Decodom 0 6326x

Čo je to fragranit a aké sú jeho výhody?

V prípade kuchynských drezov najčastejšie hovoríme o troch základných kategóriách podľa materiálov, z ktorých sa vyrábajú. Sú to nerezové drezy, keramické drezy a kameninové drezy. Samozrejme existujú aj iné materiály, z ktorých sa drezy vyrábajú – či už ide o smaltované drezy, luxusné drezy z prírodného kameňa či kompozitných materiálov.

Kuchyňa Leandra
Drez a batéria Franke.

Fragranit patrí medzi kameninové drezy, ktoré sú vyrábané v podstate z rovnakého materiálu, bežne nazývaného umelý kameň alebo granit. Ide o mletý prírodný kameň zmiešaný s akrylátovým lepidlom. Väčšina značkových výrobcov drezov má však svoje vlastné variácie granitu. Najznámejšie sú asi silgranitové drezy, ktoré vyrába firma Blanco a taktiež fragranitové drezy, ktorých najznámejším výrobcom je Franke. Aké sú teda výhody či nevýhody fragranitu oproti ostatným materiálom?

Kuchyňa Astória.
Drez a batéria Franke.

Zloženie fragranitu je 80% žula a 20% polymérová živica. Tie sa spolu zmiešajú a tvarujú pri vysokých teplotách. Prvá výhoda, ktorá sa týka v podstate všetkých kameninových drezov spočíva v ľahkej tvarovateľnosti tejto hmoty. To umožňuje dizajnérom “pohrať” sa s drezom a zároveň aj jednoduchšiu výrobu drezov na zákazku pre rôzne atypické priestory.

Kuchyňa Cora.
Drez a batéria Franke.

Ďalšia výhoda spočíva v tom, že tento materiál nemá žiadne špáry a póry, čo ho robí hygienicky nezávadným. Tu už sa však môžu prejaviť rozdiely v jednotlivých druhoch granitu. Franke má patentovaný materiál Fragranit DuraKleen, ktorý je oproti pôvodnému fragranitu ešte hladší, čo ho okrem lepšej hygieny robí aj príjemnejším na dotyk a odolnejším voči škvrnám a poškriabaniu. Práve tieto vlastnosti znižujú “náskok” keramických drezov, ktorých silná stránka je práve hygiena a jednoduchá údržba.

Kuchyňa Bibiana.
Drez a batéria Franke.

Fragranitové drezy vydržia vysoké teploty (drezy Franke DuraKleen až do 280C), takže sa nemusíte báť, že drez poškodíte. Sú aj veľmi pevné, zároveň však menej krehké ako keramické drezy. Ich pevnosť je výhodou predovšetkým oproti nerezovým drezom, ktoré sa môžu poškriabať alebo v extrémnych prípadoch preliačiť. Ďalšou výhodou oproti nerezovým drezom je aj odolnosť voči vodnému kameňu. Jednoducho fragranit je veľmi odolný materiál, ktorý netreba čistiť, skvele drží farbu a poškodiť ho je naozaj veľmi ťažké.

Drezy Decodom

Kvalitné kuchynské drezy Franke sú najlepším spojením ceny a kvality. V ponuke sú granitové, silgranitové a nerezové drezy.

Ak zvažujete inováciu či kúpu novej kuchyne, myslím že fragranitové drezy stoja minimálne za zváženie. Predovšetkým ak investujete do kuchyne, ktorá má slúžiť dlhodobo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.