Decodom 0 6639x

Ako zmeniť dni na inšpiráciu?

Neviete si tento rok poradiť s prípravami na Veľkú noc? Inšpirujte sa farbami jednotlivých dní Veľkej noci a úspech máte zaručený. Stačí sa už len držať farieb a podľa nich si vyberať jednotlivé dekorácie.

Veľká noc sa považuje aj za sviatok jari. Je oslavou sviežosti a pestrých farieb. Najpríjemnejšie ich prežijete, keď dáte doma priestor farbám.

Modrý pondelok

Niektoré pramene uvádzajú odvodenie farby pondelka od začiatku Veľkého týždňa i od najželanejšej farby jarného neba. Kraslice by nemali chýbať na Veľkú noc v žiadnej výzdobe. Pri ich maľovaní sa môžeme inšpirovať krásnou až gýčovo modrou oblohou a preniesť modrú farbu aj na kraslice. Samozrejme nesmú chýbať aj iné pastelové farby ako je svetlo fialová, ružová, žltá.

Žltý utorok

Má svoje meno podľa farby po zime najvytúženejšieho jarného slniečka. Stretávame sa aj s názvom sivý utorok, pretože so svojou šedivosťou ostáva v porovnaní s inými dňami svätého týždňa najnenápadnejším. Žltú farbu dostanete do interiéru kvetinami napr. narcismi, zlatým dažďom, tulipánmi. Ale ak nemáte odvahu na žiarivé farby a ste skôr „natur“ typ môžete použiť aj zemité farby: hnedá, šedá, béžová, použité ako venček z peria, keramické vajíčka, sliepky. A dnes veľmi používaný a moderný betón a z neho vyrobené odliatky sliepok, ktoré jednoducho vyrobíte s použitím silikónovej formy na pečenie, z ktorej sa aj jednoducho vyberajú.

Škaredá (Čierna) streda

O názov tohto dňa sa pričinil Judáš, ktorý za príslovečný Judášov groš zradil Ježiša. Predtým na neho škaredo zazeral. Škaredou stredou zvyknú ľudia omylom nazývať aj prvý pôstny deň. Čierna sa môže v interiéri objaviť v podobe konárov vo váze, na ktoré môžete zavesiť veľkonočné kraslice.

Zelený štvrtok

Názov je podľa jednej verzie odvodený zo spomienky na sviežu zeleň pre Ježiša z osudovej Getsemanskej záhrady. Podľa tradície sa v tento deň majú jesť jedlá zelenej farby. Už tradičná je v tomto prípade svetlá zelená, ktorá navodzuje pocit prebúdzajúcej sa jarnej prírody.

Decodom inšpiruje

Viac noviniek a dekorácií nájdete v našich predajniach.

Zelenú do interiéru prinesieme napríklad bylinkami na kuchynskej linke, ktoré majú dekoračnú aj úžitkovú funkciu – reč je o črepníkoch s rozmarínom, majoránom či mätou. Fantázii sa medze nekladú. A tiež kvetiny vo váze majú zelené stonky, ktoré dodajú sviežosť celému zátišiu.

Biela sobota

Názov tohto dňa je odvodený od obyčaje zažínať nové svetlo. Nový oheň symbolizoval nový život. Určite nezabudnite ani na túto farbu.
Dekoratívne predmety keramické, sklenené alebo napríklad aj recesistické plastové môžu byť poslovia jari v podobe zajacov, sliepok či ovečiek, ktoré si môžete rozmiestniť po byte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.