Decodom 0 332x

Pečenie s Petrou Tóthovou: Cisársky trhanec

Prinášame vám ďalší recept našej ambasádorky Petry Tóthovej.

Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn) známy ďaleko za hranicami Rakúska. O jeho vzniku kolujú mnohé historky, no podstatou je to že to bol dezert pripravený pre cisára Františka Jozefa I., po ktorom dostal aj meno.

Petra Tóthová ho rada podáva s jablkovým pyré a trošku pocukrovaný, pretože nie je až tak sladký. „Kľudne môžete pridať aj hrozienka alebo napríklad čučoriedky“, dopĺňa Petra.

Príprava je skutočne jednoduchá a nenáročná na suroviny a vybavenie kuchyne, nakoľko sa opeká na panvici.

Suroviny na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 60 g kryštáľového cukru
  • 75 ml perlivej minerálky
  • 300 ml studeného plnotučného mlieka
  • vanilková pasta
  • 4 vajcia rozdelené na bielka a žĺtka
  • 1/4 čl soli
  • 40 g masla
Postup:
  • Do múky vmiešame cukor, pridáme mlieko, minerálku, vanilkovú pastu a žĺtka.
  • V druhej mise si vyšľaháme bielka so soľou do pevného snehu a vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  • Polovicu z masla rozpustíme na panvici, ideálne s priemerom 32 cm (alebo 28 cm)
  • Cesto vlejme na panvicu a opekáme na silnejšom ohni cca 5 minút.
  • Rozdelíme na štvrtiny a otočíme a opekáme 5 minút
  • Keď je cesto opečené potrháme na menšie kúsky.
  • Pridáme druhú polovicu masla a premiešame.
Dobrú chuť!
Celý postup receptu si môžete pozrieť na našom Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.