých zón bola nadimenzovaná podľa nasledovných faktorov: vek detí, počet detí a ďalších osôb, ktoré priestor denne využívajú a aktivity, ktoré uskutočňujú. Mamina knižnica tam má svoje miesto, otec rád relaxuje pohodlne usadený v sedačke pri počúvaní hudby, syn Lukáš si rád zahrá playstation, staršia Emma žije spevom a malá Klárka pomáha mamine variť vo svoje malej kuchynke.

Priamy tvar kuchyne s ostrovom otočeným do obývačky zabezpečuje mame kontakt s rodinou, ale primárne práve ostrov oddeľuje zónu varenia od hračiek a vecí, ktoré môžu byť pohádzané na podlahe a predstavujú riziko pri varení. Pracovná zóna umiestnená v ostrove je určená na prípravné práce. V tomto priestore rady trávia čas aj deti. Krájajú, pomáhajú miešať, ochutnávajú, alebo len tak sedia na barovkách a pozorujú maminu počas prípravy jedla. V kuchyni sa deje veľa vecí, s ktorými deti môžu pomôcť, ale aj sa niečo potrebné naučiť.

Integrovaná zásuvka do pracovnej dosky (dobrá voľba v záujme bezpečnosti detí), široké zásuvkové moduly, do ktorých sa skrylo všetko potrebné kuchynské náradie: hrnce, panvice, malé kuchynské spotrebiče.

Predĺžená pracovná doska na ostrove vytvorila miesto na barové sedenie. Miesto na prvú rannú kávu manželov alebo poobednú pri návšteve kamarátky. Ostatná časť kuchyne je rozdelená do ďalších dvoch zón. Zóna varenia a umývania a energoblok.

Spodné skrinky s väčšou frekvenciou používania majú praktické madlá, horná časť je bezúchytková na PUSH otváranie. Horné skrinky sú kombinované s otvorenými nasvietenými nikami. Pri výbere varného panelu bola tiež bezpečnosť prvoradá, a preto si manželia vybrali indukciu, pri ktorej sa nevytvára žiadne teplo, pokiaľ na platni nie je umiestnený hrniec. Zahrieva sa hrniec, nie varná plocha, takže po vypnutí je varný panel bezpečný. Do energobloku sme umiestnili praktickú výsuvnú skrinku na potraviny, osadili elektrickú rúru do správnej ergonomickej výšky a bočnú časť vyriešili koncovým otvoreným regálom.

Požiadavka na farebnosť bola jasná. Biela lesklá v kombinácii s drevom. Vybrali sme veľmi pekný prírodný odtieň jaseňa. Aj keď zo začiatku, keď deti sú menšie, môže to byť náročné na údržbu, ale z hľadiska nadčasovosti je to dobrá voľba. Vybratý model ESTER je použitý aj v programe ROUTE, z ktorého je vyskladaná obývačka a knižnica. Kombinácia otvorených častí, závesných skriniek, zatvorených skriniek, vyrieši všetky požiadavky na uloženie, upratanie a schovanie všetkého pred nečakanou návštevou.

Priestor oživuje tapeta s prírodným motívom a mäkký koberec, ktorý vytvára obľúbené miesto na hranie detí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.