Decodom 0 150x

7 skvelých tipov: Ako zariadiť interiér tmavým či čiernym nábytkom

Drevo patrí medzi najčastejšie a najobľúbenejšie voľby v interiérovom dizajne, či už vyberáte podlahovú krytinu, obklad alebo nábytok. Medzi absolútne trendy aktuálne patrí kombinácia dreva a tmavej farby, napríklad tmavosivá – antracitová alebo čierna. Snívate o sivej kuchyni s drevom, čiernej obývačke alebo tmavej kuchynskej linke? Zabudnite na predsudky o tmavom nábytku a stavte na tento moderný variant. Poradíme vám, ako na to!

Výhody tmavého a čierneho nábytku

Interiér v tmavom dekore vás nikdy neprestane baviť. Ide o veľmi moderný a zároveň nadčasový variant, ktorý má jednoducho svoje neopísateľné čaro. Medzi výhody tmavého dekoru patria:

  1. Neutrálne využitie a dominancia v jednom – tmavý nábytok, napríklad čierna kuchyňa alebo tmavá obývačka, zaujme na prvý pohľad a stane sa dominantou priestoru. Napriek tomu sa skvele kombinuje s iným nábytkom v domácnosti a poskytuje dostatočný priestor na ladenie interiéru.
  2. Veľký výber – v ponuke nájdete celý rad tmavých farieb. Vybrať si môžete sivú, antracitovú, čiernu alebo tmavé drevo. Veľmi obľúbenou je napríklad kuchyňa TILIA vo farbe dub halifax tabak.
  3.  Údržba „na jedničku“ – matné typy nábytku, na ktorom nie sú viditeľné nečistoty, ponúkajú jednoduchú údržbu. So starostlivosťou o drevo vám tiež môžu pomôcť špeciálne čistiace prostriedky proti prachu.
  4. Pre každého – tmavé dekory je možné využiť v akomkoľvek štýle. Preferujete industriálny, robustný, moderný alebo vidiecky štýl nábytku? Tento trendy dekor vás určite nesklame.

Ak ešte nepoznáte štýl nábytku, do ktorého by ste chceli zladiť svoju domácnosť, prečítajte si článok: Poznáte svoj obľúbený štýl nábytku?

Ako zariadiť interiér tmavým dekorom: všetko, čo potrebujete vedieť

Pred tmavým dekorom a tmavým drevom majú ľudia rešpekt. Predtým bolo tmavé drevo považované za staromódne a veľmi obmedzujúce, pretože je náročné zladiť ho s ostatnými prvkami v domácnosti. Táto doba sa však už pominula (našťastie). Moderné kúsky z tmavého dreva si naopak získavajú veľkú obľubu a my im fandíme.

1. Zamyslite sa nad konceptom celej miestnosti zladenej do tmavých farieb

Pri zariaďovaní miestnosti sa vždy zamyslite nad celým konceptom. Rozhoduje účel danej izby, jej veľkosť aj množstvo prirodzeného svetla. Tmavý dekor sa hodí najmä do kuchyne s jedálňou, obývacej izby, pracovne i spálne, ale iba za predpokladu, že tu nájdeme dostatok denného svetla a miestnosť je dostatočne veľká. Nezabudnite, že tmavá farba zmenšuje priestor.

2. K tmavému dekoru zvoľte vhodné tvary

Čisté a ostré línie tmavému dekoru jednoducho pristanú – čo poviete na model TILIA z konceptu FAMILY v čiernej farbe? Prirodzený vzhľad tmavej farby podčiarknu veľké kusy nábytku bez zdobenia. Pokiaľ však patríte medzi milovníkov ornamentov alebo kombinácií dekorov, poslúžte si. Tmavé drevo a čierna vám poskytne priestor aj v tomto ohľade.

3. K čiernemu dekoru vyberte vhodnú farebnú kombináciu

Najviac záleží na vašom vkuse a preferenciách. Vo svojom domove by ste sa mali predovšetkým cítiť dobre a užívať si krásu vašej domácnosti. Zvoľte farebnú kombináciu, ktorá vás neomrzí a nebojte sa experimentov. Či siahnete po kombinácii čiernej a dreva alebo klasickej čierno-bielej je len na vás.

4. K tmavému dekoru zvoľte vhodnú povrchovú úpravu

Na výber máte mnoho variantov – lesklé aj matné, hladké na dotyk, s výraznou štruktúrou dreva, farbené či drevené lakované. Tmavé drevo najviac vynikne v matnom a prirodzenom štýle. Výnimočne hladkými líniami je typický model IMA z konceptu FAMILY, ktorý je pre tmavé odtiene ako stvorený.

5. Tmavým nábytkom môžete zariadiť celú domácnosť

Tmavý nábytok aj podlaha sa skvele hodia k celej škále farebných odtieňov. Premýšľate, ako vymaľovať? K čiernej skrini či ku konštrukcii postele zvoľte skôr svetlé odtiene farieb, napríklad natural, bielu, krémovú či pastelové farby a vytvorte krásny kontrast.

Odvážna je tiež kombinácia rôznych tmavých odtieňov a sýtych farieb ako napríklad kráľovská modrá, smaragdovo zelená alebo vínová. Tieto kombinácie sa stali veľmi obľúbenými, ale je potrebné zaobchádzať s nimi opatrne, aby ste celú miestnosť nestmavili a opticky nezmenšili. Zvoľte iba dve dominantné farby a zvyšok vyvážte neutrálnou bielou alebo krémovou farbou.

V dnešnej dobe sú v domácnostiach trendy otvorené dispozície. Zjemňujúcim prechodom medzi tmavou obývačkou a svetlou kuchyňou (alebo naopak) môžu byť lamely, ktoré je vhodné umiestniť na stenu, ale i do voľného priestoru.

7 Inšpirácií pre každú miestnosť s tmavým nábytkom

V akej miestnosti bude tmavý nábytok vyzerať najlepšie? V akejkoľvek! V tom tkvie kúzlo tohto trendu. Pozrite si 7 inšpirácií, ako zladiť miestnosti v domácnosti do tmavých farieb.

1. Tmavá spálňa

Spálňa by sa mala stať vašou útulnou zónou pokoja a odpočinku a mali by ste sa v nej cítiť príjemne a uvoľnene. Ak teda preferujete tmavé farby, práve v spálni sa s nimi môžete poriadne vyšantiť. Nebojte sa využiť kombinácie čiernej, tmavého dreva a sýtych farieb, ako je kráľovská modrá, šedá alebo smaragdovo zelená. Zvoľte výraznú čiernu posteľ alebo tmavú skriňu, steny v obľúbenej farbe a svetlé doplnky ako obliečky, prehoz cez posteľ alebo jemný obraz na stenu.

2. Čierna obývačka v modernom štýle

Chcete si pozvať návštevu do skutočne modernej obývačky? Potom stavte na tmavú podlahu z dreva v kombinácii s kameňom okolo krbu. Doprostred umiestnite svetlú sedačku ako kontrast a celý dojem zlaďte pomocou dekorácií a doplnkov. Dominantou môže byť aj obývacia stena YORK v antracitovej farbe.

3. Tmavá kuchyňa s drevom

Čierna sa skvele vyníma aj v kuchyni. Obľúbená je kombinácia tmavých kuchynských skriniek a bielej pracovnej dosky, napríklad mramorovej. Ak ste odvážny siahnite po tmavých spodných skrinkách a po farebnom dekore na vrchné skrinky. Vytvorte si svoje kráľovstvo podľa vášho vkusu a myslite pri výbere aj na praktickosť, ktorá sa vám v kuchyni rozhodne bude hodiť.

4. Štýlová pracovňa v čiernej farbe

Máte vlastnú pracovňu v dome? Prispôsobte si pracovné prostredie podľa vášho gusta. Je dokázané, že priestor, v ktorom pracujeme, má priamy vplyv na náš výkon. Čo by ste povedali na industriálny štýl vo vašej pracovni?

Ak ste klasik, zvoľte bielu maľovku a čisté línie. Ako dominanta poslúži pracovný stôl z tmavého masívu alebo v čiernom dekore a celý dojem dotvoríte pomocou obrazov v jednoduchom štýle a živých rastlín.

5. Doplnky do kúpeľne: Čierne úchytky a tmavá umývadlová batéria

V kúpeľni sa drží veľa vlhkosti, a preto väčšina ľudí volí materiály ako dlaždice, sklo či keramiku. Avšak aj tmavé drevené prvky môžu v kúpeľni vyzerať skvele! Zvoľte doplnky v podobe police na vaňu, koša na bielizeň a zásobníka na obrúsky, čiernych úchytiek či umývadlové batérie.

6. Tmavá predsieň a chodba

Chodby a predsiene väčšinou neposkytujú príliš veľa priestoru a patria medzi menšie miestnosti v dome s nedostatkom svetla. Preto to s tmavým drevom neodporúčame v chodbe preháňať. V tmavých odtieňoch zvoľte skôr menšie prvky – botník, zrkadlo, stoličku alebo vešiak na kabáty. Pre ostatné dominantné prvky zvoľte bielu alebo iné svetlé farby a máte postarané.

7. Robustná jedáleň v tmavých tónoch

Milujete robustný štýl? Čo tak tmavý jedálenský stôl so širokou doskou v tvare obdĺžnika a výrazné čierne jedálenské stoličky? Celý dojem zjemní látkový behúň na stôl a dekorácie na stenách.

Vhodný nábytok a dekorácie v čiernej farbe

  1. Šatníkové skrine – veľké aj malé šatníky vyzerajú skvele v tmavom prevedení. Nebojte sa masívnych a dominantných kusov vo vašom domove.
  2. Jedálenské stoly – čierny stôl alebo masívny stôl z tmavého dreva bude priamo kraľovať vašej jedálni. Nezáleží na tom, či zvolíte okrúhlu alebo hranatú variantu.
  3. Nástenné hodiny – nikdy neviete, koľko je hodín? Tmavé nástenné hodiny z dreva určite nikdy neprehliadnete.
  4. Zrkadlá s rámom – aj zrkadlo môže mať skutočný štýl, napríklad také, ktoré zdobí široký rám.
  5. Komody a stolíky – tmavá drevená komoda či stolík dotvorí priestor a poskytne praktickú vychytávku vo vašom domove.

Tmavý dekor dodá vášmu interiéru jedinečný vzhľad. Vyberajte starostlivo a voľte iba kvalitné kúsky, ktoré sa vám po chvíli nezunujú. Avšak prv, ako sa pustíte do zariaďovania, premyslite si, ktorý nábytok zvolíte v tmavých tónoch. Užite si prirodzený vzhľad alebo využite farby na drevo a prispôsobte svoj domov podľa vašich predstáv. A – ak vám tmavé farby neučarovali, odporúčame vám siahnuť po svetlom mramore, ktorý je taktiež viac než len trend v interiérovom dizajne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.