Decodom 0 22421x

Ako na montáž a údržbu digestora?

Zaobstarali ste si nový odsávač pár a plánujete domácu inštaláciu? Zistite, ako zapojiť digestor a správne sa oň starať.

Montáž digestora: ako na to?

1. Zapojenie digestora s vnútorným okruh = recirkuláciou

Pri inštalácii odsávača pár bez odťahu máte dve možnosti. Buď ho zavesíte pod hornú kuchynskú skrinku, alebo umiestnite do voľného priestoru nad sporák tak vysoko, aby ste sa bez problémov dostali k hrncom na platni a zároveň mohlo dochádzať k bezpečnej filtrácii pary. Pri elektrických sporákov voľte aspoň 50 cm odstup, pri plynových aspoň 65 cm.

Prístroj potom už len stačí zapojiť do zásuvky a nezabúdať na pravidelnú údržbu, predovšetkým výmenu uhlíkových filtrov.

2. Pripojenie digestora s odťahom

Odsávač pár s odťahom vás zbaví nielen zápachu, ale aj horúčavy, ktorá vzniká pri varení. Inštalácia však zaberie trochu viac práce. Musíte správne napojiť spotrebič na odťahové potrubie. Väčšinou platí, že čím kratšie potrubie a menej záhybov, tým vyšší výkon a nižšia hlučnosť.

Moderné odsávače pár väčšinou disponujú dvoma vývodmi pre odťah. Môžete si teda vybrať, či využijete horný alebo bočný odťah podľa toho, ktorá schéma zapojenia pasuje k vašej kuchynskej linke a umiestnenia odťahu. Druhý otvor potom jednoducho zaslepíte krytom, ktorý nájdete v príslušenstve, alebo si ho dokúpite. Dbajte však na správnu veľkosť podľa potrubia – najčastejšie priemery spätnej klapky sú 100, 120, 125 a 150 mm. Odporúča sa však minimálne 120 mm.

Spotrebiče Whirlpool

Kompletnú ponuku spotrebičov nájdete v predajniach Decodom.

Krok č. 1: Skontrolujte spotrebič

Zistite, či v balení nič nechýba. Pomôže vám priložený návod na montáž. Niektoré balenia obsahujú aj vŕtaciu šablónu, ktorá prácu príjemne uľahčí.

Krok č. 2: Vytvorte otvor do skrinky

Do steny hornej skrinky vyrežte pílkou otvor, ktorým pretiahnete odťahovú hadicu. Použite buď flexi hadicu kruhového priemeru, alebo systém hadíc a kolien v tvare kruhu alebo obdĺžnika. Obdĺžnikový profil vám ušetrí veľa miesta, hlavne ak máte nízke skrinky. Kúpiť si môžete aj redukciu, ktorá vám z kruhového profilu razom urobí obdĺžnikový.

Krok č. 3: Nájdite ideálne výšku

Najčastejšie sa odsávače umiestňujú do výšky 55-65 cm nad platňou. Pri plyne voľte vždy väčší odstup – aspoň 65 cm.

Krok č. 4: Montáž spätnej klapky k digestoru

Spätná klapka na digestor a jej montáž sú dôležité u odsávačov pár s vonkajším odťahom, kedy nasatý vzduch vyvádzate mimo dom. Na výstupné hrdlo odsávača umiestnite spätnú klapku, ktorá zabráni prenikaniu studeného vzduchu do kuchyne. Nie vždy automaticky dostanete aj spätnú klapku. Dohodnite sa s predajcom a prípadne ju dokúpte zvlášť.

Krok č. 5: Elektrické pripojenie digestora

Ak má váš nový digestor zapojenie priamo do elektroinštalácie, mali by ste pre istotu prizvať k zapojeniu skúsených mechanikov. Ak sa zapína do zásuvky, poradíte si sami. Bohato stačí bežných 220 V, takže nie je potrebný žiadny ďalší zásah a úprava.

Služby Decodom

Ponúkame profesionálne služby pri výbere ale aj montáži spotrebičov.

Čistenie digestora

Výrobcovia odporúčajú stierať mastnotu aspoň 1 × mesačne. V krajnom prípade hrozí až vznik požiaru.

Povrch z nerezu

Povrch stierajte jemnou handričkou namočenou v čistiacom prostriedku určenom na nerez. Zbaví ju mastnoty a všetkých nečistôt. Následne odporúčame preleštiť prostriedkom s obsahom parafínu, ktorý utvorí neviditeľný film odolný proti odtlačkom prstov a opätovnému usadzovaniu prachu. Nepoužívajte čističe pre údržbu nerezových drezov a vodovodných batérií. Rovnako vynechajte prostriedky s obsahom chlóru a ďalších agresívnych látok.

Mriežka

Ako vyčistiť mriežku digestora, keď je mastná a zanesená? Stačí ju zložiť, ponoriť do teplej vody a umyť klasickým saponátom na umývanie riadu. Na väčšiu špinu spoľahlivo zaberie pena alebo sprej na čistenie rúry alebo jedlá sóda. Po umytí mriežku vysušte a nasaďte späť na miesto.

Čistenie filtrov

Tukový filter (kovový)

Cca. 1 × za mesiac ho umyte v dreze alebo umývačke pri krátkom programe s nízkou teplotou. Stačí zatiahnuť za držadlo a vybrať. Ak umývaním zmatnie, nič sa nedeje. Po usušení ho vráťte späť opačným spôsobom.

Filter s aktívnym uhlím

Umývajte cca. 1 × za mesiac (podľa početnosti varenie) v umývačke pri najvyššej teplote bežný umývací prostriedok pre umývačky. Perte iba filter bez ďalšieho riadu. Po umytí ho usušte v elektrickej rúre pri 100 ° C počas 10 minút, aby došlo k jeho opätovnej aktivácii. Filter s aktívnym uhlím meňte každé 3 roky.

Klasický uhlíkový filter

Ako vyčistiť uhlíkový filter? Umývajte ho cca. raz za 2-4 mesiace buď ručne v teplej vode, alebo v umývačke pri teplote cca. 65 ° C. Nedávajte k nemu žiadne riady.

Výmena uhlíkového filtra

Zhruba 2 × ročne je potrebné vymeniť u digestora uhlíkový filter. Záleží na tom, ako často a čo varíte. Sviatoční kuchári sa uspokoja s výmenou filtra jedenkrát ročne, zato milovníci varenie zvládnu filter zaniesť ďaleko rýchlejšie.

Postup výmeny filtra sa líši typ od typu. U digestorou Whirlpool väčšinou platí návod:

Vyberte tukový filter.
Vyberte držiaci rám otočením gombíkov o 90 °.
Namontujte uhlíkový filter dovnútra rámu držiaka.
Pri opätovnej inštalácii rámu držiaka filtra a tukového filtra postupujte v opačnom poradí.

Ako vymeniť žiarovku v digestory?

Ani tie najlepšie LEDky bohužiaľ nevydržia svietiť večne. Preto budete musieť skôr či neskôr začať riešiť, ako vymeniť žiarovku. Je to jednoduché. Najprv odpojte spotrebič zo zásuvky. Odstráňte kovové tlakové zaistenie skla tak, že na neho zatlačíte a zároveň ho pridržíte rukou.

Pokiaľ máte v spotrebiči výbojkový žiarovku, jednoducho ju vyskrutkujte a vymeňte. Potom už len znovu namontujte tlakové zaistenia skla. Pokiaľ neuvádza výrobca inak, môžete halogénové žiarovky vymeniť aj za LED. Dodržujte však maximálny počet wattov podľa návodu.

Zdroj: Whirlpool

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.