Decodom 0 5112x

Farbou roka 2022 je najšťastnejší odtieň z celej palety modrej

Už 23 rokov vyberá rešpektovaná spoločnosť Pantone Colour Institute farbu roka, ktorá ovplyvňuje a inšpirujte módny a dizajnérsky priemysel na celom svete. Tentokrát, však spoločnosť absolútne po prvý raz vytvorila úplne nový odtieň. Rok 2022 bude zafarbený do modrastého odtieňa s názvom Very Peri.

Farba nadchádzajúceho roka, PANTONE 17-3938 Very Peri, má podnecovať tvorivého ducha, vynaliezavosť a kreativitu.  Podľa slov spoločnosti  je to najšťastnejší a najteplejší zo všetkých modrých odtieňov, ktorý v sebe spája vernosť a stálosť modrej farby s energiou a vzrušením červenej.

Spoločnosť Pantone považuje farbu Very Peri za ducha tejto doby. Farba vraj ilustruje spojenie moderného života, spôsob akým sa farebné trendy v digitálnom svete prejavujú vo fyzickom svete a naopak.

Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute, v tlačovej správe vysvetľuje: „Farba roka Pantone odráža to, čo sa deje v našej globálnej kultúre, vyjadruje to, čo ľudia hľadajú, na čo môže táto farba odpovedať. Vytvorenie novej farby po prvý raz v histórii nášho vzdelávacieho programu farieb Pantone Color of the Year odráža prebiehajúce globálne inovácie a transformáciu.“

Very Peri v interiérovom dizajne

Farba vnáša do domáceho interiéru pocit hravej sviežosti, oživuje priestor prostredníctvom nezvyčajných farebných kombinácií. Táto farba je vhodná pre rôzne materiály, textúry a povrchy. Oživí priestor prostredníctvom dekoratívnych doplnkov v tomto odtieni, nábytkových dekorov ,môže byť pútavým akcentom na tapetách alebo vzoroch textílií a kobercoch. Už sa nevieme dočkať ako ju dizajnéri týchto produktových skupín využijú v nových trendových kolekciách.

My sme pripravili pre vás inšpirácie ako  doplnky v tejto farbe môžu osviežiť interiér zariadený nábytkom od Decodomu.

Naša šéfdizajnérka Petra má pre vás skvelý dizajnérsky tip: Very Peri je veľmi dominantný odtieň, preto by sa mal použiť ako farebný akcent. Odporúčam ho kombinovať s nábytkom bielej farby, ale aj s tmavým odtieňom cosmos gray.

Eleganciu trendovej kuchyne Ester z radu FAMILY XL krásne doplnia kvetináče alebo poťahy na čalúnení stoličiek v tomto modrastom odtieni.

Rovnako pekne vynikne aj obývacia stena Ester z programu Route v bielom prevedení, ak zvolíte doplnky vo farbe roka 2022. V tomto prípade sa nemusíte obávať ani väčších plôch v tomto odtieni, napríklad na čalúnení sedačky.

Expermintovať sa dá aj v prípade tmavej kuchyne s klasickým dizajnom. Takto by vyzerala naša kuchyňa SIMA v extravagantnejšom prevedení s ostrovčekom v odtieni Very Peri. Dostupným a rovnako efektným riešením je siahnuť po kuchynských doplnkoch a dekoráciách v tejto modrej farbe.

Prečo názov Very Peri?

Pomenovanie Very Peri je slovná hračka vyskladaná z anglického „very“, čo môžeme preložiť v tomto prípade ako „presný“ alebo „pravý“, a zo slova „Peri“, ktoré je odvodené od anglického názvu modrého kvetu „Periwinkle“, na Slovensku známeho ako Zimozeleň menšia. Very Peri teda farbu roka pomenúva ako pravý odtieň zimozeleňovej modrej.

Legendárny kvietok pre šťastné manželstvo

Zimozeleň menšia je bylina, ktorú poľahky nájdete aj na Slovensku. S touto trvalkou sa spája aj legenda o slovanskej bohyni Lade, ktorá piatim lupienkom tejto rastliny prisúdila 5 znakov šťastného manželstva: krásu, nežnosť, nezabudnuteľnosť, harmóniu a vernosť.

Či už ste poverčivý alebo nie, zakomponovať farbu Very Peri do svojho interiéru určite nebude krokom vedľa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.