Decodom 0 9909x

Kuchyňa bez problémov

Tak ako kuchyňa tvorí srdce domácnosti, tak kuchynský nábytok tvorí srdce spoločnosti Decodom, ktorá je najväčším výrobcom nábytku na Slovensku. Vznikla v roku 1999 a nadviazala tak na výrobu nábytku, ktorá má v tomto regióne tradíciu už od roku 1912.

Počas 20 rokov sa kuchyne  z Decodomu stali súčasťou mnohých slovenských, ale aj európskych rodín. Rozumieme individuálnym potrebám rodinného kruhu, a preto vám s radosťou ponúkame nový dizajnový rad kuchýň Family.

NA ČO NEZABUDNÚŤ PRI PLÁNOVANÍ KUCHYNE?

1. DISPOZÍCIA

Skôr ako rozložíte jednotlivé miestnosti v pôdoryse, pozrite sa aj na orientáciu domu.

Nosnú úlohu pri riešení bývania zohráva dispozícia priestoru, teda rozloženie jednotlivých miestností a ich vzájomná nadväznosť. Správna dispozícia by mala byť logická a najmä funkčná – interiér sa spravidla delí na dennú (spoločenskú) a nočnú (súkromnú) časť. K vstupu situujte priestory s rušnejšou prevádzkou (kuchyňa, obývacia izba, toaleta), spálne zase čo najďalej.

2. PRACOVNÝ TROJUHOLNÍK

V jeho blízkosti sa odporúča umiestniť aj umývačku riadu, vďaka čomu bude celá umývacia zóna naozaj kompaktná.

Kuchyňa je skutočným srdom každej domácnosti. Aby bola naozaj funkčná, je dôležité správne rozvrhnutie jej hlavných zón – zóny skladovania, pracovnej zóny (zóna odkladania riadu), zóny varenia a pečenia a zóny umývania, pri ktorom sa využíva tzv. pracovný trojuholník.
Jednotlivé zóny je ideálne umiestniť do pomyselného trojuholníka tak, aby boli navzájom vzdialené len zopár krokov, pričom v jeho strede by sa mala nachádzať pracovná zóna spolu so zónou odkladania riadu. Správna vzdialenosť jednotlivých zón umožní pracovať v kuchyni dvom osobám súčasne bez toho, aby si prekážali a zároveň zminimalizuje zbytočné kroky v kuchyni.
Pri riešení pracovného trojuholníka berte do úvahy aj jednotlivé detaily – umiestenie drobného náradia, koreničiek, čistiacich prostriedkov či nádob na separovanie odpadu.

3. ŠTÝL

Vždy voľte také farby a materiály, aby interiér pôsobil harmonicky.

Najnovší model kuchyne Tea je riešený veľkoryso hlavne v spodnej časti. Zásuvky sú prehľadné a majú vysokú nosnosť.

Aby vaše bývanie pôsobilo harmonicky, zariaďte ho v jednom štýle a v prípade rodinného domu ho zohľadnite aj v exteriéri, aby sa obe časti vzájomne prepojili. Ak si neviete vybrať, ktorý štýl uprednostníte, navštívte predajne Decodom.
Okrem klasického či moderného štýlu, sú v ponuke rôzne ďalšie možnosti. Do veľkých presvetlených miestností sú vhodné klasické kuchyne, moderné kuchynské linky zase svojím jednoduchým dizajnom pomáhajú opticky zväčšiť malé miestnosti.
Obzvlášť precízni buďte pri zariaďovaní dennej časti s otvorenou dispozíciou, v rámci ktorej je kuchyňa prepojená s obývacou izbou.

Kuchyňu Sima ocenila verejnosť a odborná porota na výstave Nábytok a bývanie v Nitre 2019.

Kuchyne Family

Vďaka vysokej kvalite a rozmanitej vnútornej výbave si kuchyne Family nájdu miesto v každom interiéri.

4. MODERNÉ MATERIÁLY V KUCHYNI

Pracovná doska v kuchyni vyžaduje vysokú odolnosť proti nárazu poškriabaniu a musí byť hygienicky vyhovujúca. Pracovné dosky z Decodomu spĺňajú všetky kritériá.

Pri výbere kuchynskej linky stavte na overeného výrobcu, ktorý pri výrobe korpusov a dvierok pracuje s kvalitnými materiálmi. Laminovaná drevotriesková doska (LTD) sa používa na výrobu korpusov a niektorých predných plôch. Vďaka laminátovej vrstve a ASB hrane je odolná proti vode a mechanickému poškodeniu, môže mať rôzny dezén i farbu.
Pri výrobe dvierok používame drevovláknitú dosku s kompaktnou štruktúrou (MDF), ktorá sa dobre opracováva. Do dosky sa dajú jednoducho vyfrézovať rôzne profily a tepelne pod vákuom nalepiť fólia, vďaka čomu možno vytvoriť akýkoľvek profil dvierok.
Pri lepení používame zdravotne a ekologicky nezávadné dvojzložkové lepidlo. MDF dosky sa môžu lakovať lesklým aj matným lakom.
Dôležitý je aj výber pracovnej dosky, ktorá by mala byť odolná proti nárazu, poškriabaniu a hygienicky vyhovujúca. Dosky môžu mať postformingovú (zaoblenú) hrabu alebo ASB hranu (rovnú), pričom v poslednom období sa častejšie používa rovné riešenie. Pozornosť venujte aj výberu kuchynskej zásteny. Môžete zvoliť rovnaký materiál ako na pracovnú dosku, vďaka čomu bude kuchyňa pôsobiť harmonicky, prípadne sklo alebo tradičný obklad, čo umožní vytvoriť zaujímavý kontrast. Buďte však opatrní, nie všetky riešenia sú vhodné za plynový varný panel.

5. PRÍPRAVA INŠTALÁCIE

Aby bolo vaše nové bývanie funkčné, je potrebné myslieť o krok dopredu.

Ak staviate rodinný dom, už pri kladení základovej doske začnite riešiť inštalácie vody a prívod elektriny. Pri realizácii inštalácií je, samozrejme, nevyhnutné dodržiavať platné normy STN, preto odporúčame obrátiť sa na kvalifikovaných odborníkov. Pri riešení kuchyne je jedným z cieľov ukryť všetky inštalácie za funkčnú časť zariadenia.
V predajniach a kuchynských štúdiách Decodom vám v rámci návrhu odporučíme najvhodnejšie umiestnenie vody, elektrických zásuviek, plynu aj odvodu digestora tak, aby bola vaša kuchyňa nielen pekná na pohľad, ale aj funkčná.

6. SPOTREBIČE – NEÚNAVNÝ POMOCNÍCI 

Pri riešení inštalácií sa obráťte na skúseného profesionála.

Ak viete, že chcete v kuchyni variť na elektrine, je potrebné pri inštaláciách priviesť na miesto varenia samostatný päťžilový kábel s prívodom 400 V. Ak spotrebič pevne zapojíte do elektrickej siete, treba použiť tzv. sporákový vypínač (prístupný aj po inštalácii spotrebiča), pričom musí byť umiestnený max. do 2 m od spotrebiča (STN 33 2130).
Ak ste zástancom varenia na plyne, potom prívod plynu ukončite guľovým ventilom a umiestnite ho podľa návrhu kuchynskej linky do skriniek s prístupom, minimálne však 70 cm nad podlahou. Skrinka pritom musí mať dvierka a o pripojenie spotrebiča sa musí postarať odborne spôsobilá osoba (STN EN 1775).
S varením súvisí aj odsávanie. Pri odťahovom potrubí pre odsávač pár je potrebné zohľadniť typ odsávača. Väčšina z nich má priemer 10 až 15 cm.
Ak nemáte priestor na odťahové potrubie, môžete do odsávača dokúpiť uhlíkový filter, nezabudnite však na jeho pravidelnú výmenu.
Novinkami sú odsávače zabudované priamo do pracovnej dosky. Odťahové potrubie je v takomto potrebné riešiť pod skrinkami, najlepšie však v podlahe.
Pri zapojení umývačky riadu je potrebné riešiť inštaláciu vody, odpadu aj elektrickej energie (elektrická zásuvka a prívod vody nemôžu byť umiestnené za jednou skrinkou). Odpad je často riešený s napojením na drezový sifón. Ak je kanalizačná prípojka samostatná, výška od zeme by mala presiahnuť  40 cm.
Ďalšie informácie o potrebných inštaláciách a ich zavedení, vám radi poskytneme priamo na našich pobočkách.

7. VŽDY VŠETKO PO RUKE

Kuchyňa by mala byť nielen štýlovo zladená s exteriérom a interiérom, ale najmä funkčná.

Kuchyňa bez problémov

Pripravili sme užitočný katalóg „10 tipov ako vytvoriť kuchyňu na mieru“, ktorý vás oboznámi so základnými pravidlami plánovania kuchyne.

K správnej funkčnosti a užívateľskému komfortu kuchyne prispieva nielen zohľadnenie pravidiel pracovného trojuholníka, správne rozmiestnenie inštalácií, dobrý výber spotrebičov a ich praktické rozmiestnenie. Dôležitú úlohu zohráva aj výber jednotlivých skriniek, políc a ich vnútorného vybavenia – rozdeľovníkov a ďalších systémov na uskladnenie potravín a kuchynského náradia. Základ je kuchyňu dimenzovať tak, aby ste vždy mali všetko po ruke.

Myslieť by ste mali aj na dostatočne veľkú pracovnú plochu – od 80 do 150 cm či správne osvetlenie, ktoré je v kuchyni často nevyhovujúce. Hlavný zdroj svetla preto doplňte ďalším osvetlením, napríklad zabudovanými LED-kami pod hornými skrinkami. Platí pravidlo, že celá plocha pracovnej dosky by mala byť osvetlená svetlom s intenzitou 250 až 300 lx.

Ak plánujete umývačku riadu, vystačíte si aj s väčším jednoduchým drezom bez odkladacej plochy. V posledných rokoch sú populárne kameninové drezy, ktoré sú farebne stále a dobre sa udržiavajú. Výhodou je, že takýto drez možno farebne zladiť s batériou.

Smetný kôš (alebo viacúčelový sortér na triedenie odpadu) sa čoraz častejšie integruje do kuchynskej skrinky, spravidla priamo pod drez. Drez a triediace koše vždy vyberajte u jedného dodávateľa, čím zabezpečíte správne uloženie drezového sifónu.

8. PRECÍZNA VÝROBA

Ako jediný výrobca na Slovensku používame pri výrobe nábytku precíznu laserovú technológiu.

Výhodou laserového opracovania je bezchybný spoj, ktorý so sebou prináša nielen vysokú dizajnovú hodnotu, ale je aj mimoriadne praktický. Takto opracovaný spoj je kompaktný, vodotesný a odolný proti teplu, preto nehrozí jeho odlepenie ani pri použití v blízkosti elektrospotrebičov alebo tepelných zdrojov. Za nábytok opracovaný touto modernou  technológiou sme na výstave Nábytok a bývanie v Nitre, získali cenu odbornej poroty.

Decodom je spojením tradície a jedinečného genius loci. Máme viac ako storočnú tradíciu.

Z histórie:

1912– V Topoľčanoch bola založená parketáreň a píla.

1947– Po vojne vznikla fabrika s názvom Drevoindustria, ktorá dala základ priemyselnému rozvoju v regióne.

1958– Zmeny vyústili do vzniku najznámejšej fabriky v Československu – závod MIER kraľoval na domácom i zahraničnom trhu.

1999– Pokračovateľom tradície sa stala novovzniknutá spoločnosť Decodom, ktorá produkuje nábytok pre celú Európu.

9. MYSLÍME ZA VÁS

Príďte sa poradiť do našich predajní a kuchynských štúdií. Odborne zaškolený personál vám rád zodpovie všetky vaše otázky.

Mnohým prekážkam pri zariaďovaní interiéru možno predísť vďaka radám, ktoré ste si už prečítali. Samozrejme, že nie všetky sa vždy dajú odstrániť včas a po istom čase je nutné pustiť sa do viac či menej výraznej rekonštrukcie. Staré známe pravidlo dvakrát meraj a raz rež platí aj pri zariaďovaní bývania. Obráťte sa na nás a my vám v našich predajniach a kuchynských štúdiách radi poradíme. Vyhnete sa tak možným problémom – od inštalácií a technických detailov cez správne dimenzovanie priestoru až po estetické stvárnenie. Aj podlaha, ktorá neladí so zvyškom zariadenia a kuchynskou linkou, môže totiž pokaziť celkový dojem z vlastného bývania.

Predajne Decodom

V každej predajni Decodomu vás čaká príjemný personál, ktorý vám rád a odborne poradí.

10. SLUŽBY POD JEDNOU STRECHOU

Využite náš vernostný systém a získajte kredit vo výške 2 % z hodnoty vášho nákupu.

Čas na vás si nájdeme ešte pred stavbou domu alebo hneď po kúpe bytu. Aby sme sa vyhli možným problémom, prídeme si priestor sami zamerať a spolu s vami navrhneme zariadenie vašej domácnosti tak, aby spĺňalo všetky vaše predstavy. Ak si u nás objednáte zariadenie, vizualizáciu vám poskytne zadarmo. Výrobu vašej objednávky pritom dokážeme posunúť na požadovaný termín, (až do jedného roka od zhotovenia vizualizácie). Samozrejmosťou je možnosť profesionálnej montáže a po nej sa už môžete naplno tešiť zo svojho nového domova.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.