Decodom 0 498x

Pečenie s Petrou Tóthovou: Máslové rožteky

Upečte si s nami dokonalé mliečne rožteky podľa Petry Tóthovej. „Ak by som mohla, týchto mliečnych rožtekov by som zjedla pokojne aj za plný plech. Aj preto som sa na ne vrhla hneď za horúca,“ vraví Petra.
Jednoduchá príprava s tangzhongom pre dlhšiu vláčnosť. Toto slovo možno znie náročne, no jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Tangzhong /čítané tangžong/ je postup ako dosiahnuť skutočne nadýchané a mäkučké pečivo. Jeho pôvod siaha do Ázie, pravdepodobne do Japonska, ale najviac ho spopularizovali Číňania.

Pri teplote okolo 65 ° C začne škrob v múke želatinovať, vytvorí gél. Ten potom v budúcom ceste pomáha viazať viac vody. Striede pečiva tangzhong dodáva väčšiu nadýchanosť, mäkkosť aj elasticitu a brzdí jej vysychanie, udržuje ju dlho vláčnu a čerstvú.

Suroviny na tangzhong:

  • 45 ml vody
  • 43 ml mlieka
  • 15 g hladkej múky T650

Suroviny na cesto:

  • vychladnutý tangzhong
  • 300 g hladkej múky T650
  • 15 g sušené mlieko
  • 50 g cukor krupica
  • 6 g soli
  • 7 g sušené droždie
  • 115 g vlažné mlieko
  • 1 vajíčko M
  • 55 g mäkkého masla
  • 1 vajíčko s lyžicou mlieka na potretie
  • 50 g roztopeného masla
Postup:

Pripravíme si tangzhong – úplne jednoducho – mlieko s vodou a múkou vymiešame do hladkého krému a varíme  do 60°C, pri dosiahnutí teploty stiahneme tangzhong z ohňa, prikryjeme ho fóliou tesne nad povrchom a necháme vychladnúť.

Postup:
  • Zmiešame všetky suroviny na cesto, pridáme tangzhong a miesime do hladkého cesta.
  • Necháme podkysnúť 1 – 1,5 h, kým cesto zdvojnásobí svoju veľkosť.
Postup:
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 10 častí.
  • Každú časť vyvaľkajte do štvorca, zarolujte, vyvaľkajte do trojuholníku a zatočte do tvaru rožteka.
  • Plech vymažte a vysteľte papierom na pečenie, následne naň uložte rožteky.
  • Nechajte prikryté plne vykysnúť.
  • Pred pečením potrite zo všetkých strán vajíčkom s mliekom.
  • Pečte pri 180 stupňoch 30 – 40 min (do zlatohneda).
  • Hneď po vybratí potrite roztopeným maslom.
  • Už stačí len počkať, kým trošku vychladnú a dobrú chuť.
Celý postup receptu si môžete pozrieť na našom Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.