Decodom 0 9759x

Ako prevoňať svoju domácnosť? Skúste týchto 5 tipov pre voňavý byt

Pri zariaďovaní interiéru sa snažíme mať všetko dokonale dizajnovo zladené. Vyberáme si oku lahodiace kombinácie materiálov, tvarov a farieb. Čo ak to však ešte stále nestačí? Možno to, čo robí z domu a bytu skutočný domov máte priamo pod nosom. Nebudeme vás vodiť za nos ezoterickými rečami, ale predstavíme vám praktické a voňavé tipy založené na poznatkoch o ľudskom čuchu.

Nad dôležitosťou a zmyslom čuchu v našom živote sme sa veľmi nezamýšľali, kým ho kvôli Covidu mnohí z nás dočasne nestratili. Frustrujúci pocit, že necítime vôňu kávy a obľúbeného jedla len vzrastie, keď si uvedomíme, že strata čuchu ovplyvňuje aj spôsob akým vnímame chuť.

Vďaka vedeckým poznatkom tiež už vieme, že čuchom si vyberáme vhodného partnera, ktorý svojim genofondom zaistí, že naše spoločné potomstvo bude zdravé. To je tá povestná chémia, o ktorej hovoríme, keď nás niekto veľmi priťahuje.

Poznáme aj pojem „čuchová pamäť“, teda fenomén, kedy v nás konkrétna vôňa dokáže vyvolať veľmi živé spomienky staré aj desiatky rokov. S vôňou sa spájajú silné emócie, a to ako pozitívne, tak aj negatívne. Ak sa nám konkrétna vôňa asociuje s nepríjemným zážitkom, vždy keď ju v budúcnosti zavetríme, zaplavia nás nepríjemné stresujúce pocity, hoci inému človeku bez takejto skúsenosti môže príjemne voňať.

Svet vôní je veľmi pestrý a bohatý a bola by škoda, ak by ste jeho silu nevyužili vo svoj prospech. Ako si pomocou vône vytvoriť domov?

1. Nepríjemné pachy neprekrývajte, ale odstraňujte

Odpudzujúci odór z varenia, pach od domácich miláčikov, zo športových topánok, či na toalete sa nesnažte prekryť navoňaním. Prepojením pachov môže vzniknúť ešte horší výsledok pre váš nos a vo vyššej intenzite. Najprv sa postarajte o odstránenie neželaného zápachu a až potom aplikujte vybranú vôňu.

zapach

Ako sa zbaviť zápachu v kuchyni?

Nepríjemných výparov pri varení sa ľahko zbavíte kvalitným digestorom, teda odsávačom pary. Je to naozaj dôležité vybavenie kuchyne, pretože výpary z jedál a oleja nie sú obťažujúce len svojim pachom, ale sú záťažou pre vaše pľúca. Ak je zápach v kuchyni stále citeľný, môžete použiť babské triky, napríklad vo veľkom odokrytom hrnci povarte vodu s octom alebo citrónovou šťavou. Prírodnou cestou sa s obťažujúcim zápachom rozlúčite, ak cez noc necháte v miestnosti nakrájaný citrón posypaný soľou.

S pachom z chladničky si poradíte pomocou pohlcovačov pachov na to určených. Skúsiť môžete aj lacnejšiu alternatívu, jednoducho umiestnite otvorenú nádobku so sódou bikarbónou na policu chladničky. Pravidelne ju meňte každé 2 mesiace.

Často sa smrad nenesie len priamo zo smetí ale aj zo samotnej smetnej nádoby. Okrem jej čistenia skúste aj pohlcovač pachov do odpadkových košov. Alebo odskúšajte domáci recept a  vhoďte na spodok vrecka šupky z pomaranča, citróna alebo vložte do koša  papierové vrecúško so sódou bikarbónu, či mletou kávou, tie pachy spoľahlivo neutralizujú. Ak máte kovový odpadkový kôš, dajte pozor aby neprišiel so sódou do priameho kontaktu, tá by ho inak mohla poškodiť.

Ako sa zbaviť zápachu na toalete?

Jednoduchý a účinný trik – škrtnite zápalkou. Pachové stopy po veľkej potrebe celkom odstránite, ak necháte horieť zápalku a ešte pred jej dohorením ju sfúknete. Vďaka horeniu sa zápach celkom eliminuje.

Ako sa zbaviť zápachu v kúpeľni?

Za nevábne pachy v kúpeľni môže najčastejšie vhlkosť, ktorá stojí za tvorbou plesní. Druhou častou príčinou je zanesený odtok. Ak je vo vašej kúpeľni zvýšená vlhkosť, siahnite po pohlcovači vlhkosti. Zanesený odtok odstránite prípravkami na tento účel alebo zmesou sódy bikarbóny s trochou horúcej vody, ktorú necháte pôsobiť a potom prelejete veľkým množstvom horúcej vody.

Univerzálnych riešení na zbavenie sa pachov v byte je na trhu naozaj množstvo od sprejových pohlcovačov pachu až po ozónové deodorizéry alebo spomenuté babské recepty. Určite si vyberiete ten najlepší pre vás.

2. Menej je viac

Poznáme to na svojom parféme, ktorý máme tak v obľube. Na začiatku po aplikácii nás slastne opája svojou vôňou, ale po chvíli ho sami na sebe necítime. Nie je to chyba výrobcu, jednoducho tak funguje náš čuch. Nos si na vôňu rýchlo zvyká, ale náš mozog reaguje aj na veľmi mierne pachy, ktoré ani nemusíme postrehnúť.

Preto pre svoj domov radšej vyberajte menej intenzívne vône, ktoré sú vnímané takmer podprahovo. Nevrstvite veľké množstvá, ktoré pri vstupe do bytu udrú silno do nosa. Citlivým ľuďom môžu intenzívne vône spôsobovať okrem nepríjemných pocitov aj nevoľnosť, bolesť hlavy, či vyvolať zvracanie. To pre svoju návštevu určite nechcete.

S mierou pristupujte k rozvoniavaniu domácnosti, ak v nej spolu s vami bývajú zvieratá, ktoré majú niekoľkonásobne citlivejší čuch. Rovnomerné a citlivé prevoňanie priestoru ponúkajú výrobky s postupným uvoľňovaním. 

3. Nie každá vôňa sa hodí do každej izby

Do spálne si nedávajte rovnakú vôňu ako do pracovne. Určite nechcete myslieť na prácu pri zaspávaní. Niektoré arómy nás uvoľňujú a navodzujú relax, iné nás naplnia energiou a posilňujú našu výkonnosť, iná zasa pôsobia ako afrodiziakum. Myslite na to.

Vôňa do pracovne by mala byť svieža a energická, aby nás nakopla a neutlmovala. Odporúčame svieže citrusové vône, zelený čaj, mentol či rozmarín.

citronove vône

Vôňa do spálne a detskej izby by mala byť v bežné dni jemná a relaxačná. Skúste upokojujúcu levanduľu, kvet Ylang – Ylang alebo jemné kvetinové tóny.

levandula

Do jedálne a kuchyne môžete skúsiť vôňu čerstvo napečených sušienok, vanilky či kakaa.

vanilka

Obývačka má mať pohodovú a pokojnú atmosféru, vyskúšajte bavlník a kvetinové tóny. Ak robíte večierok, dodajte si energiu pre zábavu až do noci za pomoci citrusov.

sviečky

Nevyberajte si vône podľa trendov, ale podľa vášho nosa a nosa vašej rodiny. Je dôležité, aby vás domov voňal každému obyvateľovi. Zároveň sa nebojte experimentovať s vôňami podľa ročných období a príležitosti. Bežne sa silným korenistým vôňam skôr vyhýbajte, ale napríklad v deň sv. Valentína môže orientálna sviečka v spálni vytvoriť naozaj horúcu atmosféru.

4. Vyberajte podľa vkusu aj podľa veľkosti izieb v byte

Keď máte približnú predstavu o tom, čo vám vonia príjemne a aké emócie vo vás konkrétne vône vyvolávajú, stačí už len vybrať akým spôsobom domácnosť rozvoniať. V obchodoch nájdete v súčasnosti naozaj nespočetné množstvo voňavých produktov. Spomeňme aspoň niektoré: vonné sviečky, vonné tyčinky, spreje, vône do zásuvky, aromatické oleje a lampy, vonné vosky, tyčinkové a elektrické aróma difuzéry.

Tak ako si vybrať ten správny?

Nemusíte si vybrať len jeden typ a žiaden iný. Pokojne ich môžete kombinovať.

Difuzér s tyčinkami je minimalistický a zároveň je aj pekným dekoratívnym prvkom. Jeho veľkosť vyberajte podľa veľkosti izieb. Platí zásada, čím menší objem difuzéra, tým menšia izba. Intenzitu vône ovplyvníte aj počtom namočených tyčiniek. Ak chcete ubrať zo silnej vône, uberte z tyčiniek. Intenzitu ovplyvňuje aj veľkosť plochy tyčiniek, z ktorých sa vôňa odparuje. Čím sú širšie, tým je aróma silnejšia.

difuzer

Elektrické aróma difuzéry sú masívnejšie, ale výrobcovia si na ich dizajne dávajú záležať, takže môžu v interiéri vyzerať naozaj pekne. Vôňa sa z difuzéra šíri viditeľne stúpajúcou parou. Ak sa vám tento efekt pozdáva a nechcete, aby vaša “voňačka” bola čo najnenápadnejšia, je to niečo pre vás. Ďalšou výhodou difuzérov je, že zvlhčujú vzduch v miestnosti. Vhodný teda nebude do kúpeľne, ale naopak do izieb so suchým vzduchom. Väčšina difuzérov má funkciu automatického vypnutia po vyčerpaní zásobníka s vonným olejom a tak nehrozí nebezpečenstvo prehriatia prístroja a následnej katastrofy. Najvhodnejšie umiestnenie pre tento typ difuzéru je v obývačke, prípadne spálni alebo pracovni.

elektricky difuzer

Sviečky sú univerzálne a svojim plamienkom dotvárajú intímnu atmosféru. Hodia sa do každej izby a aj do kúpeľne k relaxačnému kúpeľu. Keďže pri horení sa spotrebúva kyslík, nezabúdajte na pravidelné vetranie priestoru a na bezpečnosť najmä, ak máte deti alebo domáce zvieratká.

sviecky

Do malých priestorov ako je šatník alebo toaleta nám postačia voňavé mydlá alebo voňavé vrecúška.

Celkom nezavrhujte ani spreje, môžu byť rýchlou záchranou pri nečakanej návšteve, kedy potrebujeme rýchlo priestor prevoňať.

Vôňa sa rozšíri do priestoru lepšie, ak zdroj vône umiestnite tam, kde vzduch nestojí, ale prúdi. Pozor však na prievan pri sviečkach, poskakujúci plameň alebo odfúknutá iskrička môže poľahky spôsobiť požiar.

5. Bezpečnosť je na prvom mieste

Zvážte, či sú sviečky a aróma lampy bezpečné, ak máte malé deti, zvieratká alebo deravú hlavu, ktorá vám dovolí zabudnúť sviečky pri odchode z bytu zahasiť. Vyberajte vône s ohľadom na citlivosť všetkých rodinných príslušníkov, aby im vôňa domova nespôsobovala nepríjemné pocity. A tiež myslite na alergikov vo svojej domácnosti. Vône a uvoľnujúce sa látky môžu mať pre niekoho alergizačný potenciál. Siahajte po kvalitných výrobkoch, ktoré sa zameriavajú na zdravotnú nezávadnosť a bezpečnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.