Napečte si s nami sladké Vianoce! Vybrali sme pre vás obľúbené recepty našich kolegýň a kolegov z Decodomu.
Ak túžite tento rok ochutnať na Vianoce niečo nové alebo sa túžite vrátiť do detstva s tradičnými chuťami, inšpirujte sa obľúbenými receptami priamo z kuchyne Decodomu. Naše kolegyne a kolegovia sa podelili o obľúbené recepty, ktoré nemôžu chýbať na ich štedrovečernom stole a vo vianočnom hrnčeku. Uviažte si zásteru, rozpáľte rúru, miešadlo do ruky a ideme do toho na plnú chuť!
Vanilkové rožky
Obľúbený recept našej šéfdizajnérky Petry: “Vanilkové rožky patria u nás k vianočnej klasike. Recept mám od svojej babičky. Moje deti ich milujú, vždy musím dorábať, lebo jedna dávka nestačí. Výsledkom sú naozaj veľmi krehké rožteky s úžasnou chuťou vanilky, orechov a vôňou citróna.”
Ingrediencie
cesto:
- 150g hladkej múky
- 20g práškového cukru
- 50g nastrúhaných orechov
- 1 žĺtok
- 110g zmäknutého masla
- nastrúhaná citrónová kôra
na obaľovanie :
- vanilkový cukor + práškový cukor
Postup
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu v chladničke stuhnúť. Následne z cesta vypracujeme malé rožteky. Rožteky ukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Pečieme pri teplote 160°C. zhruba 15 min., záleží od ich veľkosti a elekt. rúry. Po upečení by mali mať jemne hnedý nádych. Následne ich necháme chvíľku vychladiť a ešte teplé ich obaľujeme v cukre.
Tradičné medovníky
Obľúbený recept Janky, našej personálnej riaditeľky, ktorý odporúča úplne každému s mlsným jazykom.
Ingrediencie
- 40 dkg hladkej múky
- 16 – 20 dkg práškového cukru ( podľa chuti)
- 6 dkg smetolu
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 celé vajcia ( ale bez škrupín)
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 1 prášok do perníku
- Mletá škorica, mletý klinček podľa chuti
Postup
Všetky ingrediencie spolu poriadne vymiešame a necháme odstáť 1-2 hodiny v teplej suchej miestnosti a prekryjeme ho utierkou. Potom cesto vyvaľkáme na výšku cca 0,5 cm a vykrajujeme formičkami. Vrch môžeme ozdobiť kusmi orechov. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C – 190 °C (záleží od rúry).
Medvedie labky
Obľúbený recept našej digitálnej špecialistky Kiky, ktorý pre vás vyniesla na verejnosť priamo z maminej súkromnej kuchárky.
Ingrediencie
- ½ kg hladkej múky
- 250 g palmarínu
- 30 g bravčovej masti
- 140 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 150 – 200 g mletých orechov
Postup
Všetky suroviny spolu poriadne vymiešame a nechám odležať 1 – 2 hodiny. Zmes vtlačíme do pripravených formičiek. Formičky musia byť suché, nemastíme ich ani nevyplachujeme. Vkladáme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 minút na 150 °C – 180 °C. Upečené labky krásne a ľahučko vypadávajú z formičiek. Na záver ich obalíme vo vanilkovom a práškovom cukre. A potom si už len pochutnávame, až si budeme labky oblizovať.
Orieškové hniezda
Obľúbený recept produktového manažéra, Tomáša.
Ingrediencie
- 200 ml vody
- 200 g práškového cukru
- 150 g masla
- 100 g kvalitnej čokolády (70% kakaa)
- 150 g mletých lieskových orieškov (alebo vlašských)
- 250 g sušienok
- oriešky na obalenie
- lieskovcový krém alebo ľubovoľná plnka
Postup
V hrnci na miernom ohni a za stáleho miešania spojíme vodu, cukor, maslo a čokoládu. Sušienky podrvené na prach zmiešame s mletými orechmi a primiešame ich do čokoládovej hmoty. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Navlhčenými rukami tvarujeme z hmoty malé guľky, obalíme v orieškoch a poukladáme ich na plech. Tenkou stranou varešky spravíme do guliek malé jamky a naplníme ich liskovcovým krémom. Pre estetický efekt je ideálne krém vrstviť pomocou cukrárskeho vrecka.
Orechovo – citrónové keksíky
Obľúbený recept Zuzky, šéfky marketingu, ktorá vám dobre radí, aby ste ešte pred pečením skontrolovali orechy, či už náhodou nie sú staré a teda aj horké.
Ingrediencie
- 280 g masla
- 150 g mletých orechov
- 140 g práškového cukru
- 420 g špaldovej hladkej múky
- 1 vajce
- 4 balíčky citrónového cukru
Postup
Všetky ingrediencie okrem citrónového cukru spolu zmiešame. Vytvoríme cesto a necháme ho odpočinúť na 1/2 hodinu v chlade. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme malými formičkami keksíky. Ukladáme na plech a pečieme pri 180 °C. Upečené ešte teplé keksíky obalíme v citrónovom cukre
Syrové praclíky
Obľúbený recept, pre zmenu na slané pečivo, od nášho grafického dizajnéra Feriho. Teda presnejšie od jeho drahej manželky.
Ingrediencie
- 300 g polohrubej múky
- 220 g tvrdého syru (Eidam)
- 230 g masla
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- 1 prášok do pečiva
- 2 žĺtka
- soľ podľa chuti
- vajce na potretie
- sezam, mak alebo rasca na posypanie
Postup
Syr nastrúhame a zmiešame všetky ingrediencie. Vzniknuté cesto dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrojíme praclíky. Pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajcom, posypeme a pečieme dozlata.
Karamelový likér so škoricou
Obľúbený recept Simony, našej e-shop špecialistky, je rovnako sladký ako recepty od kolegov, ale na rozdiel od nich vás lepšie zahreje.
Ingrediencie na 1,5 litra likéru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balenia karamelového kondenzovaného mlieka
- ½ litra rumu (alebo umu)
- 2 kávové lyžičky škorice
Postup
Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme škoricu a privedieme do varu. Smotanu odstavíme zo sporáka a necháme trošku vychladnúť. Do smotany primiešame (r)um a karamelové kondenz. mlieko. Likér prelejeme do fľaše a skladujeme v chladničke. Likér by vám mal vydržať pri správnom skladovaní v chlade až 2 týždne, teda za predpokladu, že túto dobrotu nevypijete už skôr. ☺
TIP: Likér sa vychutnáva nie len ako lahodný nápoj, ale môžeme ho využiť aj ako polevu na ovocie, zmrzlinu či krém do zákuskov.
Guľky z nepodarených koláčikov
Ak sa vám nejaký recept nevydaril, tvárte sa, že ste to tak chceli a siahnite po záchrannom recepte od nášho Zdenka z podpory predaja:
Ingrediencie
- 120 g koláčových nepodarkov – Ak sa vám všetky koláče podarili, použite rozdrvené piškóty
- 250 g čokolády na varenie
- 50 g práškového cukru
- 125 g masla
- 50 g mletých orechov (pozor, aby neboli staré a horké)
- 1 lyžica kakaa
- 0,5 dl (r)umu
- 2 – 3 lyžice lekváru
- ½ balíka vanilkového cukru
- kokos na obalenie
Postup
Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Keď zmäkne, pridáme maslo. Postupne pridáme všetky ingrediencie a poriadne premiešame. Zmes necháme v chladničke poriadne vychladnúť. Z vychladnutej zmesi vytvarujeme guľôčky, obalíme v kokose a podávame lahodné guličky s tým, že presne takto to malo byť a žiaden pôvodný recept nikdy neexistoval.
Vianočné keksíky pre psíky
Ak máte ako plnohodnotného člena rodiny psíka a rozmaznávate ho rovnako ako naša marketingová špecialistka Aďa, vyskúšajte tento bonusový recept vhodný pre mlsné psie jazýčky, ktorý vyžobrala od kamarátky, talentovanej psej pekárky:
Ingrediencie
- ½ šálky ovsených vločiek
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- ½ banánu
- 1 malé jabĺčko
- 1 vajíčko
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- Cca 1 šálka celozrnnej múky
Postup
Všetky ingrediencie okrem celozrnnej múky spolu rozmixujeme. Potom po troške pridávame do zmesi celozrnnú múku tak, aby vzniklo tuhšie cesto. Cesto potom rozvaľkáme, formičkami vykrojíme a v rúre sušíme cca 25 minút pri 120 °C. Necháme vychladnúť, utrieme sliny nášho žobrajúceho psa z dlážky a môže začať ochutnávať.
Veríme, že ak sa rozhodnete niektorý z receptov vyskúšať, výsledok bude na zahryznutie (a odpitie). No pamätajte, že aby bol finálny produkt pečenia famózny, okrem správneho postupu a použitých ingrediencií je polovicou úspechu aj kvalitná rúra na pečenie a dostatočný pracovný priestor vašej kuchyne. Ak vám teda pečenie nejde od ruky a guličiek z nepodarkov ste sa už prejedli, je možné, že vinu nenesiete vy, ale vaša stará kuchyňa. Do ďalších Vianoc sa s nami stíhate pripraviť a vybrať si takú kuchyňu, v ktorej vám to bude piecť samé. ☺
*Fotografie pri receptoch sú ilustračné. Žiaľ, nestihli sme ešte napiecť, ale garantujeme, že výsledok receptov je ešte mňamóznejší ako na obrázku. Reálne fotografie z nášho pečenia sú pri receptoch na orechovo – citrónové keksíky, keksíky pre psíky a orieškových hniezdach.*