0
332x
Pečenie s Petrou Tóthovou: Cisársky trhanec
Prinášame vám ďalší recept našej ambasádorky Petry Tóthovej.
Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn) známy ďaleko za hranicami Rakúska. O jeho vzniku kolujú mnohé historky, no podstatou je to že to bol dezert pripravený pre cisára Františka Jozefa I., po ktorom dostal aj meno.
Petra Tóthová ho rada podáva s jablkovým pyré a trošku pocukrovaný, pretože nie je až tak sladký. „Kľudne môžete pridať aj hrozienka alebo napríklad čučoriedky“, dopĺňa Petra.
Príprava je skutočne jednoduchá a nenáročná na suroviny a vybavenie kuchyne, nakoľko sa opeká na panvici.
Suroviny na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 60 g kryštáľového cukru
- 75 ml perlivej minerálky
- 300 ml studeného plnotučného mlieka
- vanilková pasta
- 4 vajcia rozdelené na bielka a žĺtka
- 1/4 čl soli
- 40 g masla
Postup:
- Do múky vmiešame cukor, pridáme mlieko, minerálku, vanilkovú pastu a žĺtka.
- V druhej mise si vyšľaháme bielka so soľou do pevného snehu a vmiešame do žĺtkovej hmoty.
- Polovicu z masla rozpustíme na panvici, ideálne s priemerom 32 cm (alebo 28 cm)
- Cesto vlejme na panvicu a opekáme na silnejšom ohni cca 5 minút.
- Rozdelíme na štvrtiny a otočíme a opekáme 5 minút
- Keď je cesto opečené potrháme na menšie kúsky.
- Pridáme druhú polovicu masla a premiešame.
Dobrú chuť!
Celý postup receptu si môžete pozrieť na našom Facebooku.