Decodom 0 3959x

Bylinková záhrada aj v kuchyni

Jarný ošiaľ výsevov a sadenia je stále v plnom prúde. Skúsenejší, ale aj menej skúsení záhradkári sa snažia využiť každé voľné miesto na parapete, balkóne či v záhrade a chystajú si sadenice tých najrôznejších odrôd zeleniny.

Novinka- kuchyňa Sima v trendovej farbe plower s výraznými úchytkami patrí medzi novinku- Kuchyne Family.

Čerstvé bylinky na dosah

Veľkej obľube sa tešia aj čerstvé bylinky z vlastnej úrody, ktoré pomáhajú dotvoriť v kuchyni nezameniteľnú arómu čerstvosti a dokonalej chuti. Aké druhy byliniek zvyknete doma pestovať? Vysádzate už hotové predpestované bylinky alebo poctivo sadíte semienka?

Pojem bylinka je všeobecný, zahŕňa širokú škálu rastlinných skupín, ktoré sa od seba môžu líšiť určitými preferenciami podmienok rastu. Väčšinou majú spoločnú požiadavku rásť na slnečných miestach. A to predovšetkým tie, ktoré majú stredomorský pôvod.

Pohodlné pestovanie byliniek a zároveň ničím nerušenú prácu v kuchyni vám pomôžeme naplánovať v našich predajniach.

Pestovať zo semien alebo z hotových rastlín?

Veľa byliniek ľahko klíči zo semienka. Ide o veľmi ľahký a jednoduchý spôsob pestovania aj pre úplných začiatočníkov. Najideálnejším obdobím pre výsev je skorá jar, keď sa semienka vysievajú do malých kvetináčov zväčša na parapetných doskách a zasklených balkónoch či terasách. Ak chceme skorú úrodu, je potrebné sadiť vo februári, v marci, apríli. Základným pravidlom pri sadení zo semienok je udržiavať vlhkú pôdu a teplé prostredie.

Máj je ideálny mesiac už aj na výsev semienok byliniek von do záhrady. Buď zvolíme kvetináč, alebo sadíme priamo do pripravenej zeme. Semienka môžeme vysievať napríklad po 2-týždňových intervaloch, čím zabezpečíme pravidelné dorastanie, takže budeme mať poruke stále nové a čerstvo vyrastajúce časti byliniek vhodné na použitie v kuchyni.

Ak nie ste typ na výsev semien, nemáte na to doma vhodné podmienky alebo chcete bylinkovú záhradku, ktorá ihneď ponúkne už hotové bylinky, zvoľte si predpestované rastlinky. V obchodoch je na výber široká škála tých najrôznejších byliniek. Pravda je, že vaša novozaložená bylinková záhrada bude od prvého momentu krásne zelená a plná tých najrôznejších vôní, no predpestované bylinky majú často tendenciu menej sa prispôsobiť aktuálnym podmienkam.

Predpestované rastlinky využijete predovšetkým v prípade nárazovej potreby domácich byliniek. Zostrihané časti sa totiž zvyknú regenerovať dosť pomaly. Preto sú najvhodnejšou kombináciou oba varianty – vysiať semienka je jednoduché a v prípade potreby väčšieho množstva byliniek si môžete dokúpiť už hotové bylinky.

Kde je vhodné sadiť jednotlivé bylinky?

Druhy byliniek

Viac o tom, aké druhy byliniek sú pre vás vhodné, sa dočítate v článku na partnerskom webe www.zahrada.sk.

Zdroj: www.zahrada.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.