Decodom 0 5347x

Ako sa správne starať o povrchy v kuchyni, aby vám slúžila čo najdlhšie

Pri výrobe kuchýň a nábytku dbáme v prvom rade na ich kvalitu. Preto pracujeme so špičkovou technológiou a starostlivo si vyberáme dodávateľov materiálu. Aj ten najkvalitnejší nábytok však potrebuje správnu starostlivosť, aby si zachoval svoje vlastnosti a vzhľad po dlhé roky. Nesprávne zvolenými čistiacimi prostriedkami a pomôckami môžete svoju kuchyňu poškodiť. Poradíme vám, ako sa správne starať o rôzne typy povrchov, aby vám vaša kuchyňa a nábytok prinášali radosť a úžitok, čo najdlhšie.

Ako sa správne starať o laminované a fóliované plochy?

Laminované plochy sú veľmi jednoduché na údržbu a veľmi ľahko sa čistia. Vďaka svojmu odolnému, hygienickému a uzavretému povrchu si nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Jednoduchosť údržby platí aj  pre laminát so štruktúrovaným povrchom.

Fóliovaná povrchová úprava sa vyznačuje vysokou odolnosťou a len tak ľahko sa nepoškriabe. Aj po dlhoročnom používaní vyzerá nábytok s fóliovaným povrchom ako nový. Kvalitné fólie sú odolné aj voči „ocapkaniu“. Nepekné odtlačky dlaní a prstov, preto na takomto nábytku len tak ľahko neuvidíte.

Aké prostriedky nepoužívať?

Používanie čistiacich prostriedkov je zbytočné. Aplikácia nábytkárskych politúr, olejov či voskov obsahujúcich čistiace prostriedky vedie k zanášaniu povrchovej štruktúry laminátu. A to spôsobuje vznik lepivého povrchu, na ktorom sa zachytávajú nečistoty. Tieto prostriedky sa nesmú používať, preto sa im vyvarujte.

Aké prostriedky používať?

Ak je povrch znečistený odporúčame použiť len čistú vodu alebo vlhčené obrúsky. Obrúsky alebo handričky by nemali obsahovať žiadne brúsne častice, pretože by to mohlo spôsobiť zmenu lesku, prípadne poškrabanie povrchu. Ideálnym pomocníkom je navlhčená bavlnená handrička. Ak ste fanúšikom mikrovláknových utierok, radšej sa ich vzdajte v prospech bavlny. Hoci sa zdajú mikrovlákna jemné, môžu povrch naozaj poškriabať.

Extra tipy

  • Ak niečo rozlejete, vysušte tekutinu z nábytku čo najrýchlejšie. Dlhým pôsobením môžu niektoré tekutiny na povrchu spôsobiť zmenu lesku.

Kuchyne na mieru FAMILY z dielne Decodomu s laminovanou úpravou povrchom predných plôch: kuchyňa Cora, kuchyňa Gala, kuchyňa Rea, kuchyňa Dona

REA Kuchyna
Jela kuchyňa

Ako sa správne starať o lakované plochy?

Lakované plochy sa vyznačujú vynikajúcimi povrchovými vlastnosťami. Môžu byť ako v matnom prevedení, tak aj vo vysokom lesku. Vďaka uzavretému povrchu sa veľmi ľahko čistia. Nečistoty sa dajú odstrániť bez väčšej sily a bez nutnosti použitia chemických prostriedkov.

Aké prostriedky nepoužívať?

V žiadnom prípade nepoužívajte čistiace prostriedky na báze rozpúšťadla alebo s abrazívnymi zložkami.  Podobne ako pri laminátových povrchoch sa vyvarujte utierkam s mikrovláknom a iným materiálom s brúsnymi časticami, ktoré by mohli spôsobiť škrabance. Neprípustné sú tiež čistiace hubky s drsnou stranou, kovová drôtenka, leštiace, pracie a bieliace prostriedky, čistiace prostriedky na nábytok, prostriedky s obsahom alkoholu či čpavku. Rovnako sa nesmú používať parné čistiace prístroje.

Aké prostriedky používať?

Na odstránenie nečistôt používajte jemnú utierku bez chĺpkov a brúsnych častíc. Napríklad jelenicu, jemnú hubku alebo bavlnenú handričku navlhčenú teplou vodou.

Pri odstránení zaschnutých nečistôt, ak je to potrebné, siahnite po mäkkej hubke alebo kefke. V nevyhnutných prípadoch môžete použiť neagresívne čistiace prostriedky pre domácnosť alebo mydlo bez abrazívnych zložiek. Následne zotrite čistou vodou, aby ste si boli istí, že ste ešte za vlhka čistiaci prostriedok odstránili. Zabránite tým tvorbe nepekných šmúh. Dosušte povrch savou čistou utierkou. Zabránite tak trvalému poškodeniu, ku ktorému môže prísť, ak necháte tekutinu na povrchu pridlho bez povšimnutia.

 

Extra tipy

  • Ak bojujete s pozostatkami mastnoty, krému na topánky, čarbaníc od fixiek alebo iných odolných nečistôt, použite bežný čistič skiel. Čistiaci prostriedok však pre istotu vždy najprv otestujte na malom a menej viditeľnom mieste.
  • Šmuhy vznikajú často v dôsledku čistenia organickými rozpúšťadlami v spojení so studenou vodou a viackrát použitou utierkou. Aby ste sa vyhli vzniku takýchto „máp“ a šmúh, dodatočne zotrite povrch čistou handričkou navlhčenou čistou teplou vodou a následne  prikladaním dosušte bežnou kuchynskou papierovou alebo savou bavlnenou utierkou.
  • Ak máte čerstvo privezený nový nábytok, všimnite si, že všetky predné panely sú chránené ochrannou fóliou. Tá musí byť odstránená až po úspešnej montáži. Po odstránení fólie je možné povrch s vysokým leskom čistiť až po 72 hodinách. Na to vás náš profesionál pri montáži upozorní.

Kuchyne na mieru FAMILY z dielne Decodomu s lakovanou úpravou predných plôch: kuchyňa Ima 2, kuchyňa Tilia, kuchyňa Tilia 2, kuchyňa Iris

IMA Kuchyna

Ako sa správne starať o dyhované povrchy?

Dyhované plochy použité na našom nábytku sú ošetrené akryl polyuretánovým emailovým náterom, ktorý vytvára hladký povrch, odolný voči mechanickým aj chemickým vplyvom.

 

Aké prostriedky nepoužívať?

Nepoužívajte drsné, abrazívne pomôcky a prostriedky, drevený povrch by ste tak poškriabali. Rovnako sa vyhnite agresívnym čistidlám.

 

Aké prostriedky používať?

Na odstránenie prachu vám postačí mäkká, čistá a suchá prachovka. Pri väčšom znečistení vám dobre poslúži jemne navlhčená bavlnená handrička. Pre doleštenie lakovanej dyhy môžete použiť prípravok špeciálne určený na lakovaný povrch.

 

Kuchyňa na mieru FAMILY z dielne Decodomu s dyhovanou úpravou predných plôch: kuchyňa Radúza

Raduza kuchyňa

Ako sa správne starať o sklenené povrchy?

Aké prostriedky nepoužívať?

Nepoužívajte žiadne abrazívne prostriedky a handričky s drsným povrchom. Na sklo nábytku, ktorý je zložený z viacerých materiálov nie je vhodné používať ako pomocníka pri upratovaní parný čistič.  Para by mohla poškodiť ostatné nesklené časti nábytku.

 

Aké prostriedky používať?

Ľahko si vystačíte s bežnými prípravkami určenými na sklo. Aby ste sa vyhli nepekným šmuhám a chĺpkom, na leštenie použite jelenicu.

 

Kuchyne na mieru FAMILY z dielne Decodomu s dvierkami so sklenenou výplňou: kuchyňa Radúza, kuchyňa Lota, kuchyňa Sima, kuchyňa Lada, kuchyňa Manila, kuchyňa Katy, kuchyňa Astória, kuchyňa Bibiana

SIMA Kuchyňa

Ako sa správne starať o pracovnú dosku kuchyne?

Pracovné dosky kuchýň ponúka Decodom v dvoch materiálových prevedeniach.

Pracovná doska našej výroby je z kvalitných drevotrieskových dosák s povrchovou úpravou odolným vysokotlakovým laminátom. Vďaka tomu sú dosky odolné voči nárazom, oderom a vyznačujú sa vysokou farebnou stálosťou.

Pre priaznivcov kameňa máme v ponuke aj žulové pracovné dosky. Vďaka vysokej tvrdosti žuly, sú tieto dosky vysokoodolné ako voči oderu, tak aj voči škvrnám. Nemusíte panikáriť, ak sa vám vylejú farebné nápoje ako káva alebo dokonca červené víno, tekutinu stačí jednochucho zotrieť. Údržba žulovej dosky je naozaj nenáročná.

Drevotrieskové pracovné dosky:

Aké prostriedky nepoužívať?

Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky, kovové čistiace hubky alebo drôtené kefy.

 

Aké prostriedky používať?

V prípade potreby očistite pracovnú dosku vlhkou hladkou utierkou. Na ťažko odstrániteľné škvrny použité vhodné saponáty, ktoré sú určené na čistenie pracovných dosiek.

Žulové pracovné dosky:

Aké prostriedky nepoužívať?

Vyhnite sa abrazívnym čistiacim prostriedkom a prostriedkom s kyselinami, zamedzíte tak možným škrabancom a zmene zafarbenia. V prípade, že na doske vznikol vodný kameň, neodstraňujte ho bežnými prostriedkami na odstránenie vodného kameňa alebo s obsahom čpavku, mohli by ste narušiť impregnáciu kameňa. Usadený vodný kameň alebo zaschnutú tvrdú špinu ľahko jemne zoškriabete žiletkou alebo orezávačom. Žula je citlivá na oleje, ktoré ju môžu zafarbiť, preto eliminujte ich kontakt.

 

Aké prostriedky používať?

Pre bežnú údržbu stačí dosku pravidelne umyť horúcou vodou a následne ju usušiť utierkou. V prípade, ak sa na doske objaví škvrna po kontakte s olejom, umyte dosku mydlom a teplou vodou. Ak by škvrna bola naozaj odolná, siahnite po špeciálnych prípravkoch na tento problém.

 

Extra tipy

  • Pracovnú dosku nepoužívajte ako plochu pre krájanie. Pri krájaní vždy použite vhodnú podložku.
  • Na pracovnú dosku priamo nepokladajte horúce hrnce a iné predmety. Vplyvom neprimerane vysokej teploty môže dôjsť k jej poškodeniu.
  • Rozliate tekutiny by ste mali vždy v čo najkratšom čase šetrne odstrániť. Dlhým pôsobením môžu niektoré tekutiny, najmä farebné, spôsobiť zmenu farby dosky.
  • Ak sa vám po rokoch začnú na vašej žulovej doske objavovať škvrny po oleji alebo vode, je možné dať dosku znovu impregnovať špeciálnym prostriedkom, ktorý tomu zabráni.
  • Pri varení sa postarajte o dostatočné odvetranie, aby vznikajúca para nemohla kondenzovať na nábytku. Používajte odsávač pár s primeraným stupňom výkonu.
  • Pri zabudovanej umývačke riadu otvorte umývačku až po cca 20 min. po ukončení umývacieho programu, aby para mohla skondenzovať vo vnútri umývačky.
  • Nepoužívajte kávovar, rýchlovarné kanvice alebo hriankovač priamo pod závesnými skrinkami. Zabránite tak negatívnym vplyvom tepla a vlhkosti na ich povrch.

Ak zvažujete novú kuchyňu, určite sa u predajcu zaujímajte aj o to, akú starostlivosť použité materiály vyžadujú. Naši poradcovia v Decodome vám radi zodpovedia všetky otázky.  Dohodnite si zadarmo stretnutie na predajni alebo online s našim odborným poradcom a začnite tvoriť jedinečný príbeh vašej kuchyne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.