Decodom 0 7931x

Radíme, ako vybrať jedálenské sedenie

Kým v minulosti jedáleň často predstavovala samostatnú miestnosť, dnes je čoraz častejšie súčasťou dennej časti domácnosti. Pri výbere jedálenského sedenia dbajte nielen na jeho kvalitné vyhotovenie, ale aj dizajnové riešenie, aby otvorený priestor pôsobil jednotne.

Jedálenský stôl

Základom jedálenského sedenia je dostatočne veľký stôl. Pri jeho výbere už vopred myslite na to, kam stôl v rámci miestnosti umiestnite, aby sa okolo neho dalo pohybovať a svojimi rozmermi vás príliš neobmedzoval. Pre štvorčlennú rodinu sa odporúča stôl s veľkosťou minimálne 120 × 80 cm pri výške 72 až 76 cm. Ideálne teda je, ak má stolová doska pre jednu osobu rozmer aspoň 60 × 40 cm.

Obľúbené riešenie predstavuje stôl v tvare obdĺžnika, ktorý je variabilnejší, stále väčšiu popularitu získavajú okrúhle stoly, ktoré sú však náročnejšie na priestor. V ponuke nájdete rôzne materiálové riešenia – od obľúbeného laminátu a masívneho dreva, ktoré priestor opticky prehreje, po stoly kombinujúce viaceré materiály, napríklad kov a MDF dosku. V moderne ladených jedálňach pekne ukáže stôl so sklenenou doskou a s chrómovanou podnožou. Práve rôzne tvarované podnože sú v poslednom období obľúbenou alternatívou klasických stolových nôh.

Keďže jedálenský stôl často slúži nielen na stolovanie, ale aj deťom pri písaní domácich úloh či hrách a dospelým pri ich záľubách, resp. ako domáce pracovisko, stavte na kvalitné riešenie, ktoré sa pri dennom používaní rýchlo neopotrebuje a bude slúžiť dlhé roky.

Jedáleň Decodom

S nami si zariadite modernú aj štýlovú jedáleň ľahko a rýchlo.

Decodom tip

Mimoriadne praktické riešenie predstavuje rozkladací jedálenský stôl, ktorý oceníte najmä v prípade návštev.

Jedálenské stoličky

Pri výbere jedálenských stoličiek dbajte na to, aby so stolom i priestorom ako takým harmonizovali. Ak máte radi originálne riešenia, skúste staviť na viac ci menej výrazný kontrast, napríklad kombináciu svetlej stolovej dosky a tmavých stoličiek. Báť sa nemusíte ani výraznejšej farebnosti, prípadne kombinácie viacerých typov stoličiek, resp. kresielok. Veľkým trendom sú lavice, ktoré môžu nahradiť časť klasických stoličiek.

Okrem rôznych materiálov, akými sú drevo či kov, si môžete vybrať modely s rozmanitým čalúnením, prípadne i bez neho. Popularite sa teší nielen tradičné textilné čalúnenie, ale aj eko koža, ktorá najlepšie ukáže v súčasných interiéroch. Pre kúpou stoličiek je najlepšie vopred si ich vyskúšať – výška či hĺbka sedenia je individuálna, vo všeobecnosti sa však najčastejšie volí výška sedenia 45 cm pri minimálnej hĺbke 40 cm. Vopred si premyslite aj to, či zvolíte riešenie s opierkami, alebo sa bez nich zaobídete.

Príborníky a vitríny

Nielen v samostatnej jedálni oceníte praktický príborník alebo priestrannú vitrínu. Hoci si väčšina kuchynského riadu nájde miesto priamo v skrinkách kuchynskej linky, príborník oceníte napríklad na uskladnenie sviatočného servisu, ktorý sa zvyčajne používa len príležitostne. K výhodám vitrín patrí, že veľká časť odkladacej plochy je otvorená, a tak sa neustále môžete tešiť z vystavených kúskov. Najmä v prípade väčšej domácnosti či rodinnej oslavy nájdu v jedálenskej časti uplatnenie aj servírovacie, resp. odkladacie stolíky.

Barové sedenie

V mnohých domácnostiach sa pri plánovaní kuchyne počíta aj s barovým sedením, ktoré je priamou súčasťou pracovného ostrova alebo naň nadväzuje. Takéto riešenie výborne poslúži ako príležitostné sedenie, napríklad ráno pred odchodom do školy či práce, keď často nie je veľa času na dlhé rodinné stolovanie.

Výška barového pultu je spravidla 110 až 115 cm, ak je priamou súčasťou kuchynského ostrova 90 až 100 cm. Podľa výšky pultu treba následne zvoliť aj výšku sedenia. V prípade vyšších barových pultov voľte výšku 78 cm, pri nižších sedeniach 63 cm. Aby bolo takéto stolovanie naozaj komfortné, počítajte s minimálnou hĺbkou pultu 40 cm. Pri navrhovaní barového sedenia pamätajte najmä na dostatočný priestor medzi doskou a výškou sedenia a tiež priestor na nohy.

Decodom tip

Pri výbere stoličiek môžete zvoliť modely z rovnakej kolekcie ako tie jedálenské, no uprednostniť môžete aj vzhľadovo či materiálovo odlišné riešenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.