Decodom 0 2582x

Čo je dobré vedieť pri výbere spotrebičov do kuchyne?

Kuchynská linka a spotrebiče v nej tvoria nerozlučnú dvojicu. Pri plánovaní kuchyne je dôležité poznať základné pravidlá pre správne fungovanie technických pomocníkov. Úplne prvým pravidlom je začať plánovať čím skôr.

Ak staviate dom, tak už pri stavbe základovej dosky musíte vedieť, kde bude umiestnená kuchyňa a s tým spojené kanalizačné potrubie. Tiež je potrebné rozhodnutie, či budete variť na plyne alebo na indukčnej varnej doske, lebo indukčná potrebuje silnejšie istenie ako klasická elektrická varná doska. Pri stavbe strechy sa nevyhnete otvoru na rúru z odsávača pár.

Aby toho nebolo naraz veľa, vysvetlíme si spotrebiče jednotlivo a zameriame sa aj na ich umiestnenie v kuchynskej linke.

Vstavaná rúra a mikrovlnka

Najčastejším typom je zabudovaná rúra aj mikrovlnka. Je priamo vložená do skrinky a tvorí s ňou kompaktný celok. Dôležité je, aby stena za skrinkou s rúrou nemala žiadne nerovnosti a aby za ňou neviedli žiadne rúry či káble. Samotný spotrebič je totiž vložený do skrinky tak, že zadná časť sa takmer dotýka steny. Elektrickú prípojku musíte teda umiestniť do vedľajšej skrinky. Nezabudnite, že pod rúrou má byť v skrinke vetracia mriežka, ktorá zabráni prehriatiu. Tieto pravidlá platia aj v prípade, ak vstavanú rúru alebo mikrovlnku umiestnite do vyššej polohy a nie priamo pod pracovnú dosku.

Varný panel

Či bude plynový alebo elektrický musíte sa rozhodnúť už pri stavbe. Pre oba však platí, že sa umiestňuje do  pracovnej dosky. Otvor sa vyrezáva priamo pri montáži. Každý varný panel má pre osadenie svoj rozmer a šablóna je súčasťou samotného spotrebiča. Ak je pod varnou platňou umiestnená vstavaná rúra, tak prípojku na varný panel umiestnite do vedľajšej skrinky. Ak je skrinka bez elektrospotrebiča môžete ich umiestniť aj do nej. Majte však na pamäti, že z bezpečnostných dôvodov musíte mať cez túto skrinku prístup k elektrickej zásuvke alebo prípojke plynu.

Odsávač pár

Dostupné sú nasledovné typy: podvesný, komínový, priestorový, výsuvný, vstavaný, integrovaný do pracovnej dosky, integrovaný do varnej dosky. Výber typu závisí hlavne od dizajnu kuchyne. Všetky však musia mať dostatočný výkon, ktorý je udávaný prietokom vzduchu za hodinu. Platí, že vzduch z odvetrávanej miestnosti sa musí cez odsávač nasať cca. 7-krát za hodinu. Takže objem miestnosti delené siedmimi je číslo, ktoré hľadajte pri výkone digestoru.

Chladnička

Ak sa rozhodne pre vstavanú chladničku, tak presný typ musíte vedieť hneď pri návrhu kuchynskej linky. Každý typ totiž potrebuje inú skrinku. Dôvodom je bezproblémové otváranie dverí, ktoré funguje tak, že jedným ťahom otvoríte aj dvierka skrinky, aj dvere chladničky. Za skrinkou nesmú byť žiadne prekážky, potrubia ani káble. Prípojka bude umiestnená vo vedľajšej skrinke. Pod chladničku patrí vetracia mriežka.

Voľne stojaca chladnička má spravidla väčší rozmer a pri tomto riešení je aj väčší výber. Pri výbere sa zamerajte aj na to, aby bola farebne vhodná ku kuchyni.

Umývačka a práčka

Umiestnené by mali byť v tesnej blízkosti drezu, aby bola zaistená správna ergonómia práce a zároveň tak využijete jednotný prívod vody aj odtok odpadu. Pripojenie umiestnite do skrinky pod drezom. Nezľaknite sa, ak vám na umývačku alebo práčku bude chýbať skrinka. Tieto spotrebiče sa totiž do skrinky nevkladajú. Sú umiestnené do priestoru medzi dve susedné skrinky a prekryté sú pracovnou doskou. Do kuchynskej linky takýmto spôsobom môžete vložiť aj voľne stojacu umývačku, ale v žiadnom prípade nevkladajte do priestoru voľne stojacu práčku, pretože jej vibrácie pri odstreďovaní by linku poškodili. Vstavané práčky majú vibrácie obmedzené na minimum.

Ak je pravidiel na vás priveľa, poraďte sa s kuchynskými špecialistami, ktorí vám navrhnú správne umiestnenie spotrebičov aj ideálne rozmiestnenie inštalácií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.