Decodom 0 3953x

Netradičné doplnky do bytu: 5 tipov ako zmeniť interiér bez prerábky

Nový rok v nás často prebúdza nutkanie na zmeny v našich životoch. Bilancovanie predchádzajúceho obdobia nezriedka vedie k potrebe niečo zmeniť. Ideálne okamžite a s viditeľným výsledkom. Posledné dva roky nás navyše pandémia držala zatvorených doma viac, ako by nám bolo milé. Prirodzene sme si začali všímať nedostatky v našej domácnosti, ktoré by sme inokedy úplne prehliadali. Prípadne sa nám interiér našej domácnosti celkom zunoval. Nudí nás a neprináša nám tú pravú atmosféru domova. Je čas na zmenu, premeňte svoju domácnosť opäť na domov. Zvládnete to rýchlo, s minimálnym rozpočtom a bez nutnosti prerábky.

V Decodome sme pre vás zozbierali a vybrali nápady ako s pomocou netypických dekorácií a farieb premeniť váš domov jednoducho, kreatívne a ohľaduplne ku každej peňaženke.

 

 

1. Farba je nositeľom zmeny

 

Najviditeľnejšiu zmenu dosiahnete farebnou zmenou na veľkých plochách. Vyberte si farebný akcent k vášmu nábytku a vyfarbite do nej veľké plochy interiéru. Ak sa necítite na sýte farby, pokojne siahnite po jemných pudrových odtieňoch. Môžete kombinovať aj viaceré farby, no je to náročnejšie a vyžaduje to už vyšší cit a znalosť dizajnérskeho umenia. Ak ste skôr opatrní, zvoľte si jednu farbu, ktorú môžete používať vo všetkých jej odtieňoch.

Nemusíte maľovať nanovo celý byt, stačí jedna stena. Alebo len zárubne s dverami či otvory v stenách medzi izbami.

 

Odvážnejším dávame do pozornosti aj geometrické tvary aplikované do kútov izby, či na steny s plynulým prechodom na dvere.

 

Steny, ktoré zostali v pôvodnej farbe, alebo ste sa rozhodli nepúšťať sa do ich maľovania, môžete dodekorovať veľkoplošnými obrazmi, grafikami, plagátmi alebo nálepkami, ktorým dominuje práve nová farba vašej domácnosti.

byvanie - obrazy

Závesy, rovnako ako steny, zaberajú veľkú zvislú plochu, ich výmenou v zvolenej farbe dostane vaša domácnosť ihneď nový ráz.

žlta obývacka

Veľké vodorovné plochy sú napríklad sedačky, postele a koberce. Nemusíte hneď kupovať novú sedačku. Ak zvolíte vhodnú prikrývku, ktorou ju prekryjete, akoby ste naozaj mali nový gauč za zlomok ceny. Vizuál sedačky bez potrebného prečalúnenia tiež ľahko zmeníte len s pomocou farebných vankúšov rôznych tvarov a veľkostí.

Farebný koberec, ako najnižšie položená plocha v miestnosti pekne dotvorí spolu so zvislými plochami fungujúci celok. Nemusí vôbec pokrývať celú dlážku. Naopak, veľmi efektné sú práve akcenty v podobe malých koberčekov či umelých kožušín.

obývacka koberec
obývačka s kozusinou

Veľmi dobrú službu spraví aj obyčajná výmena obrusu na jedálenskom stole. Alebo skúste experiment s jedálenskými stoličkami. Nudia vás? Oživte ich a zafarbite. Premaľovať ich môžete celé, alebo len ich časti. Ak chcete väčšinu interiéru v neutrálnych farbách, akcent a pestrofarebnosť do bytu môžete vniesť tak, že sa vyšantíte práve na stoličkách a každú namaľujete inou farbou.

 

Najradšej by ste boli, ak by masívny radiátor nebol vôbec viditeľný?  A čo takto skúsiť opak a farebne ho zvýrazniť? Nie je to pre každého, ale výsledok môže byť veľmi efektný, ak bude zladený so zvyškom do harmonického celku.

 

2. Detail robí celok

 

Stačí naozaj málo. Zlaďte doplnky farebne, materiálom a štýlom, napríklad vankúše, kvetináče, hodiny, rám na zrkadle, vázy na kvety ale aj kvety vo váze. Nemusíte mať veľa doplnkov, aby bol výsledok pekný a zmena viditeľná. Nepotrebujete ani nutne nakupovať nové doplnky, stačí mať šikovné ruky alebo mať zručných priateľov, ktorí vám pomôžu. Kvetináč viete prefarbiť aj sami alebo naň uháčkovať návlek. Ak nemáte isté ťahy štetcom, farba v spreji to vyrieši. Skúste zapojiť kreativitu a veci viete aj vlastnoručne upraviť, spravte si z toho zábavu.

Útulnosť a hravosť vášmu bytu dodáte, ak si zaobstaráte interiérovú hojdačku.

interierova hojdačka

Kúzelnú atmosféru razom vyčarujete, ak sa začnete hrať so svetlom. Sviečky, lampáše a svetelné reťaze môžete kombinovať.

svetla - dizajn - terasa

Kuchyňu tiež doladíte výmenou a zjednotením materiálov a farieb kuchynských utierok, vystaveného riadu, či kuchynského náradia. Ako peknú a zároveň voňavú a užitočnú dekoráciu vám odporúčame čerstvé bylinky v kvetináčoch, ktoré farebne budú ladiť s celkom alebo ich sušenú verziu v podobe zavesených viazaničiek.

Stačí chvíľka skladania z farebného papiera a vďaka origami môžete oživiť stenu v detskej izbe. Alebo origami zaveste na silón a vtáčiky z papiera sa vám budú vznášať v izbe.

3. Prineste si domov kus prírody

Ak si nie ste istí svojimi schopnosťami ladiť drobné doplnky a ste stratení v tom, aké dekoratívne predmety ešte vybrať, aby to nebolo už príliš, máme riešenie. Stavte na izbové rastliny. Je jedno, koľko ich budete mať, nikdy ich nebude pre oči priveľa. Interiérové rastliny vyberajte podľa svojich schopností starať sa o ne a podľa teplotných a vlhkostných podmienok v byte. Okrem estetickej funkcie rastliny aj prečisťujú vzduch v byte, čo iste ocenia vaše pľúca. Takmer nezničiteľná izbová rastlina veľkých rozmerov je Zamiokulkas. Odporúčame aj kvet Aloe Vera, Svokrin jazyk, Monsteru. Ak túžite po bujných popínavkách, porozmýšľajte napríklad nad rastlinami Potosovec, Filodendron alebo Vencovec kvetnatý. Príroda a zelená farba na nás pôsobí energicky a upokojujúco, tak by sme sa predsa chceli doma cítiť všetci.

 

Okrem zelených rastlín dajte šancu aj drevu. Pokrútené konáre, ktoré nájdete pri prechádzke lesom na zemi alebo vyplavené z rieky doma usušte a nájdite mu využitie.

Môžete si spraviť vešiak na šaty, rastliny, alebo náhradu klasickej nástenky pre šťastné momenty zachytené na fotkách:

 

4. Dajte starým veciam nové využitie 

 

Máte staré nepotrebné veci? Skôr ako sa ich zbavíte, skúste im dať druhú šancu. Zapojte svoju predstavivosť a prideľte im vo vašej domácnosti novú úlohu.

Starý “áčkový” rebrík zbavte pôvodnej farby, vybrúste do hladka, natrite vybranou farbou a môžete ho použiť ako vešiak. Schodíky na rovnakej úrovni rebríka spojte upevnením police a vytvorte si vlastný policový regál.

Máte starý bicykel a záľubu v modernom dizajne? Vyčistite ho, odtráňte z neho zbytočnosti, prestriekajte ho a šup s ním na stenu ako veľkoplošnú modernú dekoráciu.

moderna obyvacka

Zostala vám vysoká oblúková vtáčia klietka? Prestriekajte ju a máte krásnu závesnú dekoráciu, tienidlo na visiacu lampu, alebo ďalšiu oporu pre popínavé rastliny.

vtáčia klietka

Neviete, čo s hromadou starých, možno aj zničených kníh? Z ich stránok si môžete vyrobiť efektnú dekoráciu na stenu vo vintage štýle.

Ak vám sudička navyše nadelila talent na maľovanie, svojimi schopnosťami viete povýšiť dekoráciu z listov kníh na umenie.

5. Nezavrhujte gýč 

 

Gýč vnímame väčšinou negatívne. Ako niečo, čo o jeho majiteľovi hovorí, že je bez vkusu. Verte či nie, jeden dobre zvolený gýč, najmä, ak sa vám naozaj páči, môže interiéru prospieť. Vedia to aj predajcovia a tak sa na trh dostávajú zmodernizované sošky záhradných trpaslíkov v metalických farbách, sošky ananásov, mačiek, mopslíkov, populárnych jednorožcov a drevené či plastové zvieracie hlavy ako humánnejšia náhrada za lovecké trofeje. A hoci to znie nepravdepodobne, pri zakomponovaní do interiéru s citom, vyzerajú aj takéto okázalosti naozaj dobre.

Doprajte pocit z novej domácnosti nie len očiam, ale aj vášmu nosu. Redizajn bytu podčiarknite aj vôňou. Ako na to, si môžete prečítať v našom predchádzajúcom blogu.

 

Veríme, že sme pre vás zozbierali inšpirujúce nápady, ktoré podnietili vášho kreatívneho ducha k zmene. Ak ste sa rozhodli nový rok začať predsa len radikálnou zmenou a vymeniť aj zariadenie, v Decodome vám s tým radi pomôžeme. Bohatú ponuku kuchýň a nábytku do domácnosti nájdete na našej webovej stránke

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.