Pečenie s Petrou Tóthovou: Strúhaný koláč
Upečte si s nami koláčik od našej ambasádorky Petry Tóthovej.
Jemný a krehký tvarohový koláč, ktorý si zaručene neupečiete iba 1 krát.
Petra Tóthová si ho pre vás pripravila v klasickej verzii alebo s extra tmavým kakaom a obzvláštnené o čerešne. Ovocie môžete samozrejme nahradiť sezónnym, napríklad hruškami, jablkami alebo aj tým mrazeným.
Suroviny na cesto:
300 g hladkej múky
10 g prášku do pečiva
85 g práškového cukru
25 g čierneho alebo klasického kakaa
1/4 čl soli
200 g masla trošku mäkšieho
1 žĺtok (bielko pôjde do plnky)
Suroviny na plnku:
250 g krémového tvarohu
250 g hrudkového tvarohu
100 g práškového cukru
2 čl vanilkovej pasty
3 vajíčka a 1 bielok čo nám zostal zo surovín na cesto
Pohár zaváraných višní (350 g pevný podiel)
Postup:
Všetky suroviny na cesto vymiešame do konzistentnej hmoty a rozdelíme na 2 časti.
Cesto necháme pol hodinu zachladiť v mrazničke.
Vymažeme formu maslom alebo vystelieme papierom na pečenie.
Kým cesto chladne, pripravíme si plnku zmiešaním všetkých ingrediencií na plnku.
Prvú časť cesta postrúhame priamo do formy (priemer 25 cm) a jemne utlačíme, tak aby nezostala žiadna medzera.
Na postrúhané cesto vylejeme plnku, rovnomerne rozložíme ovocie, následne nastrúhame na plnku druhú časť cesta.
Pečieme 30-40 minút v predhriatej rúre na 180 °C.
Napíšte nám do komentáru, aká verzia je vaša obľúbená!
Dobrú chuť!
Celý postup receptu si môžete pozrieť na našom Facebooku.