Decodom 0 261x

Aby vám vydržalo vianočné pečivo čerstvé nielen do Vianoc + DARČEK

Aj vy ste započali prípravu vianočných cukroviniek v predstihu, aby ste si užili Vianoce v pokoji? Alebo vám už prasakajú opasky od koláčikov a rozmýšľate, čo so zásobami? Pripravili sme pre vás niekoľko typov, ako uchovať chuť a vôňu vianočného pečiva tak, aby ste si na ňom pochutnali aj neskôr.

Papierové boxy a vrecká

Medovníky a suché pečivo skladujte v papierových boxoch, krabiciach alebo vreckách. Toto vianočné pečivo potrebuje  niekoľko dní na to, aby zvláčnilo a spojili sa chute a vône a prospeje mu vydušná vlhkosť, ktorá cez papier prechádza. Box či škatuľu vysteľte papierovým obrúskom uložte na balkón, a ak by bolo daždivo či mráz tak radšej na chladné miesto vo vnútri.

Tip:
Pečiete na poslednú chvíľu? Aby vám medovníky, medvedie labky alebo vanilkové rožky rýchlejšie zmäkli, pridajte k nim rozkrojené jablko, avšak tak, aby sa ho pečivo nedotýkalo.

Vedeli ste, že mäkké mädovníky upečiete z hocijakého cesta? Záleží len na dĺžke pečenia, je vhodné ich piecť 8 – 10 minút a po upečení ihneď stiahnuť z plechu, aby sa nedopekali.

Vianočné plechové a plastové dózy

Potešili ste sa krásnou plechovou dózou s vianočným motívom? Využiť ju môžete na skladovanie suchého pečiva, ktoré má byť chrumkavé. Napríklad piškóty, snehové pusinky či sušienky. Uchovávajte ich v izbovej teplote, napríklad aj v skrinke v kuchyni.

Nepečené pečivo uskladňujte v dobre tesniacich dózach v chladničke a pred podávaním ho nechajte odležať pri izbovej teplote.

Do mrazničky

Ak sa sviatky chýlia ku koncu a vám stále zostáva krabička s vianočným pečivom, môžete ho zamraziť v uzatvárateľnej plastovej dóze a pochutnať si na ňom o pár týždňov. Stačí ho len vytiahnuť z mrazničky a nechať povoliť pri izbovej teplote.

Nezabudnite však, že do mrazničky nepatria koláčiky a zákusky plnené plnkou. A samozrejme nenechávajte ani pečivo dlho v mrazničke, nakoľko po čase doma mrazené potraviny degradujú a strácajú chuť, vôňu i konzistenciu.

Pár typov na záver

  • Ak koláče skladujete na balkóne, pri teplote nad 5 °C a mraze ich radšej presuňte do chladničky.
  • Plastové a sklenené dózy vyberajte s tesným uzáverom, aby sa do vnútra nedostala vlhkosť.
  • Papierové krabice by mali byť nové.
  • Pečivo dávajte do nádob až po úplnom vychladnutí, aj poleva musí byť zaschnutá.
  • Každý druh vianočného pečiva s výraznou arómou skladujte zvlášť, podobné druhy oddeľte papierom na pečenie.
  • Aj medzi jednotlivé vrstvy koláčikov dajte papier na pečenie, vrstvy nepritláčajte.
  • Pečivo izolujte od ostatných potravín, najmä od údenín, aromatických syrov a cibule.
  • Bezlepkový druh vianočného pečiva patrí do samostatnej nádoby.

Vianočné prianie pre vás a vašich blízkych.

Vianočné prianie poteší každého z nás. Pocit, že na nás niekto myslí aj počas najkrajších sviatkov v roku zahreje na duši a dokáže znásobiť krásnu, vianočnú atmosféru. Potešte tento rok svojich blízkych aj vy, a to jednoducho.

V Decodome sme pre vás vytvorili jedinečné vianočné prianie, ktoré si jednoducho stiahnete a vytlačíte v pohodlí domova.

Vybrať si môžete verziu s prianím alebo bez, kde môžete napísať to vlastné a obdarujte svojich blízkych niečim originálnym.

Prianie vytlačte obojstranne na formát A4 a prehnite v polovici.

Vianočné prianie stiahnite TU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.