Decodom 0 2442x

Máte doma správne osvetlenie?

Osvetlenie je neoddeliteľnou súčasťou každého interiéru, jeho výber a rozmiestnenie by sme preto nemali podceniť a ani odsúvať na druhú koľaj. Pri návrhu osvetlenia do priestoru je potrebné zohľadniť nie len estetickú funkciu ale predovšetkým dbať na jeho úžitkovú funkciu.

Kým v minulosti sme si vystačili s jedným centrálnym svetlom, dnes sú požiadavky na riešenie interiérov stále vyššie. Dnes sa s osvetlením v interiéri hráme, vytvárame svetelné zóny a nálady, svetlom vytvárame celkový dojem miestnosti a prispievame tým k celkovej atmosfére priestoru.

Hitom dnešnej doby sú LED a RGB svietidlá, ktoré pomáhajú interiér dotvárať a nasvietiť priamo či nepriamo. Veľký boom zažívajú svietidlá s textilnými tienidlami ako dominanta interiéru. Látka všeobecne dodáva interiéru na útulnosti a zateplí ho. Trendy sú stojace a stolné lampy dotvárajúce atmosféru v konkrétnej miestnosti.

Osvetlenie interiéru obsahuje

  • svietidlá
  • svetelné zdroje
  • elektroinštaláciu potrebnú k fungovaniu osvetlenia

Rozdelenie svietidiel

Podľa prostredia:

  • interiérové – nepotrebujú žiadne špeciálne krytie (neplatí to však pre kúpeľne a bazény)
  • exteriérové – potrebujú špeciálne krytie proti vode a prachu

Podľa spôsobu a miesta upevnenia:

  • stropné – montujú sa priamo na strop alebo podhľad
  • vstavané – montujú sa do dutiny
  • závesné – zavesujú sa na tyč alebo na lano, na strop či podhľad
  • bočné – montujú sa na steny
  • stolné – mobilné svietidlá, náladové lampy
  • stojace – mobilné, nefixované, variabilné svietidlá

Svietidlá ďalej delíme na priame (závesné, stropné ….) a nepriame, teda náladové, väčšinou skryté za sadrokartónovou doskou alebo vsadene do drážky priamo na nábytku, podsvietené police, niky.

Predajne Decodom

Odborný personál v predajniach vám ochotne poskytne konzultáciu a pomôže pri zariaďovaní vášho domova, od návrhu až po komplexnú realizáciu.

Kuchyňa

Osvetlenie musí byť funkčné, ktoré dostatočne nasvieti pracovné plochy, ale aj celkové ktoré umožní bezpečný pohyb v priestore kuchynského kúta.

Lokálne osvetlenie pracovných plôch sa môže riešiť napr. LED svetelným dnom ktoré je zabudovane na spodku horných skriniek, podvesným svietidlom. Osvetlenie pracovnej plochy by malo byť rovnomerné a nemalo by sa odrážať od pracovnej dosky.

Zaujímavý efekt tiež dosiahneme osvetlením sklenených políc vo vnútri presklených skriniek.

Bodové osvetlenie vo vnútri ník, pod policami alebo pod hornými skrinkami na osvetlenie pracovnej dosky. Tiež veľmi zaujímavým riešením je osvetlenie umiestnené na hornom dne horných skriniek ktoré presahuje cez okraj skrinky a dopĺňa celkový efekt zhora.

Celkové osvetlenie môže byť riešené bodovými stropnými alebo vstavanými svietidlami v podhľade. Nad jedálenský stôl sa väčšinou inštalujú závesné svietidlá ktoré by nemali oslňovať osoby sediace za stolom.

Obývačka

Svetlo by malo byť  pohodové, malo by slúžiť na odpočinok ale i na čítanie či domáce práce. Pre túto miestnosť by bol vhodný stmievač centrálneho osvetlenia pre reguláciu svetelnej intenzity. Centrálne osvetlenie vytvoríme jedným alebo viacerými svetelnými telesami. Svetlo by malo byť mäkké a rozptýlené. Kombináciou stojacich lámp, stolných lampičiek, osvetlenie nepriamymi líniami, ktoré dodajú interiéru razom príjemne mäkké svetlo. Za úvahu stojí nasvietenie rôznych solitérov, stĺpov, obrazov, políc alebo knižníc.

Spálňa

Slúžia k odpočinku a regenerácie organizmu, preto treba aj v tomto priestore voliť kvalitné a efektívne osvetlenie. Vhodné je tlmenejšie svetlo, skôr nepriame. Zabudnúť by sme nemali na nočné lampy pri posteli, ich svetlo by ale nemalo oslňovať ani rušiť druhého partnera. Svietidlo by malo byť nasmerovatelné a sklopné.

Pracovňa

Osvetlenie má špecifické požiadavky, svetlo by malo byť intenzívne, nemalo by unavovať oči, malo by byť rovnomerné, je nutné samostatné nasvietenie pracovného stola, pracovnou lampou, ktorá je flexibilná a sklopná. Svetelný zdroj nesmie mať ostré svetlo a jeho farba je doporučovaná skôr chladnejšia, tzv. farba denného svetla.

Detská izba

Osvetlenie by malo byť flexibilné s ohľadom na rast dieťaťa, je nutné osvetlenie hracej plochy a kúta, samostatné osvetlenie pri posteli a pracovného stola. Vhodné je aj nočné orientačné osvetlenie miestnosti, aby sa dieťa v noci nebálo a cítilo sa bezpečne.

Predsieň

Na osvetlenie by sme nemali zabúdať ani v predsieni, je to prvý priestor ktorý po vstupe do bytu vnímame. Svetlo v predsieni musí umožňovať bezpečnú orientáciu v priestore. Pokiaľ máme k dispozícii skrine, nebojme sa ich nasvietiť.

Predajne Decodom

Odborný personál v predajniach vám ochotne poskytne konzultáciu a pomôže pri zariaďovaní vášho domova, od návrhu až po komplexnú realizáciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.