Decodom 0 3221x

Vianočné upratovanie LAST MINUTE: Nestihli ste upratovanie? Máme 3 tipy ako rýchlo a efektívne upratať

Vianoce sú tu o pár dní a povinnosti vám nedovolili ani len postaviť vianočný stromček, nie to ešte upratať celú domácnosť? Neprepadajte panike. Decodom má pre vás niekoľko trikov, ktoré sa nám osvedčili. Dajte svoju domácnosť včas do poriadku a nestraťte pri tom duševnú pohodu.

1. Sektorujte

Rozdeľte si domácnosť podľa izieb. Upracte jednu a až potom začnite v druhej. Vyhnete sa tak situácii, kedy budete pobehovať po byte hore – dolu so štyrmi načatými úkonmi a nebudete vedieť, čo skôr dokončiť. A to vás stojí čas a nervy.

Odporúčame začať spálňou a detskou izbou, kde stačí poriadok potom už len udržiavať, tým, že veci uložíte na svoje miesto.

Následne prejdite na obývačku. Ak ešte nemáte vianočné dekorácie a stromček, rovno obývačku vyzdobte. Sviatočná atmosféra vám vytvorí psychologickú bariéru a nedovolí, aby sa v obývačke opäť nahromadil neporiadok. Navyše sprievodným javom pri stavaní stromčeka je „bordel“ z opadaného ihličia (aj toho umelého), pozlátka a občas aj črepín z rozbitých ozdôb. Neupratujte teda zbytočne dvakrát.

vianočna obyvacka

Ak si pripravujete štedrovečernú hostinu sami, kuchyňu si nechajte ako poslednú. Postarajte sa najmä o to, aby ste nemali na linke zbytočnosti. Všetky hrnce, nádoby, poháre a dózičky schovajte do úložných priestorov. Dosiahnete tak vizuálnu čistotu a po varení a pečení už ľahko vyčistíte voľné plochy vhodným prostriedkom a bavlnenou handričkou.

2. Schovávajte

Triedenie oblečenia a spomienkových predmetov patrí  ako fyzicky, tak aj psychicky k náročnej časti upratovania. Často sa nevieme rozlúčiť s vecami, ktoré síce nepoužívame, ale raz by sa predsa mohli zísť alebo nás k nim viaže spomienka. Preto na to teraz ani nepomyslite a takéto náročné triedenie nechajte na jarné upratovanie.

Uspokojte sa s tým, že neporiadok nebude vidieť. Samozrejme, nehovoríme o špine, ale o nahromadených predmetoch, ktoré v byte vytvárajú vizuálny smog. Využite úložné priestory, ktoré nie sú otvorené ako dočasné úložisko – skrine, komody, šatníky, úložné zásuvky pod posteľou.

spalna tirol

Spálňa Tirol v čistej bielej farbe, na ktorej nečistoty a prach nie sú výrazne viditeľné, ponúka v rámci nábytkovej zostavy dostatok úložného priestoru.

Uistite sa, že máte všetky odpadkové koše vyprázdnené pred Štedrým večerom, tie na separovaný odpad nevynímajúc. Znie to ako maličkosť, ale oceníte to, keď vám po rozbaľovaní darčekov zostane pod stromčekom kopa baliaceho papiera a krabíc od rozbalených darčekov.

3. Delegujte

Neupratujte sami. Zapojte aj ostatných členov rodiny, vrátane detí. Spravte im z upratovania spoločnú zábavu. Pustite si vianočné koledy. Rozdeľte si izby, deťom dajte upratať ich izbičku a vyhláste súťaž o najkrajšie upratanú miestnosť. Tak deti motivujete. Ak vaše ratolesti veria na „Ježiška“, môžete využiť podobný trik ako s čistením čižmičiek na Mikuláša. Pojmite upratovanie ako prípravu na príchod „Ježiška“, aby sa mu u vás páčilo. Delegovať nemusíte len na ľudských obyvateľov domácnosti.

Využívajte smart riešenia ako robotický vysávač, či „mopovač“. Kým sa perie a vysáva, môžete zatiaľ vyčistiť kúpeľňu a toaletu.

Moderná obývacia stena HOME vám poskytne dostatok úložného miesta. 

Ak vám to situácia umožňuje, pokojne si objednajte upratovaciu službu vašej domácnosti a využite voľný čas na prechádzku v prírode. Nie je to hanba ani pánsky rozmar, je to služba ako každá iná.

A na záver: Plánujte. Tento bod vám nepomôže pri uprataní do týchto Vianoc, ale do ďalších určite. Všimnite si, čo vám najviac pri upratovaní prekáža alebo chýba. Ak sa často potýkate s problémami, je možné, že zariadenie vašej domácnosti nezodpovedá vášmu životnému štýlu. Nie je povinnosťou mať upratovanie ako záľubu. Ak nie ste perfekcionista na poriadok, ideálnym riešením sú pre vás nepriehľadné dvierka na skrinkách nábytku. Voľné police síce vyzerajú efektne v dizajnových katalógoch, ale v reálnom živote pri bežnom používaní nejde o najpraktickejšie riešenie.

Trápi vás neustále oťapkaná kuchynská linka od detských rúčok alebo psieho ňufáku? Na tmavších farbách viac vyniknú, naopak na bielej kuchyni sa stratia. Kľúčom je dostatok úložného praktického priestoru, ľahko údržbové povrchy a vhodná farebnosť k vašej náture.

Pomenujte svoj životný štýl a potreby, určite problematické miesta vášho zariadenia a naplánujte s nami v Decodome vašu domácnosť na mieru. Ďalšie Vianoce tak pre vás budú naozaj pohodové.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.