Decodom 0 1704x

Viete, aký riad nedávať do umývačky? Niektoré veci v nej zničíte

Umývačka sa v uplynulých rokoch stala neoddeliteľnou súčasťou mnohých našich domácností, v ktorých sa zapína aj niekoľkokrát denne. Kvalitná umývačka riadu je nedoceniteľný pomocník. Ušetrí vám čas, námahu, a dokonca aj peniaze. Pri správne zvolenom programe a dobre naukladanom obsahu skvele umyje všetko. Sú však niektoré veci, ktoré by ste do nej skutočne dávať nemali! Česká značka MORA ponúka umývačky s tou najmodernejšou technológiou, napriek tomu je vhodné tieto odporúčania dodržať. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo do umývačky naozaj nepatrí.

Umývačku riadu je možné zabudovať do každého modelu kuchýň Family. Napríklad aj do trendovej kuchyne Ester.

Väčšina moderných materiálov je už prispôsobená na použitie v umývačke. Napriek tomu je však pár vecí, pri ktorých by ste s tým, že do umývačky nepatrí, nepočítali. Ide o veci bežnej a každodennej potreby, ktoré by mohla umývačka nenávratne poškodiť.

SKLO

Nielen dekoratívne sklo do umývačky nepatrí. Na mnohých pohároch, ktoré bežne používate, sa môžu objaviť matné pruhy či šmuhy, ktoré môžu vzniknúť kvôli príliš vysokej teplote pri umývaní a oplachu, ale môže ich spôsobiť aj nekvalitný prípravok. Prevenciou je teda voliť špeciálny program na umývanie skla. Napríklad vstavaná integrovaná umývačka MORA IM 633 ním disponuje. Nie je preto problém, aby sklo bolo lesklé, nádherne čisté a chránené.

TEFLONOVÝ RIAD

Ak výrobca výslovne nepovoľuje umývanie v umývačke, vyhnite sa mu. Síce to po prvom umytí nemusí byť vidno, ale postupne sa teflon poškodzuje, začnú sa v ňom pripaľovať pripravované pokrmy a vo finále sa začne odlupovať.

Spotrebiče Mora

Kompletnú ponuku spotrebičov Mora a ich správne umiestnenie vám navrhneme v predajniach Decodom.

NOŽE

Ide, samozrejme, o ostré kuchynské nože, ktoré sa v umývačke otupujú, takže do nej rozhodne nepatria. Pri niektorých môže dôjsť až k takému poškodeniu, že už sa nedajú ani nabrúsiť. Navyše – ak majú lepenú alebo drevenú rukoväť, riskovali by ste, že môže prasknúť alebo sa môže od kovovej časti oddeliť. Do umývačky preto nedávajte ani škrabky alebo ostré strúhadlá, tupia sa tiež.

DREVO

Ako už bolo uvedené pri nožoch s drevenou rukoväťou, dosky a drevené kuchynské náčinie do umývačky nepatrí. Drevo môže popraskať kvôli namočeniu aj vysokej teplote. Možno to nebude po prvom kúpeli vidieť, ale postupne k poškodeniu iste dôjde. A takisto ani chémia v umývačke drevu naozaj nesvedčí.

PLASTY

Plasty ako také sú citlivé na teplo, no niektorí výrobcovia taký riad, ktorý je možné použiť do umývačky, vyrábajú. Vždy je dobré dodržiavať symboly vhodnosti či nevhodnosti umývania v umývačke. Všeobecne je lepšie umiestniť plastové výrobky do horného koša. Výhrevné teleso umývačky je totiž dole, a preto je tam aj vyššia teplota.

Zdroj: Mora

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.