Decodom 0 2162x

Ako si zariadiť domácu pracovňu, aby ste pracovali efektívne a oddychovali bez výčitiek

Občasná prácu z domu nie je pre ľudí na administratívnych a manažérskych pozíciách žiadnou novinkou. Takzvaný home office alebo práca z domu boli obľúbeným benefitom. Príchodom pandémie koronavírusu však práca z domu dostala úplne nový rozmer. Zrazu sa z nášho domova stala aj naša kancelária na podstatne dlhšie obdobie ako len na pár hodín v mesiaci. A aj teraz, po uvoľnení protipandemických opatrení, ju naďalej mnoho ľudí a zamestnávateľov preferuje pred dochádzaním do kancelárie. Čo by ste mali dodržiavať, aby ste boli efektívnym pracantom, ale aby sa vám, zasa naopak, práca v pohodlí domova nezvrtla na bývanie v práci?

 

Ako často pracujete z domu?

Ak si z času na čas prinesiete z kancelárie úlohu, ktorú musíte odovzdať na druhý deň, ale nechcete preto nocovať v kancelárii, zrejme vám postačí akýkoľvek stôl a stolička v dosahu elektrickej zásuvky pre počítač alebo smartfón vo vašej domácnosti. Ak sa to nedeje pravidelne alebo nejde o zložité úlohy, nad ktorými budete sedieť dlhý čas, naozaj nemusíte riešiť ergonomickú pracovnú stoličku alebo správnu výšku umiestnenia monitora.

Vhodné občasné pracovné miesto si viete vytvoriť aj z barového pultu alebo predĺžením pracovnej dosky kuchyne s integrovanou elektrickou zásuvkou. Prehľad doručenej pošty či zoznam schôdzok tak viete vyriešiť počas raňajok a rannej kávy.

XL- T Iris

Alebo si môžete k obývacej stene pridať v rovnakom dizajne stolovú konzolu do steny. Stačí doplniť stolovou lampou a pohodlnou stoličkou.

pracovna ester

Avšak, v prípade, že práca z domu tvorí celý alebo väčšinu vášho pracovného fondu, mali by ste zvážiť samostatnú pracovňu alebo pracovný kút. Ak patríte k väčšine, ktorá si nemôže z priestorových príčin dovoliť luxus samostatnej pracovne, vytvorte si aspoň oddelený pracovný kút v menej frekventovanej časti domácnosti.

Prečo je dôležité mať oddelenú pracovnú zónu od voľnočasovej?

1. Psychohygiena

Nepracujte tam, kde zvyknete oddychovať. Vaše telo sa nebude vedieť naštartovať, ak od neho budete chcieť výkon tam, kde je naučené relaxovať. Potom to môže skončiť smutným opačným extrémom, že si nebudete vedieť vo vlastnom byte oddýchnuť. Nepracujte na gauči ani z postele. Tieto miesta sú zakázané. Určite si pravidlá, ktorá časť bytu alebo izby je pracovná a striktne to dodržiavajte.

2. Prosím, nerušiť!

Ak nie ste jediným členom domácnosti, pri práci z domu budete často vystavený rozptyľovaniu a neželaným ruchom. Je na mieste byť nahnevaný, ak od vás stále niekto niečo vyžaduje. No ak sedíte s mobilom na gauči, ako môžu vaše deti vedieť, že píšete email a nescrollujete sociálnymi sieťami? Vaše stabilné pracovné miesto bude pre každého jasným znakom, že ak ste tam, nie ste doma a ste jednoducho v práci. Ani vás tak nebude lákať televízor, rádio či notifikácia na mobile ako na mieste, kde sa inokedy venujete voľnému času. Ideálne je, ak vaše pracovné miesto oddelíte aspoň paravanom, regálom alebo komodou s kvetmi. Spravte si fyzickú aj mentálnu hranicu pre vás aj pre vašich rodinných príslušníkov.

3. Všetko na svojom mieste

Aby dôležité pracovné dokumenty, neskončili v lepšom prípade obliate alebo zamastené od večere na jedálenskom stole, ako papier na kreslenie pre vašu ratolesť v horšom prípade alebo ako hračka pre vášho domáceho miláčika v absurdnom prípade, mali by ste mať pre svoje pracovné papierovačky presné miesto, o ktoré sa nebudete deliť s inými. Záleží od objemu, či postačí zásuvka alebo policový regál. V prípade samostatnej pracovne sú výbornou pomôckou otvorené police, v ktorých máte zoradené priečinky s popismi pre rýchly prehľad. V prípade pracovných kútikov, ktoré sú súčasťou obývačky či kuchyne, však odporúčame uloženie za dvierkami alebo aspoň vo výške. Nejde len o zvedavcov a hrajúce sa deti, ale aj o mentálne pohodlie. Ak vám bude počas filmu ubiehať zrak na nevybavenú kopu papierov v otvorenej polici, len ťažko si ho užijete.

Priestranné pracovne zariadené nábytkovým programom do pracovne POINT PLUS. Vyberte si z množstva skriniek a zásuviek a vyskladajte si pracovňu podľa svojich potrieb, či už preferujete otvorené police alebo chcete všetko skryť za dvierka.

Na čo sa zamerať pri nábytku do pracovne?

1. Kancelárska stolička

Rozhodne nepodceňujte výber stoličky. Nesprávne držanie tela pri dlhodobom sedení nie je len nepohodlné, ale môže vám zarobiť na nemalé zdravotné problémy.

 2. Stôl do pracovne

Vyberte si taký, aký potrebujete pre svoju domácu kanceláriu. Rohový stôl? Stôl so zásuvkami a množstvom úložného priestoru alebo pre stolový počítač s externou klávesnicou či dva monitory? To všetko sú otázky, ktoré si pred kúpou stola do pracovne zodpovedajte.

3. Nábytkové zostavy do pracovne

Regály, skrine, police či zásuvky sú dôležité najme pre tých z vás, ktorých administratíva vyžaduje množstvo tlačených materiálov. Pre jednotný dizajn si ich vyskladajte z rovnakého nábytkového programu pre pracovne.

Ak je váš interiér zariadený v provensálskom štýle, nemusíte sa obávať, že kancelársky nábytok vám naruší harmonický dizajn. Nábytkový program Tirol v provensálskom štýle je praktický a vysoko dizajnový.

Kniznica multiPasujete sa so zariadením podkrovnej pracovne? Regály Multi s rôznou výškou vám umožnia vyskladať si celú stenu s využitím každého centimetra. Program Multi ponúka okrem regálov aj skrinky, praktický zásuvkový kontajner či pracovný stôl.

Alternatívou je aj pracovný kút alebo zariadenie pracovne vyhotovené na mieru. S konceptom ROUTE pre vás v Decodome vytvoríme originálne riešenia v modernom dizajne. Takto sme vyriešili pracovný kút v kuchyni pre majiteľku verného psieho spoločníka. Aby bol spokojný, že je v centre diania, ale zároveň nezavadzal, vytvorili sme mu miesto pre pelech, misky a hračky hneď vedľa pracovného stola na mieru v dekore prítomnom na plochách kuchyne.

Všetko do pracovne nájdete na e-shope decodom.sk v sekcii pracovne. Ak premýšľate nad riešením na mieru, zoznámte sa s našim konceptom ROUTE a skonzultujte zadarmo vašu predstavu o dokonalej pracovni s našimi odborníkmi na stretnutí online alebo v najbližšej predajni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.