Petra Podobová 0 5464x

Ako vdýchnuť chalupe dušu

S jarou každoročne prichádza aj sezóna pre chaty a chalupy, preto sa im budeme venovať v našom blogu aj my.

Záujem Slovákov o kúpu vlastnej rekreačnej nehnuteľnosti vplyvom pandémie prudko narástol už v minulom roku. Chaty, chalupy, apartmány sa stali vyhľadávaným riešením ako počas lockdownu tráviť víkendy v prírode mimo množstva ľudí, ale zároveň boli aj ideálnou, prípadne jedinou,  letnou dovolenkovou destináciou, keďže sa cestovanie stalo rizikovým.

Záujem o chaty na Slovensku rástol už aj pred pandémiou, hlavne u ľudí z veľkých miest. Vzhľadom na to, že sa rekreačné nehnuteľnosti stali druhým domovom alebo aspoň vlastníkmi častejšie obývanými a využívanými,  preto sme sa pozreli na to, ako takýto interiér zariadiť.

Rovnako ako pri bývaní aj pri rekreačných nehnuteľnostiach treba mať jasno v tom, aký štýl preferujete a zároveň aký štýl sa vám do daného prostredia hodí. My sme si dnes vybrali chalupu, ktorá  je umiestnená na vidieku, v dedine alebo celkom na samote, prepojená so záhradou, lúkou a neďalekým lesom. Toto prostredie nám čiastočne predurčuje štýl jej zariadenia – rurálny alebo nazývaný aj vidiecky. Pri zveľaďovaní chalupového interiéru by sme mali pamätať na pár dôležitých vecí.

Prírodné materiály drevo, kameň, pálená hlina sú prirodzené pre toto prostredie, harmonizujú s prírodou a vyžarujú energiu, ktorú  v tomto priestore potrebujeme dočerpať. Zachovalé drevené krovy, podhľady, keramické obklady, drevené podlahy, tu majú svoje dôležité miesto. Interiér zateplia a zároveň sa ľahko udržujú.

Kuchyňa Katy vo farbe kašmír.

Chalupa rozhodne nie je miesto, kde umiestnime veci, ktoré už doma nepotrebujeme, resp.  všetko staré. Z chalupy by sa nemalo stať skladisko harabúrd, aj keď v rurálnom štýle majú svoje miesto solitéry, ktoré majú svoju historickú hodnotu, napr. staré rodinné kreslo, masívny jedálenský stôl alebo stará obedová súprava po predošlej generácii.

Vytvárame si miesto na oddych a na to by sme mali myslieť pri zariaďovaní chalupy. Nábytok by mal byť funkčný, praktický, určený na relax s dôrazom na pohodlné sedenie. Sedačka plná vankúšov, pohodlné kreslo pri krbe, záhradné sedenie určené pre dlhé letné večery dotvárajú charakter prostredia.

Kuchyňa veľakrát nie je veľká, ale musí to byť miesto, kde uvaríte dobroty, na ktoré v uponáhľanom živote nemáte čas. Svoje miesto tu majú moderné spotrebiče v retro štýle. Farebné odtiene nábytku sú buď v prírodnom dreve, alebo v bledých neutrálnych farbách – magnólia, vanilka, jemné  odtiene šedej, modrej, olivovozelenej. Na otvorených poličkách v kuchyni by mali byť sklenené dózy rôznych tvarov, keramické misky, nádoby, kvetináče s čerstvými bylinkami. Na stenách môžu byť zavesené rôzne medené panvice, formy na pečenie a kuchynské keramické doplnky, zdobené nežnými kvetinovými vzormi. Miestnosti by mal kraľovať jedálenský stôl.

Kuchyňa Lota vo farbe fjord.

Chalupa musí mať dušu. Do keramických hrnčekov zasaďte kvety, pestujte si  bylinkový záhon. Na záhrade si  vysaďte ovocné stromy, s pribúdajúcimi rokmi uvidíte ako budú rásť a vašu starostlivosť odmenia bohatou úrodou.

Nezabúdajte na svetlo. Lampáše, sviečky, žiarovky zavesené na terase, to všetko dopomáha vytvoriť príjemnú až čarovnú atmosféru počas dlhých večerov. Sviečky z včelieho vosku nádherne prevoňajú priestor a sú vyrobené z prírodného materiálu.

Ak si aktuálne rekonštruujete chalupu alebo plánujete jej kúpu, myslite na to, že jej zariadenie by malo harmonizovať s prostredím, s jeho užívateľmi a malo by byť miestom plným zážitkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.