Decodom 0 3896x

Ako si pripraviť chrumkavý chlieb na pare

Veľa z nás v uplynulých mesiacoch určite objavilo rôzne nové hobby. Pečenie domáceho chleba, či už kváskového alebo obyčajného, si získalo mnohých nových nadšencov. Nečudo, domáci chlieb predsa vždy chutí lepšie ako ten zo supermarketu. Vedeli ste ale, že vaše pekárske umenie môžete povýšiť ešte na úplne nový level? Stačí pridať paru.

Kuchyňa Tilia je stvorená pre vášnivých kuchárov.

Malé množstvo pary pridané v prvých pár minútach pečenia dokáže veľké zázraky. Cesto totiž ešte na začiatku pečenia stále naberá na objeme. Pridaná para sa zachytí na jeho povrchu a mierne spomalí proces vysúšania a tvrdnutia kôrky. Cesto tým získa pár minút navyše na nakysnutie a rast. Vďaka tomu bude výsledný chlebík vzdušnejší a vláčnejší. Para má svoj podiel aj na tvorbe dokonalej kôrky. V prvom rade spomalí jej tvorbu, takže znižuje riziko, že ju spálite. Para tiež pomáha rozpustiť cukry na povrchu cesta, ktoré počas pečenia karamelizujú, čo dodá vášmu pečivu zlatistú a ešte chrumkavejšiu kôrku.

Chlieb pripravený v teplovzdušnej rúre vľavo vs. chlieb pečený v parnej rúre vpravo.

Pri tradičnom pečení pomocou pary musíte použiť vyššiu teplotu pečeni a a vložiť do rúry hrniec s vodou. Parné rúry Electrolux s funkciou SteamBake® celý tento proces zvládnu za vás. Táto funkcia na začiatku pečenia pridá k horúcemu vzduchu paru a zabezpečí perfektné nakysnutie a zlatistú kôrku. Vďaka pare bude vaše pečivo vnútri vláčne a nadýchané a na povrchu krásne chrumkavé. Pozrite si, aké je to jednoduché.

Kuchyne Family

V kuchyniach Family sa vám podarí každý recept.

Rúra s funkciou SteamBake® vám pomôže aj pri príprave tých najlahodnejších dezertov. Vlhkosť pary, rovnako ako pri chlebe, vylepší množstvo druhov zákuskov a sladkého pečiva od tortových korpusov cez piškótové cesto až po vláčny cheesecake, ktorý bude vďaka pare nadýchanejší a jemnejší než kedykoľvek predtým.

Na prípravu chrumkavého domáceho chleba v pare budete potrebovať:

  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 kávová lyžička medu
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 2 kávové lyžičky celej rasce
  • 3 polievkové lyžice ľanových semienok
  • 1 polievková lyžica semienok chia
  • 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok
  • 500 g hladkej múky
  • 150 g ražnej chlebovej múky
  • hladká múka na pomúčenie

Spotrebiče Electrolux

Kompletnú ponuku kvalitných spotrebičov Electrolux nájdete v predajniach Decodom.

Postup: 

Vodu zohrejeme tak, aby bola vlažná. Rozmiešame v nej med a pridáme rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások (trvá to približne 5 minút). Vo väčšej mise zmiešame obe múky, soľ a všetky semienka a pridáme kvások. Dôkladne premiešame vareškou, aby vzniklo konzistentné cesto. Zľahka ho poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť. Prútený košík starostlivo posypeme hladkou múkou. Cesto na pomúčenej doske „naskladáme“ a dáme do pripraveného košíka. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Do zásobníka na dne rúry nalejeme vodu a na 5 minút vložíme plech s papierom na pečenie, aby sa predhrial. Na neho potom vyklopíme chlieb a ihneď ho dáme do rúry. Pečieme v režime Teplovzdušné pečenie / SteamBake pri teplote 220 °C približne 35 minúta po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť.

Prajeme dobrú chuť

Zdroj: Electrolux

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.