Decodom 0 322x

Nalaďte sa na štýl Hyggie

Dlhé zimné večery, nepriaznivé počasie a krátke slnečné dni nám neprajú do dobrej nálady. Toto zažívajú i Dáni a dokonca oveľa dlhšie ako my a napriek tomu patria k najšťastnejším ľudom na zemi. Ako to robia? Je za tým ich životná filozofia Hyggie, ktorá sa pretavuje do ich každodenného života i bývania.

Slovo hyggie nemá doslovný preklad, ide skôr o pocit pohody, tepla a bezpečia, pocit kedy vám je dobre. V interiéri hyggie štýlom označujeme príjemné bývanie. A má presah do všetkých oblastí života. Môže ísť o obľúbenú šálku s horúcim čajom, teplo sviečky, útulné posedenie pri dobrom jedle s rodinou a priateľmi.

Hyggie štýl v bývaní

Pre filozofiu hyggie je dôležitý návrat ku koreňom, kladie dôraz na to, na čom naozaj záleží: čas strávený s milovanými aj drobnosti, vďaka ktorým sa cítime dobre. Dáni trávia množstvo času doma vďaka dlhým zimám, a preto si ho zariaďujú tak aby sa tu cítili príjemne a v bezpečí.

Správnu náladu dokážu navodiť prírodné materiály, neutrálne farby aj doplnky, ktoré zvyšujú pohodlie. Máme na mysli mäkké vlnené prikrývky, deky, koberce, správne osvetlenie i vôňu, ktorá plynie zo šálky čaju alebo vonnej sviečky.

Hyggie farby

Rovnako ako celý hyggie interiér, aj farby vychádzajú zo škandinávskeho štýlu. Využívajú sa predovšetkým jemné, neutrálne farby a prírodné drevené dekory. Kombinujte bielu, béžovú, krémovú, hnedú a jemne šedú s prírodnými materiálmi akými sú drevo, koža, kameň, keramika, ľan a vlnu.

Ako na interiér v hyggie štýle?

Držte sa jednoduchosti a čistého dizajnu. Vytvorte priestor s pokojnou atmosférou, bez rušivých elementov. Vyhýbajte sa výrazným farbám a držte sa monochromatickej schémy alebo harmonického spojenia neutrálnych tónov.

Aby váš interiér nepôsobil fádne, zakomponujte v hyggie farbách rôzne vzory a materiály. Pleteniny, drevodekory, geometrické tvary na doplnkoch či farebné prechody vám vytvoria zaujímavé detaily.

To správne osvetlenie doladí celkovú atmosféru, ktorú má interiér vyžarovať. Používajte nenápadné svietidlá s oblými tvarmi zo skla alebo drevom s teplým svetlom. So správne nastaveným svetlom dokážete priestor zväčšiť alebo vyzdvihnúť nejakú časť. Sviečky sú skvelým doplnkom, ktoré dokážu zázraky a rozpálením malých plamienkov zaraz vykúzlia pocit pohody, a ak zvolíte vonnú sviečku s obľúbenou arómou ihneď pochopíte čo je to hyggie.

Vytvorte si relaxačný priestor, kde môžete v pokoji odpočívať, pozorovať prírodu za oknom alebo si čítať. Vytvorte si kútik s pohodlným kreslom a zababušte sa do deky so šálkou čaju. Ak váš interiér nedisponuje toľkým priestorom, vytvorte si túto atmosféru i na sedačke, pričom nezabudnite na vankúše a deky pre viac pohodlia.

Siahnite po doplnkoch, ktoré zútulnia váš priestor. Ale držte sa pravidla menej je viac. Siahnite po vonných lampách, sviečkach, dekoračných vankúšoch, jednoduchých obrazoch, vázach, kvetináčoch, mäkkých kobercoch či dekách.

V upratanom a zorganizovanom domove sa budete cítiť pohodlnejšie. Zbavte sa vecí, ktoré nepotrebujte, prevetrajte šatníky a nepotrebné odneste na charitu alebo do bazarov. Zaobstarajte si praktické úložné priestory, šatníky aby sa vám nikde nič voľne nepovaľovalo. V kuchyni využite rôzne organizéry a dômyselné riešenie kuchynských skriniek, ktoré vám ponúknu to čo potrebujete.

Nábytok vyberajte v prírodných dekoroch a v neutrálnych farbách. Najobľúbenejším je svetlé drevo, biely lak, prípadne s kovovými detailmi. Čalúnený nábytok vyberajte tiež svetlý, hodí sa biela, šedá alebo krémová farba.

Nepreháňajte to s množstvom nábytku a snažte sa udržať vzdušný priestor. Samozrejme dôležité je mať dostatok úložných priestorov, aby bola domácnosť stále pekne udržateľne uprataná. Druhým dôležitým kúskom je príjemná pohovka alebo kreslo, v ktorom si môžete užívať hyggie atmosféru.

K vytvoreniu hyggie štýlu stačí naozaj málo:

Menej je viac.

  1. Stavte na svetlé farby a prírodné materiály.
  2. Zútulnite svoj domov mäkkými materiálmi, dekami a vankúšmi.
  3. Vyberajte kvalitný nábytok, ktorý je nadčasový.
  4. Užívate si maličkostí ako je vôňa bylinkového čaju či čas strávený s rodinou a priateľmi.

 

Zdroj:

Pinterest

Decodom

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.