Decodom 0 3708x

Domáca vinotéka pre perfektne vychladené víno

Ak si dáte doma radi pohárik kvalitného vína a potrpíte si na jeho vychladenie na úrovni, kúpte si domácu vinotéku. Na trhu je v ponuke mnoho variantov od cenovo dostupných po drahšie kúsky, od voľne stojacich po vstavané, od veľkokapacitných po malé, pre ktoré milovník vína nájde miesto aj v menšej kuchyni. Predstavíme vám, aké sú ich výhody alebo kam ich správne umiestniť.

Prečo je vinotéka pre skladovanie vína lepšia ako chladnička?

Základné podmienky pre správne uchovávanie vína sú konštantná teplota bez akéhokoľvek kolísania, a to podľa druhu vína, správna vlhkosť, prítmie a pokoj bez otrasov. A všetky tieto podmienky vinotéky na rozdiel od chladničiek spĺňajú. Vinotéky talianskej značky Candy umožňujú presné digitálne nastavenie konštantnej teploty v rozmedzí 5 až 22 ° C (v chladničke môžeme dosiahnuť teplotu len do 10 ° C). Dôležité je predovšetkým, aby teplota nekolísala, preto sú vinotéky vybavené automatickou kontrolou teploty, zároveň do nich nevstupujete tak často, ako do chladničky, takže tepelné straty sú oveľa nižšie.

Ďalším dôležitým parametrom pre víno je správne nastavená úroveň vlhkosti. Suché okolie je príčinou vysychania korku a oproti tomu príliš vlhké prostredie spôsobuje vznik plesní. Funkcia kontroly vlhkosti vo vinotékach Candy ponúka ideálnu vlhkosť medzi 50 a 80%. Špeciálne dymové sklo na dverách chráni fľaše pred priamym denným svetlom, špeciálny antivibračný systém podporený kvalitným kompresorom zabezpečuje obmedzenie vibrácií na minimum a zároveň znižuje hlučnosť vinoték. Proti drobným vibráciám chráni víno tiež špeciálna konštrukcia drevených alebo kovových políc.

Z akých vinoték možno vyberať?

Vyberať si môžete z voľne stojacich a vstavaných vinoték rôznych veľkostí a rôznej kapacity, od malých vinoték určených pre zhruba 7 fliaš vína, po veľké skriňové vinotéky s kapacitou cez 280 fliaš, ktoré sú ale vhodné pre profesionálne využitie do gastronomických zariadení. Bežné domácnosti skôr využijú vinotéky s kapacitou do 38 fliaš, ktorých obstaranie nie je tak finančne náročné, majú kompaktnejšie rozmery a svojou kapacitou dostatočne splnia požiadavky majiteľov. Talianska značka Candy ponúka aj vstavanú vinotéku s kapacitou 7 fliaš vína, ktorá má na šírku iba 15 cm. Pri plánovaní kuchyne pre ňu nájdete miesto takmer vždy.

Spotrebiče Candy

Kompletnú ponuku spotrebičov Candy a odborné poradenstvo nájdete v predajniach Decodom.

Vinotéky sa rozdeľujú na jedno zónové, ktoré majú možnosť nastaviť iba jednu teplotu pre celý priestor, ako už bolo povedané, väčšinou v rozmedzí 5 – 22 ° C. Jedná sa o menšie a tiež cenovo dostupnejšie modely. Ak uchovávate víno s odlišnou odporúčanou teplotou skladovania, odporúčame v tomto prípade zvoliť priemernú teplotu pre skladovanie, čo je všeobecne 15 ° C. Ďalšou možnosťou na trhu sú tzv. dvoj zónové a tiež troj zónové, v ktorých nastavíte dva až tri okruhy s individuálnymi teplotami. U týchto typov vinoték sa ale ceny pohybujú oveľa vyššie a musíte teda investíciu viac zvážiť.

Kam vinotéku umiestniť?

Vo všeobecnosti platia podobné zásady ako pre inštaláciu a používanie chladničky. Vinotéka by mala byť umiestnená v dobre vetranej a suchej miestnosti (napríklad do špajze nepatrí). V kuchyni by sa nemala umiestňovať vedľa zdroja tepla ako je napr. rúra, aby nebol zbytočne zvyšovaný jej výkon, a teda aj spotreba. Vinotéky sú v zásade bezúdržbové, nie je potrebné nič odmrazovať ani špeciálne čistiť. LED kontrolky alebo elektronické displeje uľahčujú ovládanie a poskytujú prehľad o chode spotrebiča.

Zdroj: Candy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.